Scorpions in de Ziggo Dome

Acht jaar geleden maken de Duitse hardrockers Scorpions officieel bekend dat ze toe zijn aan een welverdiend pensioen. Het afscheid wordt ingeluid met een zwanenzang in de vorm van het album Sting In The Tail en een allerlaatste wereldtournee. We weten inmiddels hoe het afgelopen is. Juist tijdens die laatste concertreeks hervindt het vijftal het spelplezier en het applaus blijkt bovendien verslavender dan verwacht. Al snel verdwijnen alle plannen om te stoppen in de prullenbak. Zo staat de band in 2018 gewoon weer op een Nederlands podium, met een show waar het enthousiasme vanaf spat.

Het wekt toch nog even wat verbazing als in 2016 bekend wordt dat Mikkey Dee de nieuwe drummer van Scorpions wordt. Van de rauwe rock & roll van Motörhead naar de gelikte hardrock van Scorpions. Is dat niet net zoiets als een stoere Harley Davidson inruilen voor een degelijke Volkswagen? Al tijdens de eerste minuten in de Ziggo Dome in Amsterdam blijkt het een gouden greep te zijn, vooral voor de Duitse veteranenclub. Tijdens eerdere optredens lijkt Scorpions heel kalmpjes richting de poorten van Huize Avondrood te sloffen. Met zijn intense geroffel en woest wapperende manen voorziet de Zweedse slagwerker de band van een hoognodige dosis gif, om even in Scorpions-stijl te blijven.

De band lijkt zich daar zeer van bewust te zijn, want de troefkaart wordt opzichtig uitgespeeld. Zijn karakteristieke gestalte, inclusief glimlach van oor tot oor, is vaak te zien op de immense videoschermen. De slagwerker zelf bespeelt het publiek behendig, dat er vervolgens dankbaar op reageert. Er zijn in de Ziggo Dome dan ook veel Motörhead T-shirts te zien. Lemmy wordt nog altijd gemist, blijkt nog maar eens. Het is overigens verre van vol in de Amsterdamse kolos. De tweede ring is aan het gezicht onttrokken, de eerste ring is niet uitverkocht.

Laatste ronde?
Als het al een tegenvaller voor de band is, is daar geen seconde iets van te merken. Scorpions knallen uit de startblokken met het veelzeggende Going Out With A Bang, afkomstig van het meest recente album Return To Forever. Het is natuurlijk de vraag hoe lang die laatste klap nog blijft nagalmen. Wat betreft de setlist heeft het optreden toch wel iets van een laatste ronde. De meeste fases van de lange loopbaan komen aan bod. De fans van het eerste uur worden bediend met een medley van krakers uit de jaren zeventig, met onder andere Steamrock Fever en Speedy’s Coming. Vanzelfsprekend ligt de nadruk verder op de successen die eind jaren zeventig en in de jaren tachtig gevierd worden, met Coast To Coast en Is There Anybody There? van Lovedrive, The Zoo van Animal Magnetism en de toegiften Rock You Like A Hurricane en Still Loving You van Love At First Sting. Het geweld – het volume is opvallend stevig – wordt ook nog even onderbroken door een korte akoestische set, met daarin de meezinger Send Me An Angel. Over meezingen gesproken: Wind Of Change mag een kleffe deun zijn met een tekst vol simplistisch en vooral erg achterhaald optimisme, als het massaal meegebruld wordt, levert het toch een mooi moment op.

Dat vindt Klaus Meine ook. De hele show laat hij duidelijk merken erg onder de indruk te zijn van de bijval van het Nederlandse publiek. Zoals ook de gitaristen Rudolf Schenker en Matthias Jabs en bassist Paweł Mąciwoda oprecht plezier uitstralen. Op de kwaliteit van het spel en de zang van Klaus Meine is ook weinig aan te merken. Natuurlijk, het oogt en klinkt allemaal wat minder soepel vergeleken met hoe ik ze ooit, in een grijs verleden, in de Ahoy in Rotterdam tekeer zag gaan. De bevlogenheid maakt echter heel veel goed. Het zijn ook kerels met het hart op de goede plaats. Het meest memorabele moment van de show is het eerbetoon aan Mikkey’s oude wapenbroeder Lemmy. Na een korte introductie van Meine stort de band zich vol enthousiasme op de Motörhead-cover Overkill, dat behoorlijk goed neergezet wordt. Over de videoschermen glijden fraaie zwart-wit beelden van de karakteristieke kop van de eind 2015 overleden legende. Het is natuurlijk intens jammer dat het monster Motörhead voor altijd zwijgt. Tegelijkertijd is het hartverwarmend om te zien hoe de voormalige drummer van die band Scorpions nieuw leven inblaast. Het ziet er dan ook niet naar uit dat de leren broeken snel ingeruild zullen worden voor comfortabele sloffen.

Scorpions in de Ziggo Dome, Amsterdam
Gezien op maandag 2 april 2018
Foto’s: Rob Sneltjes

16 Reacties

 1. Hans Stellingwerf 3 april 2018 Reageer

  Eerst onze Adje en ik ga al meer dan 40 jaar naar concerten maar dit was één van de weinige support-acts, dat zo ontzettend goed was ( ook Woody Woodmansey’s U-Boat voor Uriah Heep héél lang geleden ), zo’n geweldige zanger hier !

  En dan de Scorpions : mijn verwachtingen overtroffen, wat een show, echt fantastisch, de oude Meine moest heel even warm lopen maar dat kwam snel goed !
  Super-gitaristen die Schenker & Jabs en geweldig geluid !
  Ja, dan Mikky Dee, Motörhead’s ( is niet meer ) drummer, één en al geweld en wat een showman ook !
  En gewoon een goede bassist als motorblok !
  Mijn oren zijn dus weer op een heerlijke manier doorgesmeerd ! !

  • Silvia 3 april 2018 Reageer

   Je haalt me de woorden uit mijn mond Hans. We hebben dan ook intens genoten.

   • Hans Stellingwerf 3 april 2018 Reageer

    Fijn om te lezen, Silvia:-))

 2. Frank 3 april 2018 Reageer

  Jammer dat er met geen woord gesproken wordt over het voorprogramma. Hebben we weer eens een band die internationaal mee kan gaan tellen en die net een pracht cd uit heeft en dan wordt dat doodgezwegen. Doodzonde!!

 3. Willemien 3 april 2018 Reageer

  Ik was met niet al te hoge verwachtingen richting Ziggo Dome gegaan. Gewoon leuke avond met mooie oude rockhits. En als extra de fantastische Moonkings die aan alle verwachtingen voldeden. Wat een superband! Maar de Scorpions, in een woord fantastisch!!! En die Klaus Meine, ik heb ‘m eigenlijk niet kunnen betrappen op een valse noot. Geweldig!! Wat een leuke avond zou zijn is een onvergetelijke avond geworden.

 4. JOAN 3 april 2018 Reageer

  Supershow van Scorpions in Ziggo Amsterdam. Had niet anders verwacht en verwachting is weer helemaal waargemaakt!
  Eindelijk ook eens een voorprogramma om van te genieten: complimenten voor Adje Vandenberg met zijn enthousiaste Moonkings!
  Supervette avond!!!

 5. Frank van Berkum 3 april 2018 Reageer

  Robert Haagsma niets aan toe te voegen. Ik had dezelfde review geschreven.

 6. Ro 3 april 2018 Reageer

  Scorpions waren weer geweldig, maar hoe enthousiast en sympathiek de support ook was: ik heb liever een band die eigen werk speelt en niet voornamelijk covers. De recensie zelf ben ik het helemaal mee eens!

 7. Magda van Zeelt. 3 april 2018 Reageer

  Samen naar The Scorpions met mijn dochter.Geweldig omdat samen met haar te doen.

 8. Richard Hakkaart 3 april 2018 Reageer

  Was in een woord Toppie,
  voorprogramma was ook helemaal top en de Scorpions waren geweldig nog steeds weinig verval zijn wel ouder maar het was onwijs gaaf en visueel was ook kikken.
  Heb onwijs genoten.

 9. Joost 3 april 2018 Reageer

  Toen ik ze een jaar of 7 geleden voor het laatst zag, was dat voor mij eigenlijk klaar, maar me laten overhalen om ze anno nog een keer te zien. Geen moment spijt van. Nieuwe drummer heeft er inderdaad nieuw leven in geblazen zo lijkt het. Strakke show en prachtige uitvoering van overkill.

 10. Michiel Blijboom 3 april 2018 Reageer

  Ik ga al veertig jaar naar concerten. Sinds gisteravond is mijn Top 5 een binnenkomer rijker. Werkelijk ongelooflijk, dit optreden. Overweldigend, fenomenaal… legendarisch!

 11. Hans 5 april 2018 Reageer

  Wat een geweldige avond! Vol energie, bruisend, fantastisch om mee te maken.

 12. Magda van Zeelt. 5 april 2018 Reageer

  Nog steeds na genieten van The Scorpions.

 13. Jan buiten 6 april 2018 Reageer

  Voor de 2de keer gezien , en weer fantastisch . Nu samen met mijn vrouw en dochter van 15 jaar, zij hebben allebei genoten en ik ook natuurlijk . Alleen jammer dat ze de allereerste ballard niet hadden gespeelt. He we kunnen er een kwis van maken , over welk nummer heb ik het .Natuurlijk IN TRANCE.
  Moonkings waren ook voortreffelijk , met name boer Jantje Hoving from Zeewolde, wat een fantastische stem.

 14. Jr tinaz 6 mei 2018 Reageer

  Alles terug te zien op you tube heb alle opnames geremasterd het geluid is wat het is enjoy.Scorpions Rocked And Ruled The House.
  1:39:37
  Scorpions Live at Ziggo Dome. AmsterDam.The Netherlands.02,04.2018
  GHOSTRIDER 11

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.