The Selecter & The Beat in de Melkweg

Twee groepen publiek begaven zich deze avond naar de Amsterdamse Melkweg: echte ‘skankers’, vaak met een polo van Fred Perry en nog vaker met een geheel kaal hoofd, en nostalgische popliefhebbers die zich verheugden op de hits van twee enthousiaste bands, The Selecter en The Beat. Beide groepen konden zich kostelijk vermaken.

In het gouwe-ouwen-circuit is het altijd de vraag wie je op het podium aan zult treffen: hoeveel en vooral welke originele bandleden spelen vanavond mee? En inderdaad, van beide bands bestaan er meerdere versies, die allemaal claimen het origineel te zijn. Wij hebben deze keer de hoofdprijs: The Selecter staat hier met Pauline Black (het gezicht van de band, ook al kwam ze er pas later bij) en mede-oprichter Arthur ‘Gaps’ Hendrickson, The Beat met originele leadzanger Ranking Roger (de andere The Beat, van zanger Dave Wakeling treedt vanavond op in Texas).

Beide bands beleefden hun hoogtijdagen in het begin van de jaren tachtig van de vorige eeuw, tijdens wat toen al een revival van de skamuziek was (‘the second wave’). Hele volksstammen skankten met een pork pie hat op two-tone-muziek. Nu treden The Selecter en The Beat samen op. Bij zo’n ‘double feature’ luistert de volgorde nogal nauw en hoewel er een gejuich door de zaal gaat op het moment dat Pauline Black het podium betreedt, is het deze avond die volgorde waar de schoen wringt.

Kruising tussen Jagger en Paay
The Selecter opent met het thema van tv-serie De Wrekers, in een ska-jasje natuurlijk. Onmiddellijk valt de uitstraling van Black en Gaps op. Zijn sprekende zangstem zorgt meteen, naast de slaggitaar en het toepasselijk oudbakken Viscount-orgel, voor een ouderwetse ska-sfeer. En dan Pauline Black. Ah, Pauline… We moeten ons op de muziek concentreren, maar mijn God, wat is dat een aantrekkelijke vrouw. Ze springt energiek heen en weer als een kruising tussen Mick Jagger en Patricia Paay, maar dan zeer bekoorlijk. Haar stem is alleen maar sterker geworden, dus het duo steelt de show, ondersteund door degelijke muzikanten.

Bij Three Minute Hero gaat de zaal al los. Meteen ontstaat er een pit voor het podium met duwende en springende mannen. Het enige verschil met dertig jaar geleden is dat ze nu allemaal een big smile op hun gezicht hebben. Het nieuwe album Daylight werd positief ontvangen, maar mist de kracht van het oude werk. Nummers als de nieuwe single Frontline hebben wel het oude politieke engagement en op het podium komt dit beter tot zijn recht. Toch zijn het natuurlijk de hits die tot de verbeelding blijven spreken. Voor Missing Words (meer downbeat en niet geëngageerd) vraagt Black wie destijds het album Too Much Pressure aanschafte. Tientallen handen gaan de lucht in. Bij On My Radio en vooral bij Too Much Pressure zelf gaat het dak eraf, inclusief een aanzet tot polonaise in de zaal.

Na de pauze volgt The Beat. In het verleden was deze groep minstens zo succesvol als The Selecter en het publiek kan zich verheugen op een aantal gegarandeerde meezingers. Ranking Rogers leidt de band en met zijn optreden is niets mis. Naast hem staat zijn zoon, Ranking Junior, die laat zien dat hij niet alleen ‘de zoon van’ is, maar met zijn felle uithalen ook zelf wat in zijn mars heeft. De band van oudgedienden speelt nog wat strakker dan The Selecter. En toch… In de zaal vindt een tweedeling plaats: de echte skankers hebben het ook bij The Beat (terecht) reuze naar hun zin. De anderen leven op bij de hits (Hands Off…She’s Mine, Can’t Get Used To Losing You en vooral Mirror In The Bathroom). Voor hen zijn de meer onbekende nummers misschien wat te veel van het goede. The Beat heeft niet dat extra ingrediënt dat The Selecter wel te bieden heeft, in de personen van Black en Gaps. Daarom had The Beat beter de avond kunnen beginnen.

Maar, zoals zo vaak, komt aan het einde alles goed. Beide bands voeren gezamenlijk hilarisch het melige Enjoy Yourself (It’s Later Than You Think) uit, dat wij nog kennen van bijvoorbeeld Doris Day. Het is feest op het podium en in de zaal. En daar kwamen we voor.

The Selecter & The Beat in de Melkweg, Amsterdam
Gezien op vrijdag 27 oktober 2017
Foto: Rob Sneltjes

2 Reacties

  1. Bob 30 oktober 2017 Reageer

    Zondagavond in Tilburg gezien, geweldige optredens. Eens met je recentie.
    Grappig dat Pauline om 19.00 al bij de mercendice stond.

  2. Robert Schouten 14 april 2018 Reageer

    Gisteren gezien in tivoli ronda! Was weer feest. En exact hetzelfde wat deze recensie beschrijft. Maar wat een feest, een zaal die het van begin tot eind naar de zin heeft, waar zie je dat nog?? The specials moeten maar gauw weer eens langskomen, want dat zijn toch de absolute bazen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.