Chris Squire: “Dit is een van de beste bezettingen van Yes”

Yes press

Ondanks de inmiddels ontelbare bezettingswisselingen is Yes nog altijd actief. Deze zomer verschijnt zelfs de nieuwe plaat Heaven And Earth. Maar voor het zover is kijkt de band eerst nog even terug op drie markante albums, met een tournee die op 22 mei naar 013 Tilburg komt.

De tour is bijzonder omdat Yes drie albums in zijn geheel speelt: The Yes Album (1971), Close To The Edge (1972) en Going For The One (1977). Bassist Chris Squire praat ons bij over het hoe en waarom.

Waarom hebben jullie juist voor deze albums gekozen?
“Het waren alle drie mijlpalen in onze carrière. The Yes Album was onze doorbraak en bovendien kwam onze sound toen mede dankzij de komst van Steve Howe volledig tot bloei. Close To The Edge is het album waarop we met de titelsong voor het eerst een compositie hadden die een complete plaatkant vulde. En de opnames van Going For The One vonden in Montreux plaats: daarvoor hadden we al ons studiowerk in Engeland gedaan.”

Was het lastig om sommige oude songs weer op te pakken?
“Heel veel nummers zijn we altijd wel blijven spelen, maar er zitten ook songs bij die we al heel lang of zelfs nog helemaal niet live hadden uitgevoerd. Er waren wel wat partijen waar we weer even op moesten oefenen ja, vooral Turn Of The Century bleek lastig. Maar over het algemeen is het vrij makkelijk geweest om alles weer te leren.”

Yes is een echte albumband, maar toch hebben jullie nooit eerder een tour als deze gedaan. Waarom niet?
“Normaal gesproken zijn we vooral op tour om een nieuw album te promoten. We hebben heel lang gepraat over dit idee, maar het kwam er simpelweg nooit van. Nu we Jon Davison als frontman hebben, voelde de tijd eindelijk rijp. Onze vorige zanger Benoît David [die in 2008 Jon Anderson verving, red.] was vocaal minder ontwikkeld en sommige tracks, zoals Going For The One met die hele hoge noten, zijn toch vrij ingewikkeld om onder de knie te krijgen. Maar Jon Davison doet het moeiteloos, hij is fantastisch. We hebben op dit moment sowieso een van de beste bezettingen die Yes ooit gehad heeft: Geoff Downes is ook een geweldige toetsenist met een compleet eigen stijl.”

Kunnen we in de toekomst meer van dit soort tournees verwachten?
“We hebben vorig jaar al een aantal maanden met deze setlist in Amerika gespeeld en daar waren de reacties heel positief. Het zou dus zomaar kunnen dat we besluiten nog een keer zoiets te doen, maar dan met andere albums. Welke dat dan zouden moeten zijn? Geen idee, ik vind dat alles wat we gemaakt hebben zijn plaats in onze geschiedenis verdient. Voor nu richten we ons echter eerst op de nieuwe plaat Heaven And Earth, die na de Europese tour moet gaan verschijnen.”

Steven Wilson heeft enkele albums van jullie geremixt. Close To The Edge is al verschenen en The Yes Album volgt binnenkort. Wat vind je daarvan?
“De nieuwe versies klinken veel ruimtelijker, met meer reverb ook. Voordat ik ze hoorde, had ik zo mijn twijfels: ik wist niet zeker of ik het wel mooi zou gaan vinden. Maar dat bleek uiteindelijk wel het geval!”

Yes speelt op 22 mei in 013, Tilburg.

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.