Kenny Rogers in de Heineken Music Hall

Kenny Rogers had altijd drie ijzersterke punten: zijn stem, zijn songs en zijn persoonlijkheid. Daar zijn er nu twee van over en dat blijkt ruim voldoende om een hele Heineken Music Hall een ontzettend leuke avond te bezorgen.

Een hele zaal met aardige mensen. Tijdens het voorprogramma van de al even sympathieke Charlie Worsham (hij had speciaal voor dit concert het Nederlandse woord ‘tuinstoel’ geleerd) geeft de mevrouw naast mij, die een zoon van mijn leeftijd blijkt te hebben, een rol pepermunt door. En als muzieklegende Kenny Rogers (78) het podium oploopt, dan wordt de sfeer zelfs nog beter. Veel zullen we hem niet zien lopen, kondigt hij aan. Hij heeft net een nieuwe knie gekregen, misschien wel de verkeerde. Zijn vriend Willie Nelson en ook Mick Jagger (“die moet wel zo ongeveer honderd jaar oud zijn”) springen nog rond op de bühne en Rogers’ conclusie is dan ook: “Ik heb in de jaren zestig vast te weinig drugs gebruikt.”

Kenny Rogers is bezig met zijn afscheidstournee. Hij wil nu eindelijk meer tijd aan zijn (vijfde) vrouw en kinderen besteden. Na het openingsnummer Ruby, Don’t Take Your Love To Town neemt hij wel tien minuten om ons bij te praten. Hij laat foto’s en video’s zien, vertelt over zijn eerste hit, in 1957. Over zijn opnames met de blinde Bobby Doyle, voordat hij Walking My Baby Back Home inzet. Met alle respect, van zijn stem is niet veel meer over. Ook als hij praat, doet Rogers denken aan de Young Mister Grace. Vanavond maakt dat echter helemaal niet uit: zijn guitige blik en permanente big smile pakken ons helemaal in. Af en toe komt Linda Davis (“My grandmother never looked like that…”) het podium op om het over te nemen of voor een duet. Haar stem doet zeker denken aan die van Dolly Parton. She Believes In Me, dat wij ook kennen van de versie van André Hazes, is Kenny Rogers’ favoriete nummer uit de jaren tachtig. En vergis je niet: deze onschuldig ogende opa zingt ook Something’s Burning, een nummer dat veel Amerikaanse radiostations te dubbelzinnig vonden om te draaien.

Op bezoek bij een leuke oudoom
De uitstraling van Kenny Rogers is zelfs na al die jaren verrassend. Hij krijgt het voor elkaar een sfeer te creëren waarbij je het gevoel hebt met een paar ooms en tantes op bezoek te zijn bij een leuke oudoom, zodat je vergeet dat je in een goed gevulde zaal zit. En leuk is hij, de laatste keren dat ik zo gelachen heb bij een concert was bij Randy Newman of bij Frank Boeijen. Hij is nooit een acteur geweest, zegt hij: “… and I have eleven movies to prove it.” En of we wat minder heen en weer willen bewegen als hij zingt, het lijkt zo wel een zaal vol Ray Charlesen…

Hoogtepunten zijn de countrynummers en de hits. Lucille (“Het nummer dat alles veranderde”), The Gambler, We’ve Got Tonight. Bij Lady gaat hij zelfs even staan. Prachtig is zijn duet met de overleden Dottie West, die vanaf het beeldscherm meezingt. Om het nog gezelliger te maken, gooit Rogers een aantal tamboerijnen het publiek in. Voorafgaand aan Islands In The Stream vertelt hij dat er geen echte toegift zal zijn deze keer, omdat hij niet weet of het hem zal lukken om terug te lopen als hij eenmaal van het podium af is. En dan krijgen we You Can’t Make Old Friends en Blaze Of Glory, met de toepasselijke strofe ‘Let’s go out in a blaze of glory, all good things must end’. En zo was het.

Kenny Rogers in de Heineken Music Hall, Amsterdam
Gezien op donderdag 3 november 2016
Foto’s: Mitchell Giebels

30 Reacties

 1. Floor 4 november 2016 Reageer

  Dit concert was een regelrechte aanfluiting. Begrijpelijk dat de echte fans deze man aanprijzen. Vooral als je weet wat hij allemaal op zijn naam heeft staan.

  Maar dit had gewoon niet gemogen. De noten werden niet meer gehaald,momenten dat er geen geluid uit zijn mond kwam. Mensen liepen weg tijdens het concert.
  Ik vond dit echt een afgang.
  En dan te bedenken dat de kaarten ruim 80 euro hebben gekost!

  • Marian 5 november 2016 Reageer

   Deze recensie staat wel erg ver van de realiteit af. Je betaalt om te parkeren, je gaat eerst nog wat eten en dan ga je met dure kaartjes zitten om iemand live te horen zingen. Dat is namelijk de essentie van een concert. Helaas blijkt dan vanaf de eerste minuut dat je idool niet alleen geen noot meer kan halen, maar ook nog moeite heeft met de teksten en ademhalen. Tussendoor worden daarom allerlei trucs uitgehaald om de tijd vol te maken. Kenny Rogers is en blijft een legende waarvan ik de platen letterlijk heb grijs gedraaid. Dit blijf ik ook doen, maar dit optreden was te pijnlijk om aan te zien. Herman van Veen zong ooit: ‘ Een vriend zien huilen kan ik niet’. In dit geval zagen we een vriend afgaan en dat wilden we niet. Dus hebben we,net als veel anderen, na 45 minuten de zaal verlaten. Niet alleen 200 euro, maar vooral een illusie armer.

 2. gerda 4 november 2016 Reageer

  Helemaal mee eens. Als mensen te zwak zijn om nog te kunnen zingen moeten ze stoppen.wij waren met zn vieren dus het heeft veel geld gekost. Maar langer dan een uur konden wij het niet aanhoren. Erg jammer we hadden ons er echt op verheugd

 3. Herman 4 november 2016 Reageer

  Tja, wat zal ik er eens van zeggen, over Kenny Rogers in de HMH, gisteravond. De recensie is uitermate positief voor waar ik gisteravond naar heb zitten kijken. Dat vooropgesteld. De felle reacties die de recensie hierboven oproept van mensen die 80 euro teveel vonden voor deze ‘show’, snap ik ook wel een beetje. Het was pijnlijk, zeker de eerste paar minuten. Het is maar net hoe je erin staat. Maar weglopen bij een afscheidstournee (AFSCHEID, de man IS al aan het weggaan) van zo’n grootheid in de Amerikaanse muziek, dat is onbeschoft. Hollandersgedrag, bah, en dan ook nog naar dat geldbedrag wijzen.

  Oké, ik schrok ook, enorm. En moest mijn verwachting sterk bijstellen toen ik hem het podium op zag komen schuiven. Vooral omdat de filmpjes van zijn gloriejaren zeventig en tachtig nog liepen op het grote scherm. Wat een contrast, wat moet dit worden vanavond? Maar ik dacht ook direct: oké, ‘deal with it’, anders wordt de avond lang. En dit wordt echt een afscheid, deze man komt nooit meer terug en die gaan we dus met respect en melancholie uitzwaaien met z’n allen. 100 miljoen verkochte platen, immers.

  Het werd meer een conference dan een concert, hij had sterke bijwielen nodig (voorprogramma en duetzangeres) en heel veel filmpjes. Het was een tribute aan hemzelf, zittend op zijn kruk, met een concert had het niet veel van doen, helemaal eens.

  Maar ik heb bijna veertig jaar lang zijn muziek gewaardeerd. En ik waardeerde deze avond, hoe pijnlijk de aftakeling ook zichtbaar was. Neem me niet kwalijk: maar dat gaat ons allemaal een keer gebeuren. De stem is pleite, maar Kenny Rogers was op zijn 78ste geestelijk zo scherp als een mes, zijn humor en karakter zijn ongebroken. Een geboren entertainer die zijn stem verliest, maar de podiumdrang is sterker dan dat.

  Daarom was hij er, en daarom waren wij er ook.
  Eén tour te veel. Klopt helemaal. Maar ik ben heel blij dat ik hem gezien heb.

  • Annemarie 8 november 2016 Reageer

   Mooi verwoord hoe wij er nu ook over denken. Het was idd even den teleurstelling weg slikken. De (luidruchtig) aanwezige groep achter ons op de tribune, maakte het er niet beter op. Maar over all blij dat we Kenny’s last concert hebben bijgewoond !

 4. Rik 4 november 2016 Reageer

  Kenny Rogers zijn stem was inderdaad niet goed, maar ik ging erheen om een levende legende te zien, iemand in zijn nadagen, die bewust afscheid neemt van zijn fans, zijn werk, zijn leven. Ondanks zijn stem, wist hij wel te entertainen met zijn anekdotes, samenzang en mooie fragmenten.

  Is zijn stem weg, zijn uitstraling is er mogelijk sterker dan ooit. Ik was de eerste tien minuten ontgoocheld, maar daarna ontroerd.

  • Yvonne 4 november 2016 Reageer

   Rik,

   Ik ben het helemaal met je eens.
   Wij vonden het fantastisch!En natuurlijk wisten we dat zijn stem niet meer was zoals vroegere tijden! Het is ook niet voor niks zijn afscheidstournee! The gambler’s last deal!! Top…

 5. Jaap 4 november 2016 Reageer

  Als je gaat vergelijken met zijn cd’s was het inderdaad minder.
  Ik had hem nog nooit live gezien, nu dus wel.
  Ik had het toch niet willen missen. We vergeten dat iedereen ouder wordt en dus ook minder wordt.
  Ik ben blij dit ook mee gemaakt te hebben.

  • Wout 4 november 2016 Reageer

   Ondanks de minder wordende stem een geweldige avond gehad.Wat een passie!

 6. Yvonne 4 november 2016 Reageer

  Herman, je hebt mijn recensie geschreven! 100% mee eens.

 7. Alek 4 november 2016 Reageer

  Mensen die dit een aanfluiting vonden? Het was zeker niet altijd even sterk, maar die man is 78 en stopt er ook gewoon mee. Hij wilde één laatste keer op tournee en afscheid nemen van zijn fans en dat heeft hij, naar mijn mening, goed gedaan.

 8. Mark Dijkstra 4 november 2016 Reageer

  Om een onuitwisbare indruk achter te laten bij je trouwe fans moet je stoppen op een hoogtepunt en niet als je zwaar afgetakeld op je laatste krachten jezelf een podium op moet slepen om als oud versleten mannetje een soort kunstje te vertonen. Nu heb ik voor de rest van mijn leven een naar gevoel in mijn buik en mijn hoofd als ik aan deze, voorheen, grootheid terugdenk. Erg jammer.

 9. Herman.J 4 november 2016 Reageer

  Herman Mooie woorden hoor. ik had dit voor gen goud willen missen een prachtig afscheid van een mooie country zanger

 10. Hans 5 november 2016 Reageer

  Herman,je schrijft het zoals het echt is!
  Ik ben een enorme fan, al 38 jaar, en natuurlijk is Kenny een schim van de artiest die hij op zijn hoogtepunt, de jaren ’80, was…Maar het getuigt van passie om die carriere op een mooie wijze af te sluiten voor hem, en zijn fans!
  Als je naar een artiest gaat die 78 is geworden op 21 augustus, wat verwacht je dan anders dan een man die zijn stem niet meer heeft, zoals vroeger?
  Ik was blij,een kadootje, om hem nog een laatste keer te kunnen meemaken!! Onbetaalbaar!!

 11. JannyMeijer 5 november 2016 Reageer

  Geweldig wij waren er bij ,en het is wat Herman verwoord het was zijn afscheidsconcert.
  En wat een persoonlijkheid ,ook wij hadden hem nooit in het echt gezien.
  En hij heeft ons kennis laten maken met Lind Davis wat een stem heeft deze vrouw!!!
  Wij hadden het niet willen missen ,en met een brok in mijn keel zag Ik hem ondersteund door Linda Davis het podium afstrompelen.

 12. Ron 5 november 2016 Reageer

  Het was een schandalig concert, wat een oplichterij. Kenny Rogers heeft geen zangstem meer en rochelde halve zinnen in ook nog eens halverwege beeindigde liedjes. Hij laat dat van te voren niet weten en vraagt ruim 80 euro voor krap anderhalf uur. Van alles werd uit de kast gehaald om die tijd te vullen: lange praatjes tussendoor, solobijdragen van een zangeres die niet echt deel uitmaakt van Rogers’ historie, video-opnamen van een andere (overleden)zangeres, duetten waarin de bijdrage van de zangeres overheerste, lange rijen foto’s van countrygrootheden op het videoscherm die niets toevoegden aan waar wij voor kwamen en die de aandacht moesten afleiden van de “zang” van Kenny. Delen van de begeleidende muziek kwamen van de tape, net als de aankondigingen vooraf en in de pauze. Datgene wat de band zelf speelde werd ongeinspireerd , routineus gebracht, vanachter fantasieloze schermen. Als je drie dagen eerder de gedreven, professionele en fantastische Paul Simon, ook een zeventiger, met zijn band aan het werk hebt gezien weet je genoeg: Kenny Rogers-fans,alleen een excuus van onze countryheld kan dit nog goedmaken, plus een refund van het ticketkaartje.

 13. Heidi 5 november 2016 Reageer

  Ik was speciaal vanuit België naar Amsterdam gereden. Dit was de 5e keer dat ik hem live zag. Heb ik er spijt van? Helemaal niet. Toegegeven, zijn stem was niet meer zoals het vroeger was. Maar hij is en blijft een entertainer. Ik heb er volop van genoten. Ik blijf zeker een trouwe fan, zoals ik dat de afgelopen 30 jaar al ben geweest.

 14. Ron 5 november 2016 Reageer

  Het feit dat tot nu toe (2 dagen na het “concert”) niemand het aangedurfd heeft er een videotje van op Youtube te zetten zegt genoeg. Kom op mensen, durf ook eens kritisch te zijn.

  • Leonard 5 november 2016 Reageer

   Ik wil er wel 3 opzetten maar dan hoor je mij zingen en dat wil je ook niet

 15. Patrick 5 november 2016 Reageer

  Geweldig om deze levende legende gezien te hebben! Wat betreft zijn stem; had je kunnen weten uit recensies en filmpjes van eerdere concerten. Overigens staan er wel degelijk opnamen van deze show op YouTube, niet goed gekeken?

 16. Krista 5 november 2016 Reageer

  Ik vraag me af of het mogelijk is om je geld terug te krijgen mijn oren zijn net hersteld. Kreeg dit als cadeautje van mijn vriend oi oi oi vond het zowat rot voor hem dat ik dit als cadeau had gekregen en ik na twee nummers bijna in de lach schoot van het niveau (of het niet echt was). Legende of niet de kaartjes waren te duur voor het optreden. Voor de echte fans ik snap dat dit het afscheid is maar ik had hem toch liever niet zo herinnerd. Als ik nu aan hem denk zie ik toch een oude man die een waardeloos optreden heeft gegeven ik zou iedereen zijn geld terug geven dan heb je pas echt een herinnering achtergelaten ik houd er nu een wrange smaak aan over!

 17. Peter Vlasveld 5 november 2016 Reageer

  Te veel negatieve reacties. Het was gewoon een feestje om hem in zijn nadagen weer eens te mogen zien en we hebben volop genoten op een plaatsje mooi voor aan. Een prachtige en heugelijke belevenis met prima voor programma van charly Watson

  • Leonard 5 november 2016 Reageer

   En zo is het broer.

 18. Wim 5 november 2016 Reageer

  Geweldige ambiance,geweldige entertainer. Geweldig dat je zo afscheid neemt.Terug in de auto was mijn eerste reactie: ik ging ook niet voor het event, maar voor de vent

  • Leonard 5 november 2016 Reageer

   Top verwoord Wim.

 19. Ad en Elly 6 november 2016 Reageer

  Wij hebben genoten van een prachtig afscheid.
  Wie dat niet vond is geen echte fan

 20. Frans en Ivy 6 november 2016 Reageer

  Wij hadden ook heel erg uitgekeken naar Kenny Rogers en wij hadden ook het gevoel van man had dit nou even een paar jaar eerder gedaan voor jezelf en voor ons. Maar hadden we het willen missen ? NEE absoluut niet je wil er bij zijn om hem, om het feit dat je zo lang van zijn muziek heb kunnen genieten en omdat hij altijd geweldige muziek heeft gemaakt, het was voor ons vooral een afscheid van Kenny Rogers. We zullen nog altijd blijven genieten van zijn muziek.

 21. RIES. 6 november 2016 Reageer

  Het optreden van KENNY ROGERS; Toen we om 23.00 u op de trein stapten, kwamen we alle twee tot de conclusie; AANDOENLIJK…

  Om 21.00 u ( er was eerst een voorprogramma…) “strompelde”, dit is niet grappig bedoeld, er een hele oude
  man het toneel op. Hij vertelde zelf ook direct dat hij waarschijnlijk de rest van de avond, zittend op een kruk
  zou doorbrengen….(wat ook gebeurde !)

  Toen hij met “zingen” begon, was zijn stemgeluid nauwelijks meer te herkennen…..hoge noten haalde hij echt
  niet meer, dat hoorde de amuzikale RIES zelfs.

  Z’n begeleidings band speelde het vuur uit de sloffen en zongen soms enthousiast zachtjes mee om er toch
  nog iets van te maken.

  Om 22.40 u sleepte hij zich als een bejaarde man ( hij is 78 !!) de coulissen in om na langdurig applaus toch niet
  terug te keren. Maar….op het toneel een hele aardige, grappig vertellende , vriendelijke baas. Waarschijnlijk een
  beetje het HEINTJE DAVIDS effect…..verslingerd aan applaus en aandacht van het grote publiek.

  Voor ons was het toch geen mislukte dag want we zijn ’s middags Het Koninklijk Paleis op de Dam gaan
  bezoeken ( MUSEUM kaart….anders zouden we dat geloof ik niet doen !) Terug lopend naar het Centraal
  station Amsterdam om de trein naar de ARENA te nemen, liepen we over de Zeedijk en zagen een
  Chinees eetzaakje die verrukkelijke PEKING EEND op de kaart had staan…….

  Overigens moet “onze KENNY” dit jaar nog 23 concerten afwerken….. Afgelopen zaterdagavond 5 november
  stond hij alweer om 20.00 u in BASEL (CH.)

 22. Roos 9 november 2016 Reageer

  Ik heb dit concert cadeau gekregen van mijn lieve man.
  Het was geweldig! Wat heeft deze man een wijze uitstraling. Laat zich niet van de wijs brengen. Het is een getalenteerde entertainer. Heel erg gevat en humoristisch. Ik vond het een feest!
  En het interesseerde me geen barst dat we een half uur in de file stonden in de parkeergarage, en vervolgens 2 uur op de A 2. Wat een bijzondere man!

 23. Arbijn Brian 3 augustus 2017 Reageer

  Ik heb jammer genoeg nooit Rogers live aan het werk gezien,wel menige liveshows van televisie,dus ik kan niet oordelen over dit bepaald laatste optreden in Nederland,maar wat ik wel kan zeggen is dat Kenny Rogers,DE TOP was in zijn genre,Country music.
  Als men naar een wild optreden gaan zien,wel ga dan naar de huidige,VEEL TE LUIDRUCHTIGE artiesten kijken.De man is verdorie 78 jaar,RESPECT is hier inderdaad ALLEEN op zijn plaats,en aan de personen met kritiek,foei,denk eens aan de man terug als je zelf op deze leeftijd bent gekomen!
  Dank U

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.