Bruce Dickinson – The Mandrake Project (recensie)

bruce-dickinson

Het nieuwe soloalbum van Iron Maiden-frontman Bruce Dickinson is een triomf

Als er een nieuwe soloplaat van Bruce Dickinson aangekondigd wordt, is dat altijd reden om de oren te spitsen. Al was het maar omdat hij in 1997 met Accident Of Birth een album uitbracht dat beter is dan het meeste werk van zijn band Iron Maiden uit die periode, en later. De zanger blijkt op eigen kracht het schrijven van sterke en vooral compacte songs niet verleerd te zijn. Er is ook weer veel goeds te melden over dit zevende soloalbum, zijn eerste sinds Tyranny Of Souls uit 2005. Het is een combinatie van een conceptalbum en een reeks comics waarin een man centraal staat die op zoek is naar zijn identiteit.

Het eerste wat opvalt, is dat Dickinson – halverwege de zestig alweer – alle noten nog altijd moeiteloos pakt. Zoals hij galmt in Many Doors To Hell is niets minder dan indrukwekkend. Toch is The Mandrake Project vooral een triomf vanwege de kwaliteit van de songs. De samenwerking met componist Roy Z levert opnieuw magie op. Veel heavy werk, maar in Resurrection Man, Fingers In The Wounds en Mistress Of Mercy zitten ook accenten uit de folk, oosterse muziek en progressieve rock. Expressieve zang, afwisselende songs, een intrigerend concept en een uitstekende productie. Wat wil je nog meer?

Bekijk hier meer cd-recensies van muziekblad Lust For Life. Meer lezen over Bruce Dickinson? In Lust For Life 138 vind je een uitgebreid interview met de zanger over The Mandrake Project!

5 / 5 stars     

1 Reactie

  1. Carmen De Gussem 21 mei 2024 Reageer

    Wat een prima verwoording van dit inderdaad schitterend meesterwerk van Bruce. Ik zag hem nog tijdens de laatste tour met Iron Maiden en wat een dynamiek heeft die mens nog en hij zingt nog steeds de pannen van het dak.
    Wegens medische problemen ken ik hem niet zien op Graspop maar misschien komt hij in de toekomst nog eens naar een zaal waar je kan zitten en dan ga ik zeker nog eens genieten van Bruce en zijn fantastische muziek.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.