Recensie Making Waves: The Art Of Cinematic Sound

Een documentaire over filmgeluid heeft lang op zich laten wachten. Sound editor Midge Costin maakte daarom Making Waves: The Art Of Cinematic Sound, waarin zij de mensen achter de geluidstafel aan het woord laat: zij die anno 2019 maar zo’n drie procent van het blockbusterbudget toegewezen krijgen.

Deze verwaarlozing doet bijna vergeten dat geluid altijd al onderdeel van speelfilms was. De stomme film werd in de theaters al voorzien van livemuziek. Making Waves zet op levendige wijze de geschiedenis van filmgeluid uiteen: van de eerste film met opgenomen spraak in 1927 tot de opkomst van de grote filmstudio’s en invloeden van buiten de filmindustrie (The Beatles, hoorspelen). De meeste aandacht gaat naar de ontwikkelingen tijdens de Hollywoodrenaissance van de jaren zeventig, toen de soundtrack een onmiskenbaar grote rol kreeg. George Lucas liet zijn geluidsman Ben Burtt al in de scriptfase van de eerste Star Wars (1977) experimenteren met geluid, waardoor de fantasiewereld ook op de set al tot leven kwam.

Daarnaast helpt Making Waves met de nodige terminologie. De ’soundtrack’ – niet te verwarren met het plaatje met filmmuziek dat de release van een film vergezelt – refereert aan dialoog, de filmscore (muziek) en sound design. De documentaire handelt vooral over dat laatste, het gebied van de sound editor: ADR (nagesynchroniseerde dialogen), SFX (kunstmatige effecten) en foley (‘organische’ effecten). Sound design-pioniers Walter Murch (o.a. Apocalypse Now), Ben Burtt (o.a. Star Wars) en Gary Rydstrom (o.a. Jurassic Park) leggen alles haarfijn uit. Ook de interviews met George Lucas, Steven Spielberg, David Lynch en Barbra Streisand helpen een levendig beeld te vormen van de magie van geluid.

Making Waves vecht tegen de misvatting dat filmgeluid slechts datgene is wat tijdens de opnamen opgevangen wordt door de aanwezige microfoons. Niets is minder waar. Ieder geluid is doordacht, zo vertelt Costin met haar documentaire, die de vindingrijkheid van sound editors eindelijk de verdiende aandacht geeft.

Making Waves: The Art Of Cinematic Sound gaat op zondag 8 december in première in Melkweg, Amsterdam.

4 / 5 stars     

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.