Kayak (Pim Koopman tribute) in Paradiso

Tijdens een bewogen avond vol dierbare herinneringen herdacht Kayak met een groot aantal muzikale vrienden in Paradiso het overlijden van drummer en producer Pim Koopman, precies één jaar geleden.

Al vanaf de eerste tonen was duidelijk dat de onverwachte dood van Pim Koopman er hard heeft ingehakt bij Kayak. De band had tijdens het eerste deel van de tribute in Amsterdam met regelmaat moeite om de tranen te bedwingen. Koopman was samen met toetsenist Ton Scherpenzeel niet alleen oprichter en drummer van de band, maar had ook een grote, niet te onderschatten rol als liedjesschrijver. Door zijn collega’s werd hij op handen gedragen.

Een vol Paradiso hoorde tot de pauze een aantal typische Pim Koopman-composities voorbijkomen. Niet zijn hits, maar liedjes waaruit bleek dat Koopman over een groot romantisch hart beschikte (Wintertime, Well Done), Kayak regelmatig meenam in meeslepende muzikale avonturen (o.a. Land On The Water), maar ook niet terugdeinsde voor het hardere werk (zoals het door Led Zeppelin geïnspireerde Man In The Cocoon). Indrukwekkend was het door gitarist Joost Vergoossen speciaal voor Pim geschreven ‘23’ (Koopman overleed op 23 november 2009), dat hij in een muisstille zaal alleen met Ton Scherpenzeel uitvoerde. Ook Cindy Oudshoorn maakte een diepe buiging richting haar voormalige collega met een treffend Hold Me Forever.

Tijdens het tweede deel van de avond werd Koopmans rol als producer en componist buiten Kayak belicht. Onder leiding van spreekstalmeester Leo Blokhuis betraden talloze (vertegenwoordigers van) bands het podium om bekende nummers uit de pen van de hoofdpersoon te presenteren. Dat leverde een indrukwekkend rijtje met klassiekers op, waarmee de enigszins bedrukte sfeer uit het eerste segment direct was verdwenen. Twee Pussycat-dames deden Teenage Queeny, Alides Hidding zong Time Bandits’ I’m Specialized In You, Okkie Huysdens was er namens The President, Maywood’s Doetie de Vries (Caren Maywood) hoorden we met Rio, Syb van der Ploeg coverde Vitesse’s Rosalyn, Luv’s José Hoebee zong I Will Follow Him en Diesel sloot af met Samantha en, uiteraard, Sausolito Summernight. Kayak fungeerde als zeer strakke begeleidingsband en werd voor deze serie nederhits bijgestaan door toetsenist Hans Voerman.

De ‘huisband’ pikte de draad vervolgens alleen weer op met Ruthless Queen, Chance For A Lifetime, Starlight Dancer en het afsluitende Avalon, waarbij er wederom een paar traantjes werden weggepinkt. Los van het feit dat het goed was om Kayak na een beladen jaar van muzikale stilte weer vol passie te zien optreden, moet ook worden gezegd dat Koopman’s favoriete drummer Hans Eijkenaar (o.a. Candy Dulfer, Valensia, Anouk, VanVelzen) de gehele avond liet zien een zeer veelzijdig drummer te zijn. Hij klaarde de lastige klus als vervanger van Pim Koopman met verve, wat goede hoop geeft op een doorstart van Kayak in de nabije toekomst.

Foto’s: Harry Pater

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.