Devin Townsend in de Effenaar

Devin Townsend

De Canadees Devin Townsend brengt bijna ieder jaar met een of ander project wel een album uit. De laatste dubbelaar Z²: Dark Matters en Z²: Blue Sky, wederom met zangeres Anneke Van Giersbergen, verscheen een half jaar geleden. De man staat live garant voor wervelende shows die naast stevige metal ook veel humor bevatten. Hij neemt het allemaal niet meer zo serieus en maakt graag de metalstereotypen belachelijk. Zo ook in de Effenaar in Eindhoven, waar hij een perfect lopende setlist afwerkte die veel van zijn albums aandacht gaf. En er kwam nog iemand langs…

Helaas is het weer eens loos in Nederland. Een of andere stroomstoring legt een provincie en al het treinverkeer in de ochtend plat. Hierdoor missen heel wat mensen het begin van een stevige metalavond. De show van Devin Townsend wordt namelijk voorafgegaan door een optreden van de Noorse blackjazz-mannen The Shining en de progressieve metalformatie Periphery. Van die laatste kunnen we nog enkele nummers meepakken, maar de show lijkt weinig op een geweldig optreden dat ik ooit eerder van deze groep zag. Het is vanavond simpelweg niet zo spannend als voorheen.

De spanning voor het hoofdprogramma wordt opgebouwd met een verzameling ‘lachwekkende’ foto’s van heer Townsend en een nogal lang durend introfilmpje van Ziltoid. Toch lijkt het gros van het publiek het allemaal wel prima te vinden. Met bier en schreeuwen, lachen en ouwehoeren zit de stemming er al goed in. Wanneer de band en de man zelf opkomen, draaien alle hoofden als een school vissen naar het podium en gaan de armen omhoog. Townsend heeft er zin in en de zaal al helemaal. Samen met Anneke van Giersbergen, die meteen bij het eerste nummer op het podium staat, verwelkomt hij het publiek – waarna we ons Truth en Deathray laten welgevallen.

Een perfecte set van nummers afgewisseld met de ongemakkelijke humor van Townsend volgt, waarbij slechts een enkel nieuw nummer net iets minder bijval vindt. Maar wanneer het aanstekelijke March Of The Poozers bijvoorbeeld klinkt, is de zaal met niets anders bezig dan knikken. Ook wervelende versies van Fallout en Addicted, beide met hulp van Van Giersbergen, komen voorbij.

Townsend kampt al enige tijd met een griepje en vraagt hoe de rest van de zaal die heeft ervaren. Hij lijkt er echter weinig last van te hebben. Naarmate de avond vordert, wordt hij langer van stof en grappiger. Een jarige in de zaal wordt natuurlijk toegezongen en wellicht dat de standaard, doch altijd melige, ‘jazz-hands’-aanvulling van het publiek bij Lucky Animals hem helemaal in de jolige stemming brengt. Na de daaropvolgende nummers Life & Christeen loopt hij voor de toegift namelijk niet eens het podium af en lult hij aan één stuk door, totdat hij tien minuten later samen met Van Giersbergen en het publiek Ih-Ah inzet. Aanstekers gaan de lucht in en het publiek doet net alsof het een mooi ingetogen en emotioneel nummer is. Heerlijk. De avond wordt afgesloten met nog een makkelijk en licht verteerbaar nummer, aldus de zanger. Ofwel, precies het tegenovergestelde! Alles en iedereen wordt wegblazen met Kingdom. Hard, rauw en overdonderend. Zelfs ziek is Devin Townsend briljant!

Devin Townsend in de Effenaar, Eindhoven
Gezien op vrijdag 27 maart 2015

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.