Peter Hook: “Ik ben onderhand een dinosaurus”

Peter Hook

Hij mag zichzelf dan inmiddels al best oud vinden, stilzitten is nog altijd niet het sterkste punt van Peter Hook. Op 31 januari staat hij op het Grauzone Festival, waar de ex-bassist van Joy Division en New Order samen met zijn band The Light twee complete albums van New Order zal spelen. “Ik vind dat we de platen geweldig brengen, al zeg ik het zelf.” 

Op het festival in de Melkweg speel je de eerste twee New Order-albums: Movement en Power, Corruption & Lies. Brengt dat herinneringen aan de overleden zanger Ian Curtis met zich mee?
“Absoluut! Het was in die tijd erg pijnlijk voor ons als oude bandleden om voor het eerst aan een album te werken zonder hem. Maar voor onze ontwikkeling is het heel goed geweest. We stelden ons kwetsbaar en bloot op. De studio-sessies waren niet zwaar omdat we met zijn drieën [Peter Hook, Bernard Sumner en Stephen Morris, red.] al veel geoefend hadden. Maar het was gewoon niet makkelijk zonder Ian.”

Met welk gevoel ga je nu dat podium op?
“Het spelen van dit materiaal vergt veel moeite, ik voel me soms een beetje ongemakkelijk. Bij de tour waarbij we Joy Division speelden was ik veel relaxter.
Ik kijk daarom nu al uit naar september, wanneer we Low-Life en Brotherhood gaan opvoeren. Bij het maken van die platen viel een last van me af! We hadden ons toen ontwikkeld als muzikanten, en wisten eindelijk hoe we verder moesten zonder Ian. Helaas kon Gillian Gilbert [die Ian Curtis na zijn dood verving, red.] niet tippen aan hem, maar dat kan niemand.”

Je band The Light bestaat uit verschillende muzikanten van je oude band Monaco, maar ook je zoon Jack Bates. Hoe is het om hem mee op tour te hebben? 
“Ik weet nu in ieder geval constant waar hij uithangt, haha! Mijn zoon speelt ‘mijn’ baslijn beter dan alle andere muzikanten. Hij benadert mijn speelstijl het best. Maar natuurlijk hebben we regelmatig discussies, dat hebben iedere vader en zoon.”

Na september staan nog geen concerten gepland, zijn daar wel plannen voor?
“Ik werk het materiaal dat ik heb gemaakt met Joy Division en New Order chronologisch af, dus in principe kunnen we nog door tot de laatste New Order-albums. Het is geweldig dat we zo’n zeventig nummers live kunnen spelen. Alles achter elkaar? Lijkt me top, maar ja, ik word ook oud. We kunnen in ieder geval nog jaren door met alle albums.”

Sinds 2011 is New Order weer bij elkaar, zonder jou. Zij treden ook regelmatig op met het materiaal. Wat vind je daarvan?
“Zij vinden dat ik met de New Order-platen aan de haal ben gegaan, maar ze deden precies hetzelfde met het Joy Division-repertoire. Persoonlijk vind ik dat wij de albums geweldig vertolken, maar zij zullen natuurlijk precies hetzelfde over zichzelf zeggen.”

Is er nog ruimte voor een solo-plaat?
“Een echt soloalbum, dat weet ik niet. Wel zijn er projecten aan de gang met andere artiesten. Zo ben ik al een tijdje bezig met Phil Murphy, en ook werk ik met twee onbekende Franse artiesten aan wat materiaal: De Stijl en Nova Nova. Een eigen plaat wordt lastiger. Het is door al die internetpiraterij in deze tijd veel lastiger om een album uit te brengen. Je investeert veel tijd en geld in een project en een dag later staat het gratis op duizenden websites. Jij wil toch ook betaald worden als je artikel op andere pagina’s te lezen is? Maar ja, ik ben natuurlijk ook al wel een dinosaurus in de muziekwereld.”

Peter Hook & The Light Plays New Order staat op 31 januari 2014 in de Melkweg tijdens het Grauzone Festival.

Grauzone heeft deze week via Twitter bekend gemaakt dat Peter Hook niet alleen New Order-songs zal spelen tijdens zijn festivalset, ook staat er 30minuten aan Joy Division-materiaal op de planning!

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.