Pinkpop Classic 2013

De zesde editie van Pinkpop Classic kende geen bijzonder grote namen op het affiche en waarschijnlijk was de opkomst mede daardoor nogal teleurstellend. Slechts drieduizend bezoekers bezochten het festival deze druilerige, natte zaterdag in augustus. Muzikaal begon deze editie ook vrij matig en ondanks een sterk eind vrezen we een beetje voor de toekomst van het festival in Landgraaf.

De Rick Nolov Band werd als laatste band toegevoegd aan Pinkpop 1984 en stond daarom helaas niet op het affiche van die editie. Dat wordt 29 jaar later goedgemaakt met hun naam op het affiche van deze Classic-editie. Het toeschouwersaantal is op dit tijdstip van de dag (12:00) nogal pijnlijk en de muziek van deze Heerlense band is ook niet echt overtuigend. Zelfs als er 11 muzikanten op het podium staan, slaat de vonk nog niet over. Hetzelfde geldt helaas voor CCC INC., de tweede Nederlandse band van deze dag, die met hun nogal ouderwetse folk/country muziek ook het publiek niet weet te imponeren.

Band Of Friends brengt gelukkig daarna eindelijk wat leven in de brouwerij. Een mooie bijzaak is dat het publiek eindelijk het terrein heeft gevonden en langzaam binnen begint te druppelen. Band Of Friends bestaat uit Gerry McAvoy (basgitaar) en Ted McKenna (drums) van de oude Rory Gallagher band en de Nederlandse gitarist/zanger Marcel Scherpenzeel. Zijn gitaarsolo’s zijn werkelijk uit de kunst en zijn stem lijkt zelfs verdomd veel op die van good ol’ Rory; die trouwens in 1974 op Pinkpop heeft gespeeld. Hoogtepunten in deze bruisende set zijn Moonchild en Shadowplay en eindelijk krijgt een band eens een echt verdiend applaus.

De overgang naar de harde rock van Uriah Heep is na deze set van Blunstone nogal groot, maar het publiek lijkt er niet mee te zitten. Uriah Heep stond in 1976 op Pinkpop en van die formatie is alleen nog gitarist Mick Box over. Het optreden bestaat, uiteraard, voor het merendeel uit klassieke Heep-songs zoals Sunrise, Gypsy (een nogal verkorte versie, helaas), Look At Yourself (met een te lange gitaarsolo) en July Morning. Ondanks het feit dat de huidige zanger Bernie Shaw niet kan tippen aan David Byron en de “maniertjes” van Box steeds irritanter worden, blijft de band het publiek boeien. Traditionele uitsmijter is natuurlijk hun grootste hit Easy Livin’.

Dan is het de beurt aan het Deens Saybia; die al drie keer op Pinkpop heeft gestaan. De band werd opgericht in 1993 en viert dit jaar dus hun twintig jarig jubileum. Tijdens het festival in Landgraaf bestaat de setlist van de Denen uit veel nummers van het succesalbum The Second You Sleep. Een keuze die door veel fans met liefde wordt onthaald. Zo wordt er geopend met 7 Demons en komen onder meer The Day After Tomorrow, In Spite Of en The Second You Sleep langs. Allen, uiteraard, vertolkt door de zeer herkenbare, emotionele stem van Søren Huss.

De laatste band van deze toch helaas zeer natte en muzikaal wisselvallige dag komt uit Ierland. The Waterboys stond in 1986 op Pinkpop en hadden in dat jaar ook hun grootste hit getiteld The Whole Of The Moon. De band is sinds 2000 weer behoorlijk actief en was gedurende de afgelopen dertien jaar ook al regelmatig op festivals als Bospop te zien. Mike Scott en band zetten vandaag een goede, maar toch wel redelijk voorspelbare show, neer. Toch is de herkenbaarheid niet echt een probleem: met bekende nummers als Fisherman’s Blues en A Girl Called Johnny krijg je het publiek namelijk wel goed op je hand en de fans zingen dan ook luidkeels mee. Natuurlijk ontbreekt ook de grote hit The Whole Of The Moon niet en verrast The Waterboys het publiek nog met twee rock ‘n roll nummers als afsluiter van deze aardige set, At The Hop en Roll Over Beethoven.

Van een matig begin naar een knallend eind. Met een goed en tevreden gevoel verlaten we aan het eind van de avond dan ook het Pinkpop-terrein. Toch blijft er een knagend gevoel hangen: was deze editie wel succesvol genoeg voor een vervolg volgend jaar? Slechts drieduizend bezoekers zou niet voldoende zijn om uit de kosten te komen, zo vernamen we een paar weken voor het festival. Of er dan ook een nieuwe editie van Pinkpop Classic op de planning staat, is nog niet bekend. We hopen het beste want dit festival omarmen we met heel ons Lust For Life-hart.

Gezien op zaterdag 24 augustus 2013 in Landgraaf
Foto’s: Joseph Voncken

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.