Iron Maiden in GelreDome (live-recensie)

 • Iron Maiden
 • Iron Maiden
 • Iron Maiden
 • Iron Maiden
 • Iron Maiden
 • Iron Maiden
 • Iron Maiden
 • Iron Maiden
 • Iron Maiden
 • Iron Maiden

‘Scream for me Arnhem!’ Bruce Dickinson weet als geen ander hoe hij zijn fans nog wat extra kan opjutten. Hij laat die leus gedurende de show diverse keren met maximum volume door het stadion galmen. Het publiek in de GelreDome reageert enthousiast, maar heeft de aansporing van de frontman eigenlijk niet nodig. Iron Maiden zorgt voor een weergaloze show vol kookpunten en spektakel.

De sfeer rondom en binnen de voetbaltempel is namelijk al ruim voor het optreden opperbest. Iedereen weet dat dit een magische avond gaat worden. De meeste bezoekers hebben zich er jaren op verheugd (oorspronkelijk zou het concert op 9 juli 2020 op het Bospop-terrein in Weert plaatsvinden) en waren misschien ook aanwezig bij het laatste Nederlandse bezoek van Iron Maiden op 1 juli 2018 in Arnhem tijdens dezelfde tour. De Legacy Of The Beast-tournee startte namelijk al op 26 mei 2018 in Tallinn, Estland en is in de Gelderse hoofdstad inmiddels toe aan show nummer 97. In oktober zet de band er in Tampa, Florida een punt achter met optreden 140.

Japanse krijger

De magische avond begint met een drieluik van het laatste studioalbum, want na de vaste publiekopwarmer Doctor, Doctor van UFO worden het titelnummer Senjutsu, Stratego en Writing On The Wall achter elkaar gespeeld. In het gigantische decor staan drie torenhoge pagodes om een oosterse atmosfeer op te roepen en Dickinson heeft als een Japanse krijger zijn zilvergrijze haar in een knotje. De zanger beweegt in een wijd shirt en leren broek als een jonge god (van 63 jaar) over het podium. Vanaf het begin is duidelijk dat zijn stem nog altijd uitstekend is en dat – ondanks de niet geweldige reputatie van de GelreDome – het geluid ook prima is, dus niets kan dit heerlijke feestje verstoren. Natuurlijk is mascotte Eddie ook van de partij; hij is voor de gelegenheid eveneens als krijger aangekleed en heeft een samoeraizwaard in zijn hand. Nadeel van het imposante decor is overigens dat drummer Nicko McBrain nauwelijks zichtbaar is voor het merendeel van de mensen. Gelukkig hangt er aan beide kanten van het podium een groot scherm waarop de zes muzikanten goed te zien zijn.

Volleerd priester

Het spektakel gaat verder met Revelations van het album Piece Of Mind uit 1983. Dickinson heeft een nieuwe outfit aangetrokken en het decor is veranderd in een kathedraal met glas in lood-Eddies en vier kroonluchters. Als volleerd priester bespeelt de frontman het publiek en de in een korte broek gestoken Steve Harris excelleert op zijn bas. Op de setlist van de tour staan twee nummers die in de nineties niet met Dickinson maar met zijn tijdelijke vervanger Blaze Bayley zijn opgenomen: het epische The Clansman en Sign Of The Cross. Met rood licht en rook wordt speciaal voor de laatstgenoemde song een sinister sfeertje van de onderwereld gecreëerd. Dickinson heeft zich verkleed als monnik en gebruikt een groot kruis als een van de vele rekwisieten die langskomen tijdens de show. De gitaarsolo’s van Dave Murray, Adrian Smith en Janick Gers aan het eind van Sign Of The Cross geven Dickinson voldoende tijd om voor het aansluitende Flight Of Icarus zijn vlammenwerpers in gereedheid te brengen. In dit korte, pittige nummer hangt ‘de jongen met de vleugels’ boven de zanger en stort hij net als in het verhaal uit de Griekse mythologie naar beneden door de warmte van het vuur.

Kookpunt

De band én de aanwezige fans zijn in bloedvorm tijdens oudjes als Fear Of The Dark, Hallowed Be Thy Name en The Number Of The Beast. Maar het stadion explodeert pas echt bij de absolute live-favorieten: bij Iron Maiden bijvoorbeeld, de oudste compositie op de setlist. Dit lijflied stamt uit 1980 en is de meest live gespeelde song van de Britten. Het enorme monster dat op de achtergrond meedeint met de menigte is indrukwekkend. Het kookpunt wordt echter bereikt met The Trooper, waarin Dickinson als Britse soldaat de strijd aangaat met Eddie. Spring-in-‘t-veld Gers huppelt als een dolle over het podium, zonder de aandacht voor zijn gitaar te verliezen. Ondertussen heeft Dickinson een Nederlandse vlag tevoorschijn gehaald, waarmee hij uitbundig zwaait. En dan is de ultieme meezinger Run To The Hills pas aan de beurt. Het laat zich raden hoe de sfeer is tijdens dit nummer.

Was Aces High tijdens het vorige concert in Arnhem de openingstrack, tegenwoordig gebruikt de band het als toegift. Wanneer de We Shall Fight On The Beaches- toespraak van Winston Churchill wordt afgespeeld, wordt een Spitfire-replica in positie te gebracht. Met een ouderwetse piloten-cap op gooit Dickinson zijn overgebleven energie in de strijd en zijn makkers doen vrolijk mee. Ze moeten trouwens wel veel vertrouwen hebben in de kabels die het vliegtuig – in het klein als bouwpakket te koop – dat boven hun hoofd hangt onder controle houden.

Vergeleken met vier jaar geleden is de setlist niet veel veranderd (elf nummers van toen zijn ook vandaag gespeeld) en is er gezien het minutieus te plannen schouwspel logischerwijs weinig ruimte voor spontaniteit. Toch zal iedereen met een uitermate tevreden gevoel van een avondje Iron Maiden huiswaarts zijn gekeerd.

Iron Maiden in GelreDome
Gezien op 27 juni 2022
Foto’s door Ans van Heck

18 Reacties

 1. Rene ter Horst 28 juni 2022 Reageer

  Het was werelds wat een concert hebben er van genoten Maiden Rules

 2. Roger 28 juni 2022 Reageer

  Ons viel het juist ontzettend tegen. Niet de band, maar het publiek. Ze waren niet vooruit te branden, stonden en zaten daar maar en waren zowat stil tijdens de te vele pauzes. Misschien stonden wij op de verkeerde plek, maar ik heb weinig gretigheid en energie gezien bij de mensen om me heen. Ik kon mezelf gewoon horen schreeuwen en stond met slechts een paar anderen te springen. De interactie van Bruce met het publiek was daarom ook minder en nogal standaard. Heb veel betere, meer energieke concerten van onze mannen bij mogen wonen.

  • Staaalkop 28 juni 2022 Reageer

   Het enthousiasme bij het publiek kwam in mijn beleving inderdaad langzaam op gang. Maar uiteindelijk ging het inclusief pogo party toch aardig los. De show is natuurlijk ook geen verassing meer en je weet op voorhand de set list en dat ze nog twee maal een toegift geven.

  • Florian 29 juni 2022 Reageer

   Wel bijzonder. Maiden heeft aan één stuk doorgespeeld, tot aan de eerste toegift. Welke pauzes bedoel je?
   Wij hadden kaartjes voor zitplaatsen aan de rechter kant en waren onder de indruk van de massale publiekacties tijdens Revelations, Hallowed, The Trooper en Bloodbrothers.

 3. Ludovic Staals 28 juni 2022 Reageer

  Wat een enorme energie en podiumdrift! Muzikaal dik in orde, geweldige show. Interactie met publiek was ook helemaal top. Kortom: We hebben een topavond gehad!!

 4. Dhr Snijders 28 juni 2022 Reageer

  Helaas bedrogen uitgekomen, kon niet naar binnen, opgelicht met een valse kaart, had helaas geen geld voor een nieuwe te kopen, want was niet uitverkocht.
  Kon ik dus helemaal terug rijden met mijn auto, samen met mijn vrouw naar Dokkum in Friesland
  Dank u wel meneer ******* uit LWD, dus ik ga stappen ondernemen

  • Frans 29 juni 2022 Reageer

   Mooi kut inderdaad.Tip voor een volgende keer, indien je kaarten koopt van een ander spreek bij diegene thuis af of als diegene kaarten over heeft bij het concert zelf ga gezamelijk naar binnen.Un dit geval was het beter om gewoon via Ticketmaster te bestellen.

 5. Jan 28 juni 2022 Reageer

  Op de plek waar ik stond was het geluid bagger. Zelfs al Bruce sprak tussen de liedjes was hij niet te verstaan. Zonde van de 360 euro die wij voor 4 kaarten hebben betaald. Mijn vrouw en kinderen hebben niet kunnen genieten van de Maiden die ik ze graag had willen laten zien en horen.

  • Frans 29 juni 2022 Reageer

   Dat is het nadeel van Line Array systemen.Dragen ver maar ook smal.Een meter naar links of rechts kan het verschil maken in verstaanbaarheid of totaal niks.ontwerp van Gelredome helpt ook niet mee,stond zelf midden achterin en viel me daar dit keer niet tegen.

  • Denny 29 juni 2022 Reageer

   Helemaal eens.stonden jullie links van t podium? Want daar stond ik nml en sommige nummers waren zo klote om te horen, dat dacht dat de heren vals speelden.
   Grappig dat de 2e eerste bands wel goed te horen waren.

 6. Mario Berendijk 29 juni 2022 Reageer

  Maiden was weer een beuk avond vol energie van de mannen van een leeftijd van rond de 65-70 jaar…ik doe het ze NIET na! OMG, Als van ouds knalde de nieuwe en klassiekers door de speakers zoals het hoort….hier en daar een paar schoonheidsfoutjes, maar nog steeds verveelt de show van Maiden níet! alles wordt uit de kast getrokken en verleend de venue zich niet echt voor concerten, toch weet Iron Maiden er een redelijk goed klinkende sound neer te zetten. Al met al, weer met voldoening naar huis en weer wachten op de volgende tour…up the IRONS!!

 7. Henk 29 juni 2022 Reageer

  Juist vanwege het beroerde geluid in Arnhem, ga ik (eindelijk na 40 jaar ) wel naar Maiden, maar in Lissabon… openlucht stadion met goed geluid.

 8. Wilbert potjes 29 juni 2022 Reageer

  Iron Maiden was super, wat een energie bij de mannen van Bruce en co.Steve bast nog altijd superieur,nicko Adrian en Dave in fantastische vorm en last but not least Bruce met zijn uitstekende stem. Kortom,dank je wel iron Maiden

 9. Rik 29 juni 2022 Reageer

  Iron maiden at their finest and fiercest.
  Ik heb er geweldig van genoten, en wat een legacy gaan ze nalaten deze mannen !!

 10. Matthijs 29 juni 2022 Reageer

  Geweldig concert! Geluid beter als ooit 10 meter van het podium precies in het midden van de zaal. Puur genieten. Enorm enthousiast publiek op deze plek.

 11. Slakkie 29 juni 2022 Reageer

  Neem aan dat bij run to the hills iedereen in een hoekje heeft staan janken. Wat een takke nummer. Was voor mij een reden om te kappen met Maiden.

  • Corrock 30 juni 2022 Reageer

   Slakkies rennen ook niet zo snel! Ik heb genoten,het geluid was goed en rechtsvoor was er een feest stemming!

 12. Johan 30 juni 2022 Reageer

  Maiden was top!mijn zoon zijn eerste concert,heb die kid echt gelukkig gezien door muziek,zaten ook rechts op het podium,sfeer was super,muziek top,wat een super avond,het voorprogramma vond ik ook geweldig,en nee ik had geen druppel drank in mij

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.