Robbie Williams in het Goffertpark

Robbie Williams. Als je hem niet zou kennen, zou je denken dat een volslagen idioot zich in Nijmegen op het podium heeft weten te wurmen. Al binnen tien minuten hebben we zijn achterwerk gezien (“This is my arse!”) en zijn de fucks niet meer op een hand te tellen. Maar gelukkig weten we: dit is helemaal geen idioot, maar gewoon Robbie Williams in topvorm.

Een Robbie Williams in topvorm betekent ook een Robbie Williams met zelfspot. Een compleet volkslied op de melodie van Land Of Hope And Glory opent de avond: “God bless our Robbie, he’s the king of song/He can swing like a bastard and can rock all night long.” Hilarisch! Ook wanneer er tijdens een korte vertolking van Candy opvallend weinig wordt meegezongen, komt de zelfspot weer terug: “Natuurlijk kennen jullie dat nummer niet! Ik ben hem zelf ook vergeten.”

Alle gekheid op een stokje: het is wel degelijk een behoorlijke tijd geleden dat Robbie Williams een noemenswaardige hit scoorde. De setlist in het Goffertpark leunt dan ook niet echt op het meest recente album The Heavy Entertainment Show, maar laat een goed overzicht horen van het muzikale leven van de Britse zanger. Zelfs Take That-songs vormen sinds de reünie in 2010 geen taboe meer, al wordt The Flood door het publiek opvallend lauw ontvangen.

Vaders en helden
Ook Robbie’s muzikale leven vóór zijn artiestenbestaan wordt aangehaald. Zo zingt hij een even pijnlijke als vermakelijke medley met daarin o.a. een handvol 80’s-classics (Livin’ On A Prayer, Take On Me, Kiss) en worden de vroegste muzikale herinneringen aan zijn vader opgehaald met Neil Diamonds Sweet Caroline. Wanneer de vader van Williams vervolgens hoogstpersoonlijk het podium opkomt om er een duet van te maken, vormt dat niets anders dan een prachtig en licht ontroerend moment.

Een ander nummer dat voor enige ontroering zorgt is Freedom. Deze cover van George Michael was in 1996 de debuutsingle van Williams als soloartiest, maar wordt nu vooral ingezet als eerbetoon aan zijn originele vertolker. En wie goed luistert naar de introductie, hoort de oprechte bewondering voor Michael en zijn werk. Freedom klinkt in zijn Robbie Williams-versie vanavond dan ook vele malen levendiger dan destijds op plaat.

Bokshandschoen en rugpijn
Natuurlijk mag ook het visuele spektakel niet ontbreken. Het podiumdesign is ronduit indrukwekkend en het geheel wordt aangevuld met lasers, vuurwerk, schaars geklede danseressen en Williams die in een gigantische bokshandschoen over het publiek zweeft. Het grappige is dat dit slechts extraatjes vormen die stiekem helemaal niet nodig blijken voor een geslaagde show: een optreden van Robbie Williams leunt namelijk niet op visuele streken, maar simpelweg op Robbie Williams. Wat je ook van de man vindt als zanger of persoon: het is en blijft een rasentertainer die duizenden mensen het gevoel weet te geven dat hij speciaal voor jou is gekomen. Het feit dat hij inmiddels de 40 gepasseerd is en deze tournee met enorme rugproblemen kampt, verandert daar helemaal niets aan.

Robbie Williams in het Goffertpark, Nijmegen
Gezien op dinsdag 4 juli 2017
Foto’s: Tineke Klamer

1 Reactie

  1. Anita 6 juli 2017 Reageer

    Genoten van een ras entertainer….. met kippenvel momenten zoals de duet met zijn vader en FEEL, toch wel 1 van mijn favorieten ❤️❤️

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.