Snow Patrol in Ahoy

Snow-Patrol---2012

“It is gonna be an awesome show!” Als we frontman Gary Lightbody moeten geloven, wordt het vanavond in Ahoy dus weer een Snow Patrol-optreden zoals we dat van de Noord-Ierse band gewend zijn. De constante kwaliteit, intimiteit en bijzondere momenten die de band elk optreden weer aan het publiek weet te geven, zijn dan ook in de Rotterdamse zaal de belangrijkste ingrediënten van de avond.

Slechts een aantal maanden na hun intieme cd-releaseshow in de Melkweg is het vanavond tijd voor een ietwat grotere show. Het optreden in Ahoy was binnen tien minuten uitverkocht, waarna snel een tweede Nederlandse datum, 2 maart, werd toegevoegd aan het tourschema van de band. Een groter compliment van je publiek kun je bijna niet krijgen, zou je denken. En Lightbody maakt vrij snel aan ‘zijn’ publiek duidelijk dat dat de Noord-Ieren zeker goed doet.

Deze avond staat voor het grootste gedeelte in het teken van het in november vorig jaar verschenen album Fallen Empires. De set wordt geopend met een aangepaste versie van Berlin, waarmee de band het publiek meteen weet op te warmen. Vanaf dat moment is het een aaneenschakeling van strak gespeelde nummers en verrassende anekdotes, allen verteld door de charismatische frontman die het publiek waarschijnlijk nog in een polonaise zou kunnen laten lopen, mocht hij dat willen.

Crowdpleaser
Voor de vaste Snow Patrol-bezoeker is het geen verrassing dat Gary Lightbody moeiteloos de toeschouwers bespeelt. Dat is net het extraatje waarom je de band drie, vier, vijf keer live zou kunnen zien zonder dat de ene show op de andere lijkt. Natuurlijk is het onmogelijk voor een band die zo lang en zo vaak tourt om niet de crowdpleasers te spelen. Dat is ook bepaald niet erg, getuige het fanatieke meezingen tijdens Shut Your Eyes door het publiek. En als daarna de monsterhit Chasing Cars nog eens wordt ingezet, lijkt de band deze avond helemaal niks meer fout te kunnen doen.

Oprecht
Het knappe is, dat ondanks het feit dat de band tijdens elke show die grote hits speelt, het nooit lijkt alsof ze de betreffende nummers gewoon maar afraffelen. De kracht van Snow Patrol, en dat is mede aan het charisma van Lightbody te danken, is dat de mannen op het podium oprecht lijken te genieten. De muzikanten kijken vaak met een grote glimlach de grote Rotterdamse zaal in en hebben regelmatig onderonsjes. En ook als de zanger You Could Be Happy speciaal opdraagt aan een fan die op de eerste rij staat, maakt hij zich daar niet gemakkelijk vanaf, maar weet hij haar naam meerdere malen in het nummer te verwerken en maakt hij toch even melding van de speciale kanten van Nederland, vooral dat ‘fun’ hier zo legaal is.

Fallen Empires
Als voorlaatste nummer speelt de band Fallen Empires, het minst Snow Patrol-achtige liedje van de gelijknamige plaat uit 2011. En ook live is dit een aangename afwisseling van de typische Snow Patrol-songs. Met drie extra percussionisten naast vaste drummer Jonny Quin is het live een stuk heftiger dan de studioversie, en dat is alles behalve vervelend. Het tempo wordt er goed ingezet en naarmate de climax van de song nadert, wordt duidelijk dat dit een waardige setafsluiter zou kunnen zijn voor deze avond in Ahoy. Maar de band gaat gewoon verder: met evenveel bezieling zetten de mannen daarna nog You’re All I Have in voordat ze van het podium verdwijnen. En met daarna nog een toegift, bestaande uit het gevoelige Lifening en de twee wat meer uptempo songs Open Your Eyes en Just Say Yes, is het inderdaad een ‘awesome show’ geworden in het grote Ahoy.

Gezien op donderdag 1 maart 2012 in Ahoy, Rotterdam

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.