Ryan Bingham: “Een Oscar winnen voelt niet verkeerd”

Ryan Bingham

Ondanks dat hij drie albums heeft uitgebracht en een Oscar voor beste filmnummer heeft gewonnen, hebben we in Nederland nog niet echt van de Amerikaanse singer-songwriter Ryan Bingham gehoord. Zijn muziek is een combinatie van country, folk, blues en rock ‘n roll, maar het is vooral zijn rauwe stem die opvalt. Niet voor niets wordt hem vaak gezegd dat hij oud klinkt voor zijn dertig jaren. “Ik voel me soms ook wel oud, vooral na drie jaar touren,” grapt Bingham daar zelf over.

Bingham groeide op in het zuidwesten van Amerika en begon zijn carrière door het achterna reizen van de rodeo, “Ik vond stieren leuk, dus werd ik rodeo-rijder. Op m’n zeventiende ben ik gitaar gaan spelen, en daar ben ik nooit meer mee opgehouden.” Vanaf dat moment speelde hij soms wat deuntjes voor vrienden. “Een keer was dat in een bar in Stephenville, Texas waar de eigenaar mij vroeg om wekelijks te komen, dat deed ik maar en toen begon mijn leven als muzikant.”

Oscarwinnaar
Op een vergelijkbare manier kwam Bingham met regisseur Scott Cooper in aanraking. “Hij zag ons spelen en had nog een band nodig voor in zijn film.” De regisseur werkte op dat moment aan Crazy Heart, waarin Jeff Bridges een aan lagerwal geraakte country-zanger speelt die zijn leven weer op de rails probeert te krijgen. Bingham: “We hadden een lunchafspraak staan toen hij me vertelde over het script en vroeg of ik wat nummers voor de film wilde schrijven. Dat heb ik gedaan en een paar maanden later belde hij dat hij ze graag in de film wilde gebruiken.” Maar het stopte niet bij het schrijven van Gone, Gone, Gone en The Weary Kind, ook speelt hij samen met zijn vaste begeleidingsband een klein rolletje in de film. Al met al legt zijn Hollywood-avontuur Bingham geen windeieren, in 2010 wint hij een Oscar voor The Weary Kind, dat het themanummer van de film is. “Ik had er echt niet op gerekend,” vertelt de zanger. “Dus het was nogal overweldigend. Maar het voelde zeker niet verkeerd, haha! Daarbij is het goed dat  veel mensen die anders niet naar onze muziek zouden luisteren er nu mee in aanraking komen. Ik denk dat we er ook wel wat fans aan hebben overgehouden.”

Niet alléén maar country
De muziek dan, toch het belangrijkste. “Ik word vaak country-zanger genoemd,” begint Ryan, “Maar ik denk niet dat mijn muziek alléén maar country is. Het is folk, swing, rock ‘n roll en nog veel meer. Artiesten die me inspireren zijn bijvoorbeeld Robert Johnson en Bob Dylan, maar ook Bob Marley. Die artiesten maken natuurlijk mooie muziek, maar geven hun nummers ook een boodschap mee. Dat vind ik erg belangrijk, ook in mijn eigen muziek. Ik zou nooit zomaar verhalen verzinnen en daar over zingen. Dat zou ik niet kunnen. De inspiratie voor mijn muziek komt van reizen, plekken zien, mensen ontmoeten. Die echte dingen die ik onderweg zie, daar gaan mijn nummers over.”

Ryan Bingham en The Dead Horses staan maandag 27 mei in de Melkweg, Amsterdam.

Zie hieronder The Weary Kind uit Crazy Heart

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.