W.A.S.P. in 013

In een redelijke gevulde 013 speelt W.A.S.P. vanavond de plaat The Crimson Idol in zijn geheel. Het album is precies 25 jaar oud en Blackie Lawless en kornuiten hebben de songs opnieuw opgenomen. Ze vertellen het verhaal van tiener Jonathan Steele, die in een liefdeloos gezin opgroeit en nadat zijn broer overlijdt wegvlucht van huis. Hij verliest zich in drank en drugs, en wordt een bekend muzikant. Eenmaal aan de top probeert hij nog een keer verzoening te zoeken met zijn ouders, maar voor hen is hij al dood. Dus besluit hij zelfmoord te plegen. Een gezellig sprookje is het niet, maar wel uitermate geschikt voor een fijn avondje metal!

Dat de heren perfect op elkaar zijn ingespeeld, is logisch. De tour is immers al enige tijd bezig. Wat minder logisch is, aangezien de plaat met extra nummers opnieuw uitkomt, is dat ze een verkorte versie spelen van het oorspronkelijke album. Hier en daar worden ook nog bruggetjes weggelaten of nummers een stuk ingekort. Wat ook jammer is, is dat de akoestische partijen allemaal elektrisch worden gespeeld. De plaat duurt eigenlijk zo’n 57 minuten, maar nu halen we de drie kwartier maar net. Meneer Lawless wisselt tijdens The Crimson Idol geen woord met het publiek, staat veelvuldig met zijn rug naar de zaal en veel in het donker, en laat de begeleidende film zijn werk doen.

Meeschreeuwmomenten 
Er zijn dus wel wat opmerkingen te maken over het optreden. De begeleidende film is bijvoorbeeld best aardig, maar voegt weinig toe. Toch blijft The Crimson Idol een sterke plaat en aan een fiks aantal springende, luchtgitaar spelende en schreeuwende gasten te zien heeft de band, of de plaat, zeer toegewijde fans. Die moeten dan ook zeker een goede avond hebben, want W.A.S.P. speelt echt wel strak en Lawless is veel beter bij stem dan verwacht (helemaal aangezien me van tevoren werd verteld dat de zanger ziek was). Of loopt er toch een band mee? Daar heeft het toch ook regelmatig alle schijn van. Nummers als Chainsaw Charlie (Murders In The New Morgue) en Doctor Rockter spetteren en lenen zich uitermate goed voor meeschreeuwmomenten.

Natuurlijk komen de mannen na The Crimson Idol nog terug voor een toegift. Ze hebben immers een handvol enorme hits van vroeger. Deze worden nog de zaal in geslingerd alvorens de bandleden het podium aflopen en 013 verdeeld achterlaten. Het blijft jammer dat The Crimson Idol vanavond niet in zijn totaliteit gespeeld werd, maar W.A.S.P. bewees vanavond nog altijd een flinke dosis strakke metal te kunnen serveren.

W.A.S.P. in 013, Tilburg
Gezien op zondag 12 november 2017
Foto’s: Cristel Brouwer

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.