Joan As Police Woman in Effenaar

Joan-as-Police-Woman---Effenaar-2014

Joan As Police Woman is een rasmuzikante van formaat. Dat liet ze weer zien in de kleine zaal van de Effenaar, waar het publiek vol respect van haar muzikale kunsten stond te genieten. Joan imponeerde met deze intieme showcase van haar nieuwe album The Classic en zette het publiek naarmate de avond vorderde volledig naar haar hand.

Joan Wasser gaat alweer een tijdje mee. Ze begon in 1992 als violiste bij indierockband The Dambuilders. Na de dood van haar vriend Jeff Buckley in 1997 speelde ze in Those Bastard Souls waarmee ze een album maakte om Buckley’s dood te verwerken. Later sloot ze zich aan bij Buckley’s band Black Beetle om eerder geschreven materiaal uit te werken. In 1999 viel ze als violiste in bij Antony And The Johnsons, maar ze werd al na de eerste repetitie volwaardig lid van de groep. Zo werkte ze mee aan het legendarische album I Am a Bird Now.  In 2004 vroeg Rufus Wainwright haar mee te toeren met zijn band, terwijl ze met haar inmiddels opgestarte soloproject Joan As Police Woman in het voorprogramma speelde. Inmiddels heeft ze als singer-songwriter al vier albums op haar naam staan.

Resoluut komt Joan het podium van de Effenaar op en gaat achter haar digitale piano staan. Zonder contact te zoeken met het publiek begint ze zelfverzekerd met What Would You Do. De eerste single van The Classic, Holy City, volgt al snel. De zaal luistert ademloos, maar komt pas echt in beweging na een prachtige uitwerking van Good Together, waarin ze met haar drie bandleden een enorme bak geluid produceert. Joan weet zich eindelijk los te rukken van haar muziek en slaakt een diepe zucht. Het eerste lachje kan ervan af.

Blozen
Bij het volgende nummer, Get Direct, heeft Joan weer een verrassing in petto voor het publiek: ze pakt voor het eerst haar elektrische viool op en speelt er naast de traditionele manier ook op alsof het een akoestische gitaar is. Als ze haar goudkleurige viool weglegt, laat ze weer een stukje meer van zichzelf zien. “Of course I was stupid enough to wear a leather jacket on stage tonight. And I can’t take it off, what’s underneath is not appropriate”, grapt ze. Dat is natuurlijk vragen om problemen. En ja hoor: uit de zaal volgt het antwoord: “It’s Holland, it’s allowed!”,  waarop ze antwoordt dat ze moet blozen, wat bijna nooit gebeurt.

De show heeft, net als haar nieuwe cd The Classic, een goede mix van rustige en hardere nummers. Ze speelt bijna alle nummers van het album. Het verste terug in de tijd gaat ze met I Defy, dat op Real Life uit 2006 staat. Het origineel is een duet met Antony Hegarty (Antony And The Johnsons), maar op deze versie wordt duidelijk dat de drie mannelijke bandleden van Joan ook meer dan prima stemmen hebben en komt er ineens een saxofoon tevoorschijn.

Danspasjes
Joan Wasser is een no nonsense-muzikante, dat is duidelijk. Voordat ze begint met The Witness kondigt ze aan: “This is the last song we play before we go backstage for a bit and come back to play some more!” En inderdaad, ze komt na amper tien seconden weg te zijn geweest lachend weer het podium oprennen om aan haar eerste ‘toegift’ te beginnen. Het laatste nummer waarin de drie bandleden een rol spelen, is wel heel bijzonder. The Classic is een a capella gezongen liefdesliedje. De drie mannen staan met Joan op een rijtje om hun deel te zingen. Als blijkt dat ze als volledig ingestudeerd koor ook de bijpassende danspasjes hebben geleerd, is de zaal niet meer te stoppen. Er wordt gelachen en gegild en er volgt een enorm applaus wanneer de muzikanten het podium verlaten.  Joan komt nog één keer terug om het nog onuitgebrachte Your Song te spelen, wat ze opdraagt aan een fan in de zaal die het nummer zijn naam heeft gegeven tijdens een vorig optreden. Dan is het definitief afgelopen.

In eerste instantie was Joan As Police Woman geboekt voor de grote zaal van de Effenaar, maar wegens ietwat tegenvallende kaartverkoop werd het optreden verplaatst naar de kleine zaal. De groep kan veel meer aan dan zo’n relatief klein publiek en Joan en haar mannen verdienen het ook. Laten we hopen dat ze tijdens de rest van haar tour wél grote volle zalen trekt.

Joan As Police Woman in Effenaar
Gezien op 18 maart 2014

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.