Mr. Big: “Niemand wilde dat To Be With You een single werd”

IMG_5341

Mr. Big is natuurlijk vooral bekend van de wereldhit To Be With You, een nummer dat volgens bassist Billy Sheehan pas op het laatste moment aan het album Lean Into It uit 1991 werd toegevoegd en onverwacht een succes werd. Onlangs kwam de achtste studioplaat The Stories We Could Tell uit. Dat terwijl bij drummer Pat Torpey dit jaar Parkinson werd geconstateerd. “Het was dan ook een heel avontuur om deze plaat te maken”, zegt Sheehan.   

Wanneer ik Billy Sheehan spreek, is het bij hem in Los Angeles negen uur ’s ochtends. Voor veel mensen is dat best vroeg, maar voor de 61-jarige bassist niet: ”Ik heb al lang ontbeten. Ik sta elke dag om half zes op om mijn kat eten te geven. Daarna ga ik vaak even wandelen in L.A., voordat de rest van de stad wakker wordt, maak ik ontbijt voor mezelf en ga ik werken.” De basvirtuoos is al meer dan dertig jaar lid van de Scientologykerk en heeft dan ook geen behoefte om de hele avond in de kroeg te hangen en laat op te staan. Wat hij wel doet, is regelmatig met zijn bandmaten thuis een glas wijn drinken en praten over alles wat ze samen hebben meegemaakt. “Dat zijn hele vermakelijke en grappige avonden. Helaas kan ik je niet alles over de telefoon vertellen, je moet er zelf bijzitten met een glas wijn, maar geloof mij, we hebben een hoop geweldige verhalen! Als je onze nieuwe plaat luistert, kun je er een paar horen.”

De plaat heet dan ook heel toepasselijk The Stories We Could Tell. Zanger Eric Martin noemde de nieuwe langspeler in een interview ‘een klassiek, groovend bluesrockalbum, doorspekt met de spirit van onze helden uit de jaren zeventig’. “Ja, daar ben ik het helemaal mee eens”, reageert Sheehan. “Dat is eigenlijk waar Mr. Big altijd om heeft gedraaid. In de jaren zeventig werd de beste muziek gemaakt, vind ik. Daarvoor waren veel bands nog steeds aan het leren. In de jaren zeventig kwam het voor veel artiesten allemaal bij elkaar. Wie onze helden zijn? Free is er natuurlijk één, van die band hebben we onze naam afgeleid. Andere groepen zijn bijvoorbeeld Humble Pie en Spooky Tooth, maar eigenlijk zijn er te veel om op te noemen.”

Avontuur
De plaat kwam door de conditie van Pat Torpey uiteraard niet vanzelf tot stand. “Nee, het was een avontuur om het album af te maken. In het begin waren we natuurlijk erg bezorgd, want Pat is een goede vriend en als een broer voor mij, Paul en Eric. Maar het gaat nu weer goed met hem. Samen met artsen en een begeleider hebben we een manier gevonden om het album te maken. Achteraf was het goed voor Pat om bezig te blijven, want hij raakte gemotiveerd en de drums op de plaat klinken geweldig.”

Toch heeft de situatie rondom de drummer de sound van het album weinig beïnvloed. “Nee, het is niet zo dat we het muzikaal anders hebben gedaan dan op vorige albums. We maken altijd de nummers die we op dat moment willen maken en die vormen het album. We hebben nooit echt een plan. Iedereen schrijft constant muziek. Op een gegeven moment bellen we elkaar op en gaan we zitten, nemen we ideeën door en gaan we schrijven. Dan brengen we een album uit en gaan we toeren. We doen alles op onze eigen voorwaarden, dat is ook de reden dat we rock & roll-muzikanten zijn geworden. We spelen wanneer we spelen en schrijven wanneer we schrijven. Als we wilden dat iemand ons constant zou vertellen hoe we moeten spelen, praten en wat we aan moeten trekken, dan waren we wel het leger in gegaan. We spelen niet volgens de regels.”

Hitsingle
Mr. Big-platen bevatten altijd een paar ballads. Ook dat is geen regel volgens Sheehan. “Ze ontstaan vanzelf als we muziek maken. Sommige nummers zijn snel, andere rustig. Voor ons is dat heel normaal. We hoeven daar niet over na te denken. Weet je, To Be With You was het laatste nummer dat we destijds aan Lean Into It toevoegden. We hadden er nooit over nagedacht om het als single uit te brengen en het label ook niet. Een radio-dj in Nebraska draaide het lied en luisteraars pikten het op en belden naar het radiostation om te vragen welk nummer dat was. Atlantic Records, dat destijds het album uitbracht, wilde het tegenhouden, maar het was al te laat. Uiteindelijk hadden we gewoon een nummer één-hit te pakken.” Tot op de dag van vandaag is het de grootste hit van de band en associëren veel mensen Mr. Big vooral met die ene single. Erg vindt Sheehan dat allerminst. “Helemaal niet, het is een geweldig nummer en ik ben blij dat ik er deel van uitmaak. Dat nummer heeft ons overal op de wereld gebracht.”

En dat is precies waar Sheehan het meeste van houdt: toeren. De band is net terug uit Japan als ik Sheehan spreek en de bassist telt de dagen al af naar een Europese tour van zes weken. “Op tournee gaan is het mooiste wat er is en ik kijk er erg naar uit om naar Europa te gaan. Eén van de nieuwe nummers, East/West, is zelfs een ode aan alle mensen die we in elke uithoek van onze planeet ontmoet hebben. Ik had vanochtend alleen al e-mails uit zes verschillende landen en het is pas negen uur! We zijn ontzettend dankbaar voor alle fantastische vriendschappen die we overal op de wereld hebben opgebouwd.”

Lees de rest van het interview met Billy Sheehan in Lust For Life 045, vanaf vandaag verkrijgbaar.
Foto: Sebastiaan Petiet
Mr. Big in TivoliVredenburg, 18 oktober 2014

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.