Richie Sambora: “Ik denk dat deze stap eindelijk eens de juiste is geweest.”

Sambora

Sinds Richie Sambora uit Bon Jovi stapte, zijn er allerlei roddels, geruchten en verhalen naar buiten gekomen over de daadwerkelijke redenen daarvan. Voor eens en voor altijd wil de 54-jarige gitarist aan alle onduidelijkheid een einde maken.

De man is in opperbeste stemming wanneer ik hem voor het optreden in de 013 te Tilburg te spreken krijg. Hij is wat later, zo legt hij uit, omdat hij van de fantastische Sambora-hamburgers heeft gehoord die in een restaurant hier dichtbij op de kaart staan. We laten het maar na om hem te vertellen dat die kroeg altijd inspeelt op concerten en festivals die in 013 plaatsvinden. Hij lacht veel. Hij grijnst en hij kijkt je met speelse, haast ondeugende ogen van onder zijn tegenwoordig kenmerkende hoed aan. Helemaal wanneer we het over zijn gitaarspel hebben…

“Er zijn nog maar zo weinig gitaristen in de wereld die echt met hun gitaar proberen te spreken. Begrijp me niet verkeerd, ik hou van Joe, maar er zijn tegenwoordig veel dames en heren die net als Satriani uren op techniek oefenen. Waar is het gevoel? Wanneer je met één noot kan laten horen hoe je je voelt, dan ben je wat mij betreft een betere gitarist. Zoals Orianthi. Wow, wat een artieste. Ik heb in verschillende interviews de journalist moeten corrigeren wanneer hij stelde dat Orianthi wel eens de beste vrouwelijke gitarist zou kunnen zijn. Ze is de beste gitarist. Punt. Ik kan weinig mannen verzinnen die bij haar in de buurt komen…”

Natuurlijk is de man nogal bevooroordeeld in dat aspect. Hij is namelijk de huidige vriend van de 29-jarige Australische bluesgitariste. En daarnaast is het duo ook bezig samen een album op te nemen. “We hebben al ongeveer dertig nummers. Maar welke we daadwerkelijk op de plaat zetten, weten we nog niet. Ze inspireert me, man. Ze wil altijd met haar gitaar bezig zijn. Ze wil zo graag en zo veel en als we samen spelen, voelen we elkaar perfect aan. Weet je, ik voelde me pas sinds enkele jaren een beetje volwassen worden. Maar zij maakt me nu weer jonger.”

Bon Jovi-machine
Samen spelen ze nu elke avond Sambora-songs, liedjes die we kennen van Bon Jovi, een enkel Orianthi-nummer en de nodige covers van andere artiesten. “Het gaat fantastisch. We genieten elke avond weer en ik ben zo blij als frontman op het podium te staan. Weet je, ik heb in mijn leven veel fout gedaan en heb geregeld slechte beslissingen genomen. Maar ik denk dat deze stap eindelijk eens de juiste is geweest. Het heeft me nogal pijn gedaan dat er steeds meer onwaarheden in de media zijn gekomen. Ik wilde gewoon even wat rustiger vaarwater hebben en even wat voor mezelf doen. Maar de Bon Jovi-machine moest verder. Ik zei dat ik een pauze wilde. We waren net met een andere tour klaar, ik was net van een slechte gewoonte af en juist aan het genieten van mijn tijd met mijn dochter. Ik zag toen even een jaar vol andere prioriteiten voor me. Ik wilde eigen muziek maken, meer thuis zijn en met een eigen band een aantal shows doen. Dat werd gewoon niet geaccepteerd. Ik kon kiezen. Meedoen of opstappen. Dat komt hard aan als je dertig jaar lief en leed deelt. Ik wil nu niet dat er nog meer onzin de wereld inkomt. Want ik hou van Jon en voorzie heus nog wel de mogelijkheid van een terugkeer. Er is nu geen kwaad bloed meer bij mij. Ik zet gewoon even de stappen die ik wil, nee moet, zetten. Wat er daarna gebeurt? We zien wel. Ik geniet intens van mijn shows en daarna gaan we het album opnemen. Daar wil ik dan ook nog rustig mee toeren. Geen tournee van veertien maanden door meer dan vijftig landen. Gewoon lekker toeren, lekker spelen en dan weer een poosje thuis zijn. Met Orianthi, want zij maakt alles extra intens!”

Foto: Cristel Brouwer

7 Reacties

  1. Joslynn 25 juni 2014 Reageer

    it was a great concert

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.