Martin Barre: “Jethro Tull is niet echt Tull meer, het is een soloproject van Anderson”

Martin Barre
Martin Barre is vooral bekend als gitarist van het legendarische Jethro Tull. Met de huidige pauze van de originele band (Ian Anderson tourt nu met Jethro Tull’s Ian Anderson) tourt Barre op dit moment met zijn eigen band om de klassieke Tull-songs ten gehore te brengen.

“De setlist van mijn shows bestaat voor dertig procent uit oude Tull-songs en dan voornamelijk klassieke nummers als Minstrel In The Gallery, Fat Man en Teacher. De rest van de avond staat in het teken van nummers van mijn soloalbums. Zo speel ik graag de twee akoestische tracks van mijn laatste album Away With Words. Die plaat heb ik bijna vijf jaar geleden gecomponeerd. Ongeveer de helft van het songmateriaal komt uit handen van Ian Anderson en mij en kan je dus net zo goed Jethro Tull-materiaal noemen en de andere helft zijn voornamelijk akoestische songs die ik zelf heb geschreven. Maar aangezien ik tenslotte wel met een bluesrockband op het podium sta, wordt er tijdens mijn shows ook flink gejamd en geïmproviseerd!”

Op dit moment tour jij met Jethro Tull-songs maar op 11 november staat de band in Tilburg zonder jou, hoe komt dat?
“Op het affice van de shows staat wel dat Jethro Tull speelt maar het is natuurlijk geen Tull. Het is gewoon de Ian Anderson Solo-band. En dat is prima en waarschijnlijk heel goed voor hem. Maar het is een beetje hetzelfde als met mij.. Ik vind het oude Tull-materiaal nog steeds geweldig om te spelen als gitarist dus zal dat nooit achter me laten, maar het is niet Jethro Tull dat dan op het podium staat natuurlijk.”

Betekent dit dan dat Jethro Tull met Anderson en Barre niet meer bestaat?
“De kans dat wij ooit nog samen op het podium staan als Jethro Tull is inderdaad erg klein.. Maar zeg nooit nooit!”

Een aantal jaar geleden heb je Legends Of Rock opgezet, een tournee van een paar rockgiganten uit klassieke acts als Fleetwood Mac, Jethro Tull en Yes, zit hier nog toekomst in?
“Wat weet jij van het Legends Of Rock? Hahaha! Ik hoop dat het ooit nog doorgaat, ik heb er al meerdere mails over ontvangen maar het hoe, wat en wanneer is nog steeds niet duidelijk. De namen zijn natuurlijk om van te smullen: Jon Anderson, Tony Levin, John Wetton, Les Holroyd, Mick Fleetwood en ikzelf, dus het zou zeer zonde zijn als hier een stop op komt. Het is wel een zeer groot en veelzijdig project, dus wellicht duurt het nog tot ver in 2014. Maar we zijn er wel druk mee bezig!”

Hoe zit het daarnaast dan nog met je Martin Barre New Day Project?
“Ik heb daar ondertussen vier nieuwe tracks van op YouTube geplaatst en dat is toch wel het betere rock- en blueswerk van mijn kant. In de toekomst breng ik in het kader van mijn New Day Project nog wat akoestische sets uit.”

“Zulk soort projecten maken het muzikant-zijn nog extra leuk. Ik haat de commerciële muziekwereld maar houd van muziek en het opnemen van nieuwe songs, dus dat kan ik dan het beste op mijn manier doen. In de toekomst zal ik veel meer bezig zijn met akoestische nummers en bijzondere optredens. Vooral dat laatste is erg belangrijk, live spelen voor een enthousiast publiek is namelijk nog altijd het leukste.”

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.