Mark Lanegan in Effenaar

Mark-Lanegan---2012

Is het dat Mark Lanegan vindt dat de mensen in het noorden des lands behoefte hebben aan iets anders dan de zuiderlingen? Of heeft hij na 250 kilometer in de bus zitten – met ook nog eens een stop in Paradiso – zelf zin om zijn setlist voor de tour voor zijn nieuwe album Blues Funeral flink om te gooien? Lust For Life was present bij zijn optredens in Oosterpoort te Groningen op 28 februari en in Effenaar in Eindhoven op 1 maart, en maakte twee heel verschillende optredens mee. Gelukkig hadden ze één gemeenschappelijke deler: het was beide avonden fenomenaal.

‘Did you call for the nightporter…’ en dan weet de goede verstaander genoeg. De openingszin van Mark Lanegans meesterwerk Bubblegum uit 2004 is tevens het eerste wat de bezoekers in de Oosterpoort in Groningen dinsdagavond 28 februari van hem horen. Direct daarna het eerste nummer van zijn onlangs verschenen nieuwe cd Blues Funeral, het strak doorpompende The Gravedigger’s Song.  Tussen die zowel toonzettende als overdonderende start, en het laatste nummer van de reguliere set – het fascinerende, bijna-dance-achtige Tiny Grain Of Truth, slotnummer van Blues Funeral – wordt het publiek getrakteerd op een weergaloze show, laverend tussen heftige rock en trage, donkere ballads die voornamelijk afkomstig zijn van voornoemde albums. Alhoewel, show? Op de gitarist na komt niemand van z’n plek en blijft het licht constant subtiel donkerrood.  Dat zou ook alleen maar afleiden van de roestbruine schuurpapieren zang van één van de grootste en meest boeiende singer-songwriters van deze aarde, Mark Lanegan.

Effenaar
In de Effenaar in Eindhoven begint hij 2 dagen later anders, heftiger, en duurt het wellicht – of althans voor ondergetekende die de eer had beide optredens bij te wonen – iets langer om ‘er in te komen’. Maar ook daar is er al vrij snel geen ontkomen aan. Daarvoor zijn de songs te sterk, de muziek te overweldigend en ’s mans stem te indrukwekkend. Hoogtepunten op beide avonden zijn amper te noemen, want de kracht zat hem in de afwisseling, het vermogen om slepende ballads perfect te combineren met ongemeen dreigende rocknummers, en alles wat daar tussenvalt. Perfect uitgevoerd, met een muzikale hoofdrol voor de weergaloze solo-gitarist, en met Lanegan zelf als epi-centrum van zijn eigen universum: ergens in de duistere krochten van het heelal en grenzend aan die van andere recalcitrante en niet voor concessies vatbare grootheden als Captain Beefheart, Tom Waits, Sparklehorse en Josh Homme.

Tijdloos
Of Blues Funeral hetzelfde predikaat ‘tijdloos’ opgeprikt krijgt als Bubblegum is iets wat de tijd ons zal leren. Feit is wel dat de man anno 2012 meer gebruikt maakt van elektronica, ook live, waardoor zijn misschien in basis weinig vernieuwend muziek een eigentijds tintje krijgt. Goddank zonder zich daarin te verliezen en zonder dat het ten koste gaat van zijn unieke, indringende stemgeluid. Mark Lanegan is een levende legende: een volstrekt authentieke maar bovenal meesterlijke liedjeschrijver en -zanger. Mark Lanegan is een held.

Gezien op 28 februari 2012 in Oosterpoort, Groningen en op 1 maart 2012 in Effenaar Eindhoven

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.