Will And The People: “Wij zijn meer dan alleen Lion In The Morning Sun”

will and the people

De één zoekt zijn heil in een vakantie naar een zonnig oord, de ander probeert het met lichttherapie. Toch is er een simpelere oplossing voor wie niet tegen de natte, donkere zomer van de afgelopen weken kan: de luchtige reggaepop van de Engelse band Will And The People. Niet voor niets werd single Lion In The Morning Sun op de Nederlandse radio compleet grijs gedraaid. Lust For Life sprak zanger Will Rendle en zijn broertje Jamie over eenvoud, inspiratiebronnen en het nieuwe album Friends.

Johan Cruijff zei ooit dat simpel spelen het moeilijkste is wat er is. Gaat dat voor jullie op?
Will: “Zeker. Het is moeilijk om muziek simpel te houden. Wij houden van eenvoud, het is de kern van wat we doen en het kan net zo krachtig zijn als heel technische muziek.”
Jamie: “Ik ben het ermee eens dat onze muziek simpel is in de zin dat wij het eenvoudig laten klinken. Het lijkt dus simpel, maar dat is het niet. Het is moeilijk om er voor te zorgen dat het zo klinkt. Ik zie het daarom als een groot compliment als je onze muziek simpel noemt. Al is onze nieuwe plaat wel iets gecompliceerder dan het debuut.”

Dat debuut is hier eigenlijk pas net uit en de opvolger ligt al klaar. Snelle jongens…
Will: “Mensen willen nieuwe muziek horen. Ik snap niet waarom je lang zou wachten met een nieuw album. Een band als The Beatles had soms op hetzelfde moment zes albums in de charts.”
Jamie: “We brengen de nieuwe plaat liever vandaag dan morgen uit, maar we moeten wachten. Friends, zo heet het album, komt nu al uit in Engeland en hier waarschijnlijk pas begin volgend jaar.”

Gaat Friends anders klinken?
Will: “Heel anders. Het is nog steeds Will And The People, nog steeds onze sound, maar het heeft meer de live-feeling. De nummers zijn langer en vloeien beter in elkaar over. Het eerste album was een ‘headfuck’. Het opnemen kostte veel tijd en moeite. We houden van die plaat en zijn er heel trots op, maar ik denk dat Friends beter uitdrukt wie we zijn. Het ademt een soort energie dat de vorige niet had. Er staat geen nieuwe Lion In The Morning Sun op, maar wel een paar nummers met hitpotentie.”

Van mij hoeft er ook geen nieuwe Lion In The Morning Sun te komen. De andere liedjes zijn veel leuker…
Jamie: “Dat zeggen veel mensen en ik begrijp dat volledig. Het is fijn om te horen dat mensen ons andere werk ook waarderen.”
Will: “Misschien komt het wel door het slechte weer dat Lion In The Morning Sun zo populair is. Mensen willen zonnige muziek horen. Lion In The Morning Sun is een ‘catchy tune’, maar vertegenwoordigt slechts één kant van Will And The People. Wij hebben meer gezichten.”

Ik hoor in jullie muziek ook reggae. Bob Marley staat thuis in de platenkast?
Will: “Ja, daar ben ik mee opgegroeid. Bij ons thuis werd vroeger veel Marley gedraaid, maar ook bands als Supertramp, The Police, Fleetwood Mac, Cat Stevens, Bob Dylan, Spice Girls…”

Spice Girls?!
Will: “Yeah, for sure man! Toen ik vijftien was waren de Spice Girls een belangrijk deel van mijn leven.”

Dat hoor ik nou niet direct terug in de muziek…
Will: “Haha, misschien als je goed luistert. Er zit een duidelijk popelement in onze muziek. Als tiener luisterde ik veel echte pure popmuziek. Ook veel mainstream hiphop zoals 2Pac en Eminem overigens. Toen hoorde ik opeens Jack Johnson en besefte ik dat er ook echte muziek was.”
Jamie: “Tegenwoordig worden we beïnvloed door van alles en nog wat. We raden elkaar weleens nieuwe dingen aan en meestal zijn dat wel goede tips. Dat is waarschijnlijk waarom de band zo goed werkt: we houden van dezelfde muziek.”

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.