Midge Ure: “Ik wou dat we dit met Ultravox hadden gekund”

Als frontman van Ultravox scoorde Midge Ure grote hits met catchy songs als Vienna en Dancing With Tears In My Eyes. Op 9 maart komt de Schot naar Q-Factory, Amsterdam, gevolgd door een show in Mezz, Breda op 11 maart. Lust For Life praat met de zanger, die ten tijde van het gesprek nog middenin de repetities zit.

“We hebben sinds november niet meer samen opgetreden, dus we moeten de boel weer even polijsten. Hopelijk lukt het allemaal met de eerste show straks.” Na een korte stilte: “Haha nee, het komt goed hoor. De voorbereiding zit hem vooral in het nalopen van alle laptops en plugins.” De bezoekers van de komende concerten zullen namelijk een sterk elektronisch geluid te horen krijgen: “Ik heb vorig jaar besloten om weer een aantal oude songs te doen dat ik al sinds de begindagen van Ultravox niet gespeeld heb. En dat in de oorspronkelijke sound. Ik heb weliswaar niet meer de synthesizers van toen, maar dankzij de moderne technologie is dat gelukkig geen probleem meer. Het kostte flink wat tijd en moeite om alles uit te zoeken en goed te krijgen, maar ik ben erg blij met het resultaat. Sterker nog: ik zou willen dat we ten tijde van Ultravox in staat waren geweest om ons studiogeluid zo goed live na te bootsen zonder het gebruik van tapes of sequencers.”

Volledige band
Dat we de hits van Ure in hun oorspronkelijke arrangement te horen krijgen, is niet vanzelfsprekend. Zo deed de zanger eerder ook akoestische tournees en bracht hij vorig jaar nog een album met orkest uit: Orchestrated. “Ik speel natuurlijk vaak dezelfde nummers. Om het voor mezelf interessant te houden, probeer ik daar regelmatig nieuwe facetten van te ontdekken. Soms is dat met een traditionele band, dan weer elektronisch of juist akoestisch. Ik beschouw mezelf als gelukkig dat ik songs heb die dat ook toelaten. De muziek van Ultravox is bijvoorbeeld altijd erg filmisch geweest, dus dat leent zich goed om te spelen met een orkest. Ik ben erg trots op het vorig jaar verschenen album en heb bijna twee jaar besteed aan het perfectioneren van de arrangementen daarvan.”

Visage & Thin Lizzy
Ook buiten Ultravox om schreef Midge Ure de nodige succesvolle songs, die nog regelmatig in zijn setlist opduiken. Geen Do They Know It’s Christmas, maar wel Fade To Grey van Visage en Yellow Pearl van Phil Lynott. Met die laatste zat hij korte tijd in Thin Lizzy: “Ik heb heel veel geleerd van hem. Toen ik met Thin Lizzy toerde zag ik voor het eerst hoe het was om in grote Amerikaanse hallen op te treden en hoe het er achter de schermen allemaal aan toeging. Phil leefde echt in die rockwereld van de jaren ‘70. Dat was voor mij achteraf een enorm goede voorbereiding op wat me kort daarna met Ultravox te wachten zou staan…!”

3 Reacties

  1. Ingrid 9 maart 2018 Reageer

    Geweldige artiest zelfs zonder begeleiding zingt hij nog loep zuiver. fan in hart en nieren.

  2. Wessel 10 maart 2018 Reageer

    Wat?! Heeft Midge Ure ‘Fade To Grey’ geschreven?!

  3. Peter 16 maart 2018 Reageer

    Is dit een interview??? Dit is meer 3 quotes ergens vandaan getrokken bij wat nieuws/info… Lachwekkend!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.