Jeff Lynne’s ELO in de Ziggo Dome

Even leek het erop dat de eerste mogelijkheid in 34 jaar om Jeff Lynne in ons land te zien alsnog in gevaar zou komen: twee dagen eerder moest een concert in Dublin worden afgelast, omdat de zanger met een strottenhoofdontsteking kampte. Gelukkig kwam het allemaal op tijd goed en staat Lynne met zijn Electric Light Orchestra gewoon in de Ziggo Dome voor een heerlijk optreden.

Nadat de zaal is opgewarmd met een playlist van Jeff Lynne-producties (waarbij met name George Harrisons Got My Mind Set On You een golf van goedkeuring door de Ziggo Dome teweegbrengt) is het dan eindelijk zover: met Tightrope en Evil Woman begint het eerste Nederlandse optreden van Jeff Lynne sinds 1982. Meteen wordt duidelijk dat niet alleen de muziek, maar ook de show om door een ringetje te halen is. De visuals zijn werkelijk prachtig, met een schitterende lichtshow en een groot videoscherm waarop het legendarische ELO-ruimteschip centraal staat.

Oudgedienden en Take That
De nummers die we vanavond te horen krijgen, verschillen niet wezenlijk van de studioversies. Voor wie perfectionist Lynne een beetje kent, zal dat niet als een verrassing komen: alles is strak en tot in de puntjes verzorgd. Voor sommigen wellicht een beetje té, maar dat hoort nu eenmaal bij de man. En ergens is het ook wel weer knap, want de personele bezetting van deze ELO is totaal anders dan we gewend zijn: alleen oudgediende Richard Tandy heeft zijn vaste plekje achter de toetsen weer ingenomen. Verder horen we muzikanten (afkomstig uit de begeleidingsband van – jawel – Take That) die grotendeels nog niet eens geboren waren toen The Move en ELO uit de startblokken schoten en hun eerste successen vierden. Met twee cellisten en een violiste in de line-up zijn ook de strijkersarrangementen goed verzorgd, al lijkt het erop dat zij ook behoorlijke ondersteuning vanuit de synthesizer krijgen.

Hits, hits en hits
Met When I Was A Boy komt er ook een nummer van het meest recente album Alone In The Universe voorbij. Enigszins karig gezien de kwaliteit van die plaat, maar ook weer niet verrassend: Lynne weet dondersgoed dat 99 procent van de bezoekers puur voor de hits komt en bedient diegenen op hun wenken. Bij Livin’ Thing zien we de helft van het publiek voorzichtig opstaan en meebewegen; bij Shine A Little Love volgt de rest van de zaal en vanaf Turn To Stone durft niemand meer te gaan zitten. Met Don’t Bring Me Down, Sweet Talkin’ Woman en Mr. Blue Sky beleeft het concert een climax volgens het boekje, om vervolgens met Roll Over Beethoven als toegift definitief af te sluiten.

Eigenlijk is er dus niks veranderd. De muziek klinkt vertrouwd en ook Jeff Lynne zelf verschilt optisch nauwelijks van zijn 35 jaar jongere ik. Kortom: als er één concert is waarbij we ons mogen veroorloven de clichés “terug in de tijd”, “feest der herkenning” en “als vanouds” te gebruiken, dan is het wel vanavond bij Electric Light Orchestra. En daar is helemaal niks mis mee. Integendeel!

Jeff Lynne’s ELO in Ziggo Dome
Gezien op zondag 1 mei 2016
Foto’s: Bert Treep

12 Reacties

 1. Pieter 2 mei 2016 Reageer

  het was volgens mij dezelfde bezetting als in Hydepark.Het BBC orkest die overal ingezet wordt als muzikale perfectie vereist wordt. Dat concert is nog steeds op Youtube te vinden en is werkelijk grandioos.

 2. Riek de Haas 2 mei 2016 Reageer

  Wij,mijn man en onze dochter,hebben genoten van een schitterend concert van ELO.Een van de mooiste concerten die wij ooit gehoord en gezien hebben.

 3. Arie Verburg 2 mei 2016 Reageer

  Ik heb heel wat concerten gezien, maar dit concert van Jeff Lynne’s ELO is voor mij een absoluut hoogtepunt. Zijn band van geloof ik 12 man zat prima in mekaar en al z’n hits klonken vrijwel precies als wij ze kennen van de L P’s. Enigste nummer wat ik miste was Can’t get it out of my head. Maar voor mij niks dan lof voor Jeff Lynne en zijn band.

 4. Harry van Bommelstein 2 mei 2016 Reageer

  Deze line-up was exact gelijk aan het concert uit 2014 in Hyde Park op de violiste na. Dat concert is nu ook op Blu Ray uit en is van ongekend niveau.
  Dat gold ook voor dit concert: in één woord grandioos! Ze begonnen met veel oud werk van vóór Out of the Blue (Tightrope, Rockaria): smullen voor de echte fans. En daar zat de zaal vol mee!
  Erg leuk deze toch weer heel andere setlist als in Hyde Park, waarin uiteraard de echt grote hits niet ontbraken.
  “Mr. Blue Sky” is toch wel de all-time number one voor mij.
  Jeff: bedankt!

 5. Anne-Mieke Heuwer 2 mei 2016 Reageer

  Samen met mijn man geweest naar ELO; wat een fantastisch keigoed concert en een overweldigende lichtshow! De jaren 1982 -2016 zijn voorbij gegaan, maar niets gemerkt aan Jeff Lynne; hij blijft the Best!

 6. Wouter de Vries 2 mei 2016 Reageer

  Weergaloos concert van ELO. Wat een klasse muzikanten en niet te vergeten, wat een schitterende muziek. Ik, als ELO fan, vond dit concert de beste van de 3 (1979 en 1981). Jammer dat er maar 1x in Nederland wordt opgetreden. Mensen die niet zijn geweest, hebben heel wat gemist. Kippevel.

 7. albert kokosky deforchaux 3 mei 2016 Reageer

  Ik ging er niet eens heen als echte ELO fan maar vindt Evil Woman 1 van de mooist geschreven (in een half uur blijkt!) liedjes allertijden. En eigenlijk ken ik alleen de muziek van Eldorado, Face the music, A new world record en Out of the blue. De latere hitjes deden me niet eens zoveel… tot zondag! Dat er niet wordt afgeweken van de versies zoals we die kennen is in het geval Jeff Lynne niet eens jammer: alle nummers klonken beter dan ik kende van de elpee/cd/radio. Zelfs 2 dagen later nog poppen diverse nummers in m’n hoofd op, iets wat je soms overkomt na het horen van zelfs een verschrikkelijk lied dat je niet meer uit je kop krijgt. Tightrope, Evil Woman, Telephone Line etc. constant in je hoofd hebben is geen straf! Can’t get it out of my head, die heb ik wel gemist ja. Maar ook dat speelt zich gelukkig wel af in mijn hoofd… Het beste concert van de 3 in Nederland? Wat een geluk!

 8. Peter 3 mei 2016 Reageer

  Kippenvel, dat is wat ik kreeg bij het zien en horen van het weergaloze concert van Jeff Lynne’s ELO. Luisteren naar de evergreens waar ik als jochie, in de tweede helft van de seventies, al enthousiast van werd. Nu in het ”echie” mee beleven….wauw!!

 9. Henrika 3 mei 2016 Reageer

  Helemaal zoals ik al vele jaren gehoopt had, dat het concert van ELO zou zijn. Steeds gezocht of- ie nog een keer ging touren en nu was het zover. Wat is die man muzikaal. Ik las een Britse review “too perfect” ; dat kan nooit. Ik daag elke groep uit om beter dan de cd-versie te zijn. Jeff Lynne slaagt hierin. Zo genoten.

 10. Rene 3 mei 2016 Reageer

  hooggespannen verwachtingen werden moeiteloos overtroffen. weergaloos optreden, toch 2 minpuntjes had wel wat langer mogen zijn dan 1,5 uur en maar een nummer(het briljante when i was a boy) van zijn fantastisch nieuwe album alone in the universe; hetzij jeff vergeven

 11. Math 7 mei 2016 Reageer

  Jeff nam ons mee in het Eldorado van zijn meesterwerken. Een genie waar we zuinig op moeten zijn. Een onvergetelijke avond!

 12. Ernie 24 juni 2016 Reageer

  Was echt super nog vaak na dromen als de video’s weer voorbijkomen .Wat een top artiest zijn muziek is in een woord geweldig

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.