Dinosaur Jr. in Paradiso

Toen Dinosaur Jr. in 2005 weer bij elkaar kwam in de originele formatie, wilde iedereen de band zien. Op dat moment leek het er nog niet op dat de Amerikaanse noiserockers nieuwe platen gingen maken. Vermoed werd dat het bij een reünietour zou blijven. We weten inmiddels dat het daar niet bij bleef. Drie albums verschenen nadien, met I Bet On Sky afgelopen najaar als meest recente plaat. En ja, mensen zitten bijna acht jaar na de reünie nog altijd te wachten op het drietal, zo bleek gisteren in Paradiso.

Voor de deuren van Paradiso staat een rij van tientallen meters lang. Wie het nog niet wist, weet het nu zeker: het concert van Dinosaur Jr. is uitverkocht. De band heeft goede herinneringen aan Nederland, en vice versa. De trouwe aanhang bestaat uit mensen die gezien hun haarkleur (van een vergelijkbare teint als het Gandalf-achtige kapsel van zanger-gitarist J Mascis) jaren tachtig-Dino nog live gezien kunnen hebben, maar ook uit jonger volk dat toen nog niet eens geboren was.

Gelijk hebben ze allemaal met het kopen van een ticket. Dat blijkt al bij het spelen van de eerste noten van The Lung. Het publiek is meteen los, want het nummer is afkomstig van cultklassieker You’re Living All Over Me uit 1987. Het geluid is snoeihard en overstemt bij vlagen de stem van Mascis, al hoort het ongepolijste wel een beetje bij Dinosaur Jr.. Tegelijk weet de band precies wat het doet. De songs worden strak gespeeld en de gitaarsolo’s van Mascis zijn glashelder. In bijna elk nummer komt hij wel met zo’n snijdende solo.

Interactie
De muziek alleen blijkt genoeg om het publiek in beweging te brengen, want interactie is er nauwelijks. Mascis heet het publiek na een paar nummers met een licht verveeld klinkend ‘all right how’s it goin’’ welkom, waarna de band snel een volgend nummer inzet: The Wagon van het album Green Mind (1991). Interactie tussen de bandleden is er al helemaal niet. Het is algemeen bekend dat vooral Mascis en bassist Lou Barlow niet de beste vrienden zijn. De twee met de lange haren doen ook geen moeite om anders te doen voorkomen. Waar Mascis vanaf links het podium opkomt, doet Barlow dat vanaf rechts. Tijdens het optreden kijken zij elkaar nauwelijks aan. Toch maakt de band wel een geïnspireerde indruk, met de korte broek dragende drummer Murph als meest energieke factor. Aan het begin van de show heeft hij nog wat problemen met de afstellingen van zijn drumstel, maar die worden snel verholpen.

Deep Wound
Niet alleen het oudere werk veroorzaakt moshpitjes in de zaal, en gelukkig maar. Er worden namelijk veel nummers van I Bet On Sky gespeeld, zoals Almost Fare, single Watch The Corners en het door Barlow gezongen Rude. Met die nieuwe plaat borduurt de band voort op het voorgaande werk, en de daarvan afkomstige nummers passen dan ook moeiteloos in de set. Meer verrassend is het spelen van een nummer van Deep Wound, de hardcore punkband waarin Mascis en Barlow zaten voor zij Dinosaur Jr. oprichtten. Ook dit nummer wordt door Barlow gezongen.

Jam
Met een iets minder oud nummer, het gruizige Freak Scene uit 1988, wordt de reguliere set besloten. In de toegift haalt het drietal nog een keer alles uit de kast. Mascis laat zijn wahwah-pedaal tierig op en neer veren, waarna Sludgefeast van You’re Living All Over Me wordt ingezet. Het overweldigende nummer mondt uit in een zware jam. Lou Barlow eindigt op de knieën, terwijl zijn donkere krullen zijn gezicht verhullen. Met zijn rug naar Murph en Mascis gekeerd bespeelt hij geconcentreerd zijn bas. Typerend voor een show van Dinosaur Jr.. De interactie lijkt afwezig, maar het klopt allemaal. De bandleden zijn dan misschien geen vrienden voor het leven, op het podium voelen zij elkaar perfect aan. Drie mannen die niet van elkaar houden, maar wel van hun band. Dat zorgt ervoor dat Dinosaur Jr. nog altijd sterke optredens neerzet en hopelijk tot in de lengte van dagen blijft terugkeren naar Nederland. Aan de fans hier zal het niet liggen.

Gezien op vrijdag 8 februari 2013 in Paradiso, Amsterdam
Foto’s: Luuk Denekamp

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.