Richie Sambora in 013

Het was de heerlijke Sambora-burger van het Tilburgse café-restaurant Polly Maggoo die ervoor zorgde dat Richie Sambora pas na half negen de bühne op stapte. Niet dat de artiest daadwerkelijk de hamburger voor de show heeft gegeten, maar hij wilde per se poseren bij het reclamebord van het etablissement nadat een fan er een foto van had getwitterd. Natuurlijk kost het dan minstens een uur om de honderd meter naar de 013 om de hoek af te leggen. Hij is nu eenmaal goed voor zijn fans. Maar toen de 54-jarige Richie Sambora eindelijk opkwam en het Leon Russell-nummer A Song For You ten gehore bracht, was het grootste deel van de zaal meteen in extase.

Toch blijven er na deze avond van de voormalige Bon Jovi-gitarist veel vragen over. Hoe kwam het dat veel van de eerste nummers een beetje tam en mat overkwamen? Wat zijn nu echt de redenen van zijn vertrek bij Bon Jovi? Komt hij ooit nog terug bij zijn voormalige broodheer van dertig jaar? En wat is uiteindelijk de toegevoegde waarde van de geweldige Australische bluesgitariste Orianthi, met wie hij volgend jaar een nieuwe plaat uitbrengt en die zijn nieuwe 29-jarige vriendin is? Zij stond als tweede gitarist op het podium en nam veel van de gitaar-honneurs waar wanneer Sambora zich concentreerde op de zang. Stiekem keek je naar de schone dame met een lichte zweem van bezorgdheid. Bang dat deze geweldige artieste zich gaat verliezen in het L.A.-leven en alle geneugten en de zonden die daarbij schijnen te horen.

Twee nummers van zijn laatste plaat Aftermath Of The Lowdown volgden en leken niet de kracht in zich te hebben om de volledige zaal met zich mee te slepen. Bij de vierde song Stranger In This Town werd je bang dat de hele avond zo mak zou blijven. Gelukkig leek er een echte wisselwerking te ontstaan toen het Bon Jovi-nummer The Distance met verve gespeeld werd en het gevoelige Seven Years Gone dat volgde bleek een geïnspireerd en intens nummer in de zwoele 013.

Orianthi mocht haar eigen nummer You Don’t Wanna Know spelen en bij Storybook Love van Willy Deville werd een weinig spannend duet ten gehore gebracht. Wederom leek het concert terug te vallen in een soort automatische piloot-gevoel. Maar een hele rits Bon Jovi-nummers zorgde er vervolgens voor dat de zaal dan toch eindelijk in vervoering kwam met als apotheose een sprankelend Wanted Dead Or Alive.

Tekenend was dan weer dat er weinig werd gejoeld toen de beste man het podium verliet en dat er pas om meer werd gevraagd toen de lampen begonnen te flikkeren om het publiek op te ruien. The Answer was sterk, het akoestische Livin On A Prayer vakkundig en These Days liet een Sambora horen waar iedereen voor gekomen was. Zo leek het dat de man bij het allerlaatste nummer Voodoo Child (Slight Return) van Jimi Hendrix pas echt op stoom was. Zowel Sambora en Orianthi gaven de indruk als echte snarenliefhebbers te genieten van de zoveelste keer dat ze het nummer speelden.

Sambora kon weinig fout doen voor het publiek, zoveel is zeker, al leek echt glinsteren gisteren niet mogelijk. Op de stem viel niet veel aan te merken en er waren zeker geweldige momenten, maar constant overweldigen leek vandaag niet in de kaarten. Maar van de hamburger heeft hij nog genoten, na de show.

Gezien op dinsdag 17 juni in 013, Tilburg.
Foto’s: Cristel Brouwer

8 Reacties

 1. Jose 18 juni 2014 Reageer

  …Toch jammer dat Ori bij Alice Cooper weg is gegaan voor die vent… Had toch ‘t idee dat ze daar meer kans kreeg voor ‘t voetlicht te treden dan bij Sambora, als ik zo de foto’s zie. Och ja, ieder z’n meug.

 2. Soundcobra 18 juni 2014 Reageer

  Ik heb geen idee waar je je oren had het eerste half uur (en dat is niet vervelend bedoeld) maar het was ronduit vals, zinnen niet uitzingen, kortademig. Bar en boos was het! Gitaarwerk OK maar de zang was dramatisch slecht. Ik heb Richie in 2012 gezien in de Melkweg in Amsterdam en was behoorlijk onder de indruk. Mijn ticket voor 013 was dan ook een logische keuze. Echter wat ik gisteren hoorde, was zeer bedroevend. Ik heb meer van Orianthi genoten dan van Richie. Van haar ga ik zeker meer luisteren. Echt jammer!

 3. Jschort 18 juni 2014 Reageer

  Yep, eens met de recensie, was goed, niet super. Maar prima vermaakt. Al moet Tilburg eens wat extra kaartautomaten bij de parkeergarage plaatsen, want de rijen voor de 3 automaten waren vervelend lang!
  Voor meer foto’s:
  https://www.flickr.com/photos/jschort10/sets/72157645181701236/show

 4. Alexandra 19 juni 2014 Reageer

  Vals? Hij zat er af en toe naast in het begin. Maar dat werd later steeds beter. Helemaal tegen het einde. Toen was het echt goed. Misschien kwamen zijn begin fouten door zijn late entree? Of door de slecht leesbare teleprompter?

  • Joan 19 juni 2014 Reageer

   Ik sluit me aan bij Soundcobra. Slechte opening. Ik was toch wel lichtelijk teleurgesteld. Aantal nummers top. Zoals the Answer, maar sommige nummers zat hij toch echt naast. Het hoeft niet perfect, maar niet uitzingen en tekst vergeten vind ik ronduit slecht/jammer. Volgende keer beter.

 5. Charlie 19 juni 2014 Reageer

  Soundcobra, ben het voor meer dan 100% met je eens. Het hele concert song Richie zo vals als een kraai.
  Gitaarwerk acoustisch was erg goed. Had wel de indruk dat hij bang was dat Orianthi de show meer zou stelen dan hijzelf. En moet zeggen dat ze ook vingervlugger is dan Richie. En zingen doet ze ook beter (jammer dat haar eigen microfoon duidelijk door de mixer ondergeschikt werd gemaakt aan de zelfingenomen RS). De bassdrum was helaas ook onderbelicht, hierdoor kwam het drumwerk niet goed genoeg tot zijn recht. De mensen van het licht hadden ook niet echt hun avond. Niet alleen het zingen, maar ook de belichting aardig uit de maat. Jammer van alle sterallures. Drie kwartier wachten (had aardig voorprogramma toch gekund) en vijf minuten in het donker zogenaamd de spanning opbouwen waren het wachten (en de niet geringe prijs voor een kaartje) niet waard. Laar RS zich tot gitaarwerk beperken en laat Orianthi de frontvrouw worden. Wauw zij is pas echt goed! Koop en luister een cd en je weet wat ik bedoel. Go Orianthi go!!!!!

 6. Kramer 20 juni 2014 Reageer

  Is het verder bijna niemand opgevallen dat hij half zat voor de microfoon stond ?
  Waar alle bandleden bottled water drinken, had Richie een glas met donkere meuk wellicht bacardi o.i.d.

  Zijn spraak tussentijds was onverstaanbaar dubbeltongs.

  Gitaar en zang heeft er niet onder geleden hoor, maar hoe hij op het podium zichzelf projecteerde is er bijna ruimte ontstaan om medelijden te krijgen met deze fantastische rocker die zich in een fase bergafwaarts bevindt.

  Orianthi was een super verrassing! Wát een stem. Ze had wel iets meer tot haar recht mogen komen. Ook duidelijk was ze niet gecharmeerd van Richie vocale bijdrage aan ‘You don’t wanna know’

 7. ts 1 juli 2014 Reageer

  Ik ging alleen voor Orianthi naar 013 en heb erg genoten! Wat een stem en wat een gitaarvirtuose is zij!! Trots dat mijn dochtertje haar naam heeft gekregen. Hopelijk komt ze een solo terug. T.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.