Tom Petty & The Heartbreakers in Heineken Music Hall

Halverwege zijn show vraagt Tom Petty niemand minder dan Eddie Vedder op het podium. Direct gaan vele smartphones omhoog in de Heineken Music Hall. Deze onwaarschijnlijke gebeurtenis moet natuurlijk worden vastgelegd. Een magisch moment, absoluut, maar een band als Tom Petty & The Heartbreakers heeft eigenlijk geen grote gastartiest nodig om een onvergetelijke show neer te zetten.

Het is lang geleden, zoals de nog altijd fit ogende en inmiddels bebaarde ‘heartland rocker’ zelf aan het begin van de avond vaststelt. Een kwart eeuw geleden maar liefst stonden hij en zijn Heartbreakers voor het laatst in Nederland, toen met Bob Dylan. In de tussentijd moesten fans het doen met liveopnames op dvd’s en de recente cd-set Live Anthology, die eigenlijk alleen maar hongerig maakten naar Petty’s terugkeer op Hollandse bodem.

Het voorprogramma van Jonathan Wilson mag er echter ook wezen. De singer-songwriter werkte eerder samen met oudgedienden als Jackson Browne en Elvis Costello. Hoewel als bijna vanzelfsprekend overschaduwd door de hoofdact, blijkt Wilson een ware ontdekking. Hij beschikt over een aangenaam, zacht stemgeluid, en zijn gitaarsolo’s doen terugdenken aan de betere gitaarbands van vroeger. En ook niet onbelangrijk: zijn songs blijven hangen. Althans, totdat Tom Petty & The Heartbreakers onder waanzinnig applaus het podium betreedt.

Legendarische liveact
Listen To Her Heart is het openingslied. Geen hit in Nederland, toch ongetwijfeld bekend bij iedereen in de zaal. Petty heeft in ons land slechts enkele hits gescoord, maar zijn band heeft een legendarische status als liveact opgebouwd. De frontman hoeft daarvoor niet zo tekeer te gaan op het podium als bijvoorbeeld Springsteen. Hij heeft aan de opzwepende songs en de steengoede band genoeg om elk publiek in te pakken.

De band bestaat tegenwoordig uit gitaristen Mike Campbell en Scott Thurston, bassist Ron Blair, toetsenist Benmont Tench en de fantastische drummer Steve Ferrone. Tijdens een uitvoering van het beroemde Handle With Care – oorspronkelijk van Traveling Wilburys, de supergroep van vijf legendarische muzikanten, onder wie Petty – neemt Thurston uitstekend de zangstukken van wijlen Roy Orbison over. Ook maakt de band Oh Well van Peter Green’s Fleetwood Mac helemaal eigen.

Verder speelt de band veel van de bekende en minder bekende prachtsongs uit eigen repertoire. Dus Free Fallin’ en Learning To Fly, maar ook You Wreck Me en het flink wat steviger uitgevoerde It’s Good To Be King, beide afkomstig van Wildflowers (1994), zonder twijfel een van Petty’s beste albums, komen vanavond langs. De band speelt favorieten als Refugee en Runnin’ Down A Dream nog steeds met voorbeeldig veel vuur.

Special guest
Voor The Waiting kondigt Petty de bevriende Eddie Vedder aan. Hoewel het stemgeluid van Vedder niet het meest ideale is voor zo’n lied, zingt de Pearl Jam-voorman Petty’s klassieker netjes. De verrassing van Vedder als special guest is echter zo groot, dat het velen ongetwijfeld niet uitmaakt hoe hij zingt.

Van het laatste studioalbum Mojo (2010) worden drie van de betere nummers gespeeld. Dat album was niet een van ‘s bands betere, maar net zoals hij niet in staat is om een pover optreden te geven, kan hij ook geen slecht album maken. Het nieuwere werk, vooral het kleine Something Good Coming, doet niet veel onder voor de uitschieters op Petty’s beste albums uit het verleden.

Na een reeks spectaculaire uitvoeringen, krijgt het publiek de sexy rocksong Mary Jane’s Last Dance als toegift, gevolgd door American Girl, waarvoor Eddie Vedder terugkeert op het podium. Een gepast swingend einde van een grandioos optreden. Opnieuw blijkt de reputatie van Tom Petty & The Heartbreakers als uitzonderlijke liveband bevestigd. Waren alle rockers op leeftijd maar nog steeds zo goed.

Gezien op zondag 24 juni 2012 in de Heineken Music Hall
Foto’s: Willem Schalekamp

 

2 Reacties

  1. Christopher C Staino 16 juli 2020 Reageer

    Do you know if you or anyone may have that show on copy for sale on a dvd or cd

  2. Kees Kamerman 10 maart 2021 Reageer

    Ik had een illegale opname van het hele concert achteraf. Kwijt.
    Zou die nog te koop zijn?
    Kees

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.