Uriah Heep: “Rockmuziek heeft geen houdbaarheidsdatum”

Bernie Shaw
Volgens velen behoort Uriah Heep samen met Black Sabbath, Deep Purple en Led Zeppelin tot de zogenaamde ‘Big Four’ van de hardrock. Onlangs was de band nog te bewonderen op een nat maar amusant Pinkpop Classic, waarbij klassiekers als Easy Livin’, Gypsy en July Morning natuurlijk niet ontbraken. Na 44 jaar weet Uriah Heep nog steeds niet van ophouden. Binnenkort gaan de classic rockers met niemand minder dan de leeftijdgenoten van Status Quo op tournee. Ook zijn er plannen voor een nieuw album. Hoog tijd om met zanger Bernie Shaw bij te praten over de stand van zaken.

Een tijdje geleden was je ziek en moest je de band even verlaten, hoe staat het nu met je gezondheid?
“Goed, dank je. Het waren deze keer geen stemproblemen, maar ik moest een operatie ondergaan en mijn herstel zou eigenlijk vier tot zes maanden vergen; maar na twee maanden was ik alweer fit genoeg. We hadden natuurlijk een contract voor een aantal optredens en die moesten doorgaan, dus hebben we John Lawton gevraagd om mijn positie even in te nemen. De band had een hele dag om de nummers uit de Uriah Heep-periode van John (1973-1976) weer onder de knie te krijgen. Johns stem is gelukkig nog steeds zeer goed, dus die shows zonder mij zijn vlekkeloos verlopen.”

Ben je toch blij dat je weer op de vertrouwde plek plaats mag nemen nu?
“Natuurlijk! Live spelen met deze fantastische band blijft gewoon het leukste wat er is op deze aardbol. Voor een enthousiaste menigte je ding mogen doen, dat geeft nog steeds ontzettend veel voldoening. Zo gauw je weer op dat podium staat en de mensen beginnen te schreeuwen en te klappen, dan weet je weer waar je het voor doet.”

Duitsland, Nederland en de Oostbloklanden zijn toch de plaatsen waar jullie nog steeds zeer populair zijn. Heb je daar een verklaring voor?
“Ik weet het echt niet. Duitsland en Rusland zijn inderdaad nog steeds gek van Uriah Heep, maar in Nederland spelen we tegenwoordig toch in de wat kleinere zalen, helaas. Het publiek bij onze shows wordt gek genoeg weer steeds jonger en daardoor lijkt het alsof onze populariteit weer toeneemt. Zelfs in Amerika gaat het steeds beter en zijn we weer hot. En dat na 44 jaar keihard werken! We hebben natuurlijk ook heel veel diehardfans en voor hen speelt leeftijd absoluut geen rol. Rockmuziek heeft geen houdbaarheidsdatum.”

Jullie laatste album Into The Wild is al weer ruim twee jaar oud. Zijn er al plannen voor een nieuw album?
“Jazeker. In januari 2014 gaan we de studio in om ons 24ste studio album op te nemen. Er zijn al genoeg nummers geschreven en aan inspiratie ontbreekt het gelukkig nog steeds niet. Het nieuwe album zal vol komen te staan met klassieke Uriah Heep-songs, dus Hammondorgel, basgitaar, gitaar, drums en vijf kerels die zingen. Dat gaat het worden. Ik verheug me er nu al op. Ook staat er een live-dvd van de recente tournee op het programma, dus de fans moeten maar alvast gaan sparen, haha.”

Op 21 mei van dit jaar overleed bassist Trevor Bolder op 62-jarige leeftijd aan de gevolgen van alvleesklierkanker. Hoe groot was de impact van die gebeurtenis in de band?
“Heel groot. Trevor was een echte vriend en een fantastische bassist, die volgens mij erg ondergewaardeerd werd. Maar hij speelde toch niet voor niets bij drie legendarische rockacts (David Bowie, Wishbone Ash en Uriah Heep). Zijn lijden heeft gelukkig niet zo lang geduurd. Ik zag hem nog drie dagen voor zijn dood en dat was echt hartbrekend. Trevor was een zeer inventieve bassist en een echte familieman die heel erg gemist wordt.”

Lady In Black, een van jullie meest succesvolle nummers, werd onlangs gecoverd door niemand minder dan Ritchie Blackmore. Hoe vind je dat?
“Een groot compliment natuurlijk, maar voor Richie zal het toch niet zo een grote hit worden als voor ons, hahaha!”

Uriah Heep speelt op 10 december in de Melkweg, Amsterdam en een dag later in De Bosuil te Weert

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.