Elbow in de Heineken Music Hall

Deze zomer heersten ze nog op de Nederlandse festivals met topoptredens op Lowlands en Pinkpop. Gisterenavond was het de beurt aan de Heineken Music Hall. En Elbow kwam, zag en overwon ook hier.

Het voorprogramma, indierockband Howling Bells, lijkt nog iets te klein voor de grote mensenmassa die vanavond in de Heineken Music Hall staat. De reactie van het publiek op de band is matigjes en echt opgewarmd lijkt de zaal niet. Wat jammer is, want de stem van de, overigens uitermate charmante, frontvrouw Juanita Stein is prachtig en de band lijkt goed op elkaar ingespeeld. Misschien dat ze in Paradiso of de Melkweg van het podium af zouden knallen, maar nu is het toch vooral wachten op de hoofdact.

Feest
Elbow opent met The Birds, tevens albumopener van het meest recente werkstuk Build A Rocket Boys! Een mooiere en betere start van deze feestelijke avond lijkt niet mogelijk. Na deze glorieuze opening meldt frontman Guy Garvey dat “while we take our music very, very seriously, we don’t take our gigs very, very seriously. So sing, dance and wave like an idiot!” En dat doet het massaal toegestroomde publiek dan ook met verve.  Wat ook bijdraagt aan de feestvreugde: Elbow bestaat dit jaar twintig jaar. Reden genoeg voor Garvey en zijn mannen om regelmaat een biertje achterover te gieten. Als de frontman wat verderop in de show voorzichtig Happy Birthday inzet en de Heineken Music Hall vervolgens explodeert in een groots verjaardagsfeest, slaat hij van verbazing bijna steil achterover. Jazeker, de sfeer zit er goed in deze avond.

Charismatisch
Ondanks dat de nummers ijzersterk in elkaar zitten en de show van begin tot eind is om van te genieten, steelt vooral de frontman deze avond de show. Iemand met zijn charisma kom je niet vaak tegen op het podium en terwijl de Heineken Music Hall afgeladen vol is, lijkt hij elke bezoeker persoonlijk aan te spreken tijdens zijn aanmoedigingen om uitgebreid mee te klappen/zwaaien/zingen. Iets wat dan ook uitbundig gebeurt.

Hits
De focus van de avond ligt vooral op Build A Rocket Boys!, en de songs van dat succesalbum lijken live nog beter uit de verf te komen dan op de plaat. Zo wordt Garvey tijdens The Night Will Always Win enkel begeleid door vier toetsenisten, waardoor het nu helemaal door merg en been gaat. Ook de orkestrale begeleiding gedurende de rest van de show is subliem. En met bekende songs als Lippy Kids, The Birds en Open Arms wordt uitgebreid meegezongen.

Toegift
De toegift verdient het ook zeker om wat woorden aan ‘vuil’ te maken. De opkomst, waarbij Guy Garvey rustig met Mark Potter (gitarist), Graig Potter (toetsenist) en Peter Turner (bassist) meespeelt op de trompet tijdens Starlings, is prachtig. Als daarna nog Station Approach en One Day Like This worden gespeeld, is het duidelijk dat Elbow de lat voor zichzelf weer een stukje hoger heeft gelegd.

Gezien op 14 november 2011 in de Heineken Music Hall, Amsterdam
Foto: Lust For Life

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.