John Illsley: “Ik werd gek van de wereldfaam die Dire Straits me bracht”

John Illsley

De ervaringen van voormalig Dire Straits-bassist John llsley met wereldfaam waren zo intens dat hij jarenlang geen muziek meer maakte. “Ik was met Dire Straits onderdeel van een historische periode in de muzikale geschiedenis,” vertelt de 66-jarige artiest. “Maar ik werd er op den duur helemaal gek van. Ik wilde ontsnappen aan alle drukte en me op iets totaal anders richten.” Maar nu is hij helemaal terug, met een gloednieuwe plaat én een tour.

Volgens Illsley lijkt zijn nieuwe album, Long Shadows, qua stijl op zijn eerdere werk. “Hoewel er wel wat nieuwe experimentjes op te vinden zijn”, vertelt hij. “Eén nummer is compleet instrumentaal en heeft wat weg van klassieke muziek.” Hij is voor zijn nieuwe songs geïnspireerd door de politiek en recente ontwikkelingen. “Er is een song die over de impact van het internet gaat. Verder gaan sommige nummers over oorlog en politieke besluitvormingen. Ik heb tijdens het maken van deze plaat veel nagedacht over hoe mensen nooit écht leren van hun fouten en zich steeds aan dezelfde steen stoten. Vooral politici.” In een eerder interview met The Telegraph vertelde de muzikant nog dat hij in een ander leven een goede politicus was geweest. “Heb ik dat gezegd, ja?” lacht hij. “Ik denk dat ik het beter zou doen dan de mensen die nu in de politiek zitten, alleen al omdat ze er zo’n zooi van aan het maken zijn. Ik zou het in ieder geval niet slechter kunnen doen. Maar om nou te zeggen dat mijn plek in de politiek is… Ik denk het niet. Als ik prime minister was zou ik uit frustratie constant mensen ontslaan en in de problemen komen.”

Hoewel de bassist zijn kwaadheid over het huidige politieke systeem kwijt kan in de muziek, lag zijn passie de afgelopen jaren heel ergens anders: namelijk in de kunst. “Het duurde een aantal jaar voordat ik me weer bezig kon houden met muziek. Mijn tijd met Dire Straits was heel overweldigend. Het was het enige waar ik aan kon denken en ik kon me niet voorstellen dat ik ooit iets anders met mijn leven zou doen. Maar toen dat toch ophield, of een ander plekje in mijn leven kreeg, moest iets anders het overnemen. Ik ben toen heel lang ontsnapt in de schilderkunst. Ik ben dus eigenlijk pas een paar jaar weer echt bezig met muziek.”

In april, wanneer Illsley met de Long Shadows-tournee ons land aandoet, treedt de muzikant voor het eerst als solo-act in Amsterdam op. Hij gaat een combinatie van nieuw en ouder werk op het publiek loslaten. “Ik ben benieuwd hoe het gaat uitpakken”, zegt de bassist. “Je weet van tevoren nooit hoe nieuwe nummers live ontvangen gaan worden. Dat zal ik tijdens de tour moeten ondervinden.” Hij kijkt er erg naar uit om weer op Nederlandse bodem te komen spelen: “Ik houd van Nederland en de mensen daar. Ik ben vaak in Amsterdam te vinden, mijn familie en ik zijn dol op die stad. Soms gaan we even naar jullie hoofdstad om te lunchen en dan weer terug naar Engeland. Ik weet dat het een beetje absurd klinkt, maar de reis duurt even lang als die van mijn huis naar Londen.”

Volgens Illsley is Nederland een echt muziekland. “Nederlanders ontdekken heel snel nieuwe bands en muziek. Jullie waren als eerste fan van Dire Straits. Toen ik in 1977 voor het eerst naar Nederland kwam, heb ik negen uur lang in een hotel interviews gegeven aan de pers. En we hadden in Nederland voor het eerst een gouden plaat.” Hoewel hij al lang niet meer samen met Mark Knopfler optreedt, denkt Illsley nog vaak terug aan zijn oude band. “Het was geweldig. Ik bedoel, het is nog steeds geweldig. Ik ben nog altijd een beetje onder de indruk wanneer ik onze oude nummers op de radio voorbij hoor komen.”

John Illsley geeft in april concerten in de volgende zalen: de Oosterpoort in Groningen (6 april), Luxor Live in Arnhem (7 april), de Boerderij in Zoetermeer (8 april), North Sea Jazz Club in Amsterdam (9 april) en de Bosuil in Weert (10 april).

2 Reacties

  1. rosalie schobben 24 maart 2016 Reageer

    Lieve Caya,
    Wat kun jij goed schrijven. Ik ben trots op je, maar dat weet je. Proficiat met weer een aansprekend artikel! Oma.

  2. theo 7 maart 2018 Reageer

    Ik ben het helemaal eens met oma

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.