Derek Trucks: ‘Ik heb The Allman Brothers Band achter me gelaten’

Tedeschi Trucks

Toen gitaarvirtuoos Derek Trucks en zangeres Susan Tedeschi elkaar in 1999 voor het eerst ontmoetten, was het liefde op het eerste gezicht. Het getrouwde koppel richtte elf jaar later de Tedeschi Trucks Band op en inmiddels behoort deze twaalfkoppige formatie tot de meest geprezen live-acts op het gebied van rootsmuziek. Na een schitterend optreden op het eerste Holland International Blues Festival keert de band op vrijdag 31 maart terug naar Nederland voor zijn enige Nederlandse show dit jaar, in AFAS Live.

Hoewel de band inmiddels al talloze plaatsen en podia gezien heeft, herinnert Derek Trucks zich het Holland International Blues Festival – dat vorig jaar juni voor het eerst plaatsvond in het Drentse Grolloo – maar al te goed. “Jazeker, dat was de dag dat Susan samen met Bonnie Raitt optrad”, reageert de blonde 37-jarige gitarist meteen. “Ik heb ze al vaker samen zien spelen en je ziet gewoon dat er een heleboel wederzijds respect is tussen die twee. Heel even had ik de neiging om ook mee het podium op te gaan, maar ik heb me ingehouden. Ik vond het veel leuker om te kijken. Ook dankzij het fantastische publiek was het een ongelooflijk mooie en speciale dag. En het was natuurlijk leuk om weer even rond te hangen met Billy Gibbons.”

Het komt niet heel vaak voor dat een getrouwd stel samen in een band zit. Hoe verklaar je dat het zo goed werkt bij jullie?
“Weet je, ik denk dat mensen vaak meer gefocust zijn op hun carrières dan op hun muziek. Als het bij ons om ego’s zou draaien, zouden er veel sneller wrijvingen ontstaan. Ik prijs mezelf gelukkig dat het bij ons beiden gaat om iets anders: het plezier van het spelen in een band. We zijn bekend genoeg om het toeren met al deze muzikanten te kunnen betalen, maar we hebben dus een heel ander doel dan veel andere groepen. Als je om je heen kijkt, kun je zien wie het iets te hard probeert en wie niet. Dan heb ik het niet over muziek, maar over andere aspecten.”

Begin vorig jaar verscheen jullie nieuwste album Let Me Get By, waarop voor het eerst bassist Tim Levebvre te horen is. Hij zit meer in de jazz-hoek en speelde ook mee op het laatste David Bowie-album Blackstar. Hoe groot is zijn invloed op de sound van de Tedeschi Trucks Band?
“Enorm. De Tedeschi Trucks Band is in muzikaal opzicht nog wat avontuurlijker geworden dankzij zijn komst. Hij kan echt alles spelen! Daar gaat het om: het vinden van de juiste mensen. Je moet elkaar kunnen vertrouwen en iedereen moet op dezelfde lijn zitten als het gaat om de muzikale richting. Het lijkt soms net alsof de band is onderverdeeld in kleine clubjes. Onze blazerssectie werkt bijvoorbeeld echt samen als één groep en hetzelfde geldt voor de twee drummers en de vocalisten. Het lijkt daarom zelden alsof ik met twaalf verschillende persoonlijkheden werk die allemaal een eigen richting inslaan. En als het allemaal goed samenkomt, valt niets ermee te vergelijken. Er is zo ontzettend veel talent en er zijn zo veel ideeën! Je kunt zodoende improviseren en er tegelijkertijd op vertrouwen dat de muziek een hoog niveau behoudt. De chemie tussen ons is nu precies waar ik op hoopte toen ik met de band begon.”

Je maakte lange tijd deel uit van The Allman Brothers Band. In 2014 stond de groep voor het laatst op het podium. Heb je sindsdien geen heimwee gehad?
“Nee, niet echt. Het was een geweldige tijd, we maakten fantastische muziek en het heeft me veranderd als persoon en muzikant. Maar toen het klaar was, was het ook echt klaar. De laatste show die we deden, was precies zoals het moest zijn en ik kan dus onmogelijk spijt van de beslissing hebben. Het ligt achter me. Voor mij was het een eer om deel uit te mogen maken van de band. Wel spijtig is dat we niet nog een album hebben gemaakt. Hittin’ The Note [uit 2003, red.] was een aardige plaat, maar niet geweldig. We hadden zeker nog met iets beters kunnen komen, maar dan moet iedereen er wel zin in hebben. Je kunt niemand dwingen om het te doen.”

Met welk gevoel stond je op het podium tijdens die laatste show van The Allman Brothers Band?
“Het klinkt misschien raar, maar ik was vooral trots op iedereen die daar stond. De geschiedenis van The Allman Brothers Band is heel turbulent en zit vol hoogte- en dieptepunten. Je weet dus nooit hoe iedereen zich aan het einde van de rit gaat voelen. Gelukkig stapte iedereen er met totale toewijding aan de muziek in – en met respect voor Duane Allman, Berry Oakley en iedereen die ooit in de band zat. We speelden allemaal met die spirit en op meer kun je niet hopen. Daarom wil ik ook niet meer teruggaan naar The Allman Brothers Band, mochten ze besluiten weer samen te komen. Het is prima zo.”

Tedeschi Trucks Band geeft aanstaande vrijdag 31 maart zijn enige Nederlandse show in 2017 in AFAS Live, Amsterdam. Kaarten zijn nog verkrijgbaar via Ticketmaster.

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.