Simple Minds in Paradiso

Er valt een zware deken van de schouders van de Simple Minds-fans af wanneer de eerste noten van Waterfront klinken. Armen schieten de lucht in en er wordt luid gejoeld. De zaal in Paradiso is helemaal gevuld en voor zover mogelijk kruipt de massa nog iets dichter naar voren. Hoe graag de band het ook wil ontkennen, de klassiekers zorgen ervoor dat dit concert na anderhalf uur eindelijk een feestje wordt.

Dat Simple Minds in Nederland nog steeds gewaardeerd wordt, is duidelijk. De afgelopen jaren stonden de mannen al in de Heineken Music Hall en Carré en komende zomer keren ze terug voor een concert op Bospop. Deze avond in Paradiso staat vooral in het teken van het nieuwe album Walk Between Worlds, aangevuld met een overzicht van de grote hits. Ongeveer een kwartier te laat komen Jim Kerr, Charlie Burchill en de rest van de band het podium op, begeleid door applaus van het publiek. Kerr heeft zijn bekende sjaaltje om, maar doet die al gauw af om wat hitte te voorkomen. Tijdens Celebrate zijn de balkons verlicht en valt een vrouw op tussen haar nog wat afwachtende buren. Ze drumt met haar handen op de balustrade en bootst de lassobeweging die Kerr met zijn microfoon maakt na. Aan enthousiasme is er bij de Schotse zanger geen gebrek. Hij fladdert met zijn armen en wandelt het podium over om een aantal keer naar de mensenmassa te wijzen.

Tijd voor vernieuwing
Na drie songs worden er drie krukken op het podium geplaatst en begint het eerste deel van het interview over het nieuwe album. De heren maken een grap over hoe raar de Vinkeveense Plassen voor hen klinkt en het publiek lacht nog netjes met ze mee. Na het interview beginnen de mannen aan de songs van het nieuwe album. Naar eigen zeggen waren ze het zat om constant hetzelfde riedeltje te herhalen en was het tijd voor vernieuwing. Aan de reacties om me heen te zien wordt daar nog een beetje over getwijfeld. Zoals de man naast me opmerkt is het ‘wel lekker, maar onbekend’. Hier en daar wordt er voorzichtig met de hoofden meegedeind op de beat en volgt er na voorbeeld van Kerr geklap, maar erg overtuigend is het niet. Tijdens Magic wordt er een aantal ballonnen opgeblazen en door de zaal heen geslagen en ook bij de single The Signal And The Noise wordt er blijk van herkenning gegeven. Veel wordt er niet meegezongen, maar toch laten de Schotten horen nog steeds te kunnen rocken met de laatste nieuwe song Sense Of Discovery.

Tijdens de tweede stop voor het interview wordt het publiek wat onrustig en wordt er vooral veel door de heren heen gepraat. Het is duidelijk dat er gewacht wordt op een hit uit de beginjaren en als die eindelijk klinkt, begint de avond pas echt. Twee mannen met hun zonen zingen plots keihard mee met Someone Somewhere (In Summertime) en Sanctify Yourself en voor mij wordt er zelfs gedanst. Als dan Alive And Kicking wordt ingezet kan de avond niet meer stuk. Na een korte outfitwissel is het tijd voor de traditionele afsluiter Don’t You (Forget About Me), het duurt even voordat iedereen het doorheeft, maar de reactie is er niet minder om. Als één wordt ‘la la-la-la-la-la’ meegezongen en voor mij slaan twee vrienden gebroederlijk de armen over elkaars schouder. En daarmee is de trage start van het concert is in één klap goedgemaakt.

Simple Minds in Paradiso, Amsterdam
Gezien op maandag 19 februari 2018
Foto’s: Rob Sneltjes

8 Reacties

 1. Rick Dreijer 20 februari 2018 Reageer

  Beste Lisa,

  Ik moet eerlijk zeggen, t was niet best, Jim zijn stem was zeer matig,je kon hem amper verstaan.
  Het viel enorm tegen.
  Met mij waren er nog velen die er zo over dachten.

 2. madoka70 20 februari 2018 Reageer

  Ik had mijn vriendin meegenomen, geen groot fan van Simple Minds, maar wel liefhebber van de hits. Na een uur trok ze het niet meer en zijn we wat gaan drinken op het Leidseplein. Dit was vooral een avond voor de echte die-hard fans, die ALLES goed vinden wat ze doen. Wie kwam voor de hits kwam bedrogen uit en dat was jammer. Voor mijzelf sprekend: ik heb genoten van het onbekende werk, maar eerlijk is eerlijk, de zanger was moeilijk te verstaan, al denk ik dat dit vnl met de techniek te maken had.

  • Dennie 20 februari 2018 Reageer

   Het draaide om het nieuwe album. Dit was van te voren bekend.

 3. Martine 20 februari 2018 Reageer

  Ik vond het geweldig en ben niet een echte diehard fan. Geluid werd minder toen de oude hits werden ingezet. Kerr was toen haast niet te horen. Maar tijdens de nieuwe nummers? Prima!!

 4. Tofu 21 februari 2018 Reageer

  Was ook met de 5×5 tournee. Was van te voren bekend dat ze alleen oude nummers zouden spelen, klagen mensen dat ze geen hits spelen. Zo ook hier. Van te voren bekend presentatie nieuwe album met interviews en dan klagen mensen over het gebrek aan hits en onderbrekingen.

 5. Tonneke 25 februari 2018 Reageer

  Blijft een apart fenomeen: ‘de hits’. Voor heel veel van die zgn echte die-hard fans die “ALLES” goed vinden, mogen die hits nl geschrapt worden uit de setlist! Ik kan genoeg betere nummers bedenken.

 6. WilcoVx 27 februari 2018 Reageer

  Hmm, je zou toch een beetje verwachten dat Paradiso-bezoekers wel wat gewend zijn omtrent album-presentaties daar (voor de echte fans) en dus niet persé een golf aan ‘greatest hits’ kunnen verwachten hè.
  Daar zijn nou juist die festivals of arena’s voor.
  Mja, de Simple Minds zijn er tenminste nog en best goed.

 7. Hans Heintz 7 juni 2020 Reageer

  Simple Minds was super ooit. Maar zelfs/ook al met Sanctify en Alive and kicking was dat alllang verleden tijd..

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.