Tamino’s tips voor Eurosonic Noorderslag 2018

Tamino

De Belgische Tamino werd vorig jaar in één klap bekend in zijn thuisland dankzij de talentenjacht De Nieuwe Lichting. Direct daarna werd hij tot de nieuwe Jeff Buckley gekroond, speelde hij op Rock Werchter en deed een tour in Nederland. Het nieuwe jaar begint hij goed met een optreden op Eurosonic Noorderslag. Lust For Life sprak de zanger over Jeff Buckley, zijn liefde voor John Lennon en de beste Belgische acts op Eurosonic.

De 21-jarige Tamino heeft muziek in zijn bloed zitten. Zijn Egyptische opa aan zijn vaders kant was zanger en hoewel Tamino grotendeels zonder zijn vader werd opgevoed, zette zijn moeder de muziek graag voor hem op. En daar begint meteen de gelijkenis met Jeff Buckley. Beiden zijn opgegroeid zonder vader, maar wel enorm geïnspireerd door de familiegeschiedenis. “Ik snap de vergelijking. Er zijn zeker parallellen te vinden in onze muziek: het is allebei donker en gevoelig. Ik zie het vooral als een compliment,” vertelt Tamino. Ondanks de gelijkenissen heeft de Belg geen speciale band met de muziek van de Amerikaan: “Ik heb zijn album Grace veel geluisterd, maar er zijn zeker artiesten die van groter belang zijn geweest voor mijn muzikale ontwikkeling.” In de platenkast van zijn moeder ontdekte hij de muziek van John Lennon. “Ik vond hem geweldig! Ook al wist ik toen nog niet precies waarom, haha. Als klein manneke zag ik vooral zijn charisma, waardoor ik alles over hem wilde weten. Pas toen ik wat ouder was, had ik door dat hij een ongelooflijke songwriter was en iemand die zijn muziek leefde.”

Hoewel hij nu meeslepende en emotionele muziek maakt, begon hij zijn carrière op zijn veertiende bij een punkbandje. “Toen ik zelf muziek begon te ontdekken, trok grungemuziek me heel erg aan, vooral Nirvana en Soundgarden. Ik denk dat de invloed van Chris Cornell, met zijn lage stemmingen op de gitaar en mooie teksten, duidelijk is in mijn muziek.” De punkband bleek uiteindelijk vooral een manier om veel ervaring op te doen, want op zijn zeventiende vertrok Tamino naar Amsterdam en werd hij aangenomen op het Conservatorium. “Ik heb echt zot veel geleerd in die tijd en ben onder mijn eigen naam in veel cafés gaan spelen om mijn show te perfectioneren. Daarna startte ik met de opnames van mijn ep. Ik heb geen enkel moment gedacht dat mijn muziek uiteindelijk op de radio zou belanden. Ik ben er nog altijd verbaasd over dat een radiostation als Studio Brussel mij een kans heeft gegeven. Als iemand me dat twee jaar geleden had verteld, had ik ze nooit geloofd. Dat ik nu tijdens Eurosonic mag optreden, is voor mij echt een enorme kans om mijn muziek buiten België te promoten. Dat is wel een jeugddroom, om uiteindelijk over de hele wereld concerten te geven!”

Benieuwd naar andere Belgische acts op Eurosonic? Dit zijn de tips van Tamino:


Blackwave
(VRIJDAG main, woensdag 17 januari 22.50 tot 23.35 uur)

“Dat zijn hele toffe gasten. Het is hiphop, maar wat ze ermee doen is heel apart. Ze komen net als ik uit Antwerpen en brachten in 2017 hun eerste ep uit. Mijn jongere broer is nu met hen bezig een videoclip te maken.”


Nordmann
(Der AA-theater, woensdag 17 januari 00.30 tot 01.15 uur)

“Dit is heel wat anders: jazzmuziek met een modern en experimenteel randje. Heel tof!”


WWWater
(Dot Dome, vrijdag 19 januari 23.15 tot 00.00 uur)

“Je moet zeker naar WWWater gaan! Ik vind het heel tof wat Charlotte, de zangeres, met de muziek doet. Ze mixt elektronica met soul en een beetje punk, zeker de moeite waard.”


Gruppo di Pawlowski
(Der AA-theater, vrijdag 19 januari 00.20 tot 01.00 uur)

“De band van Mauro Pawlowski, of eigenlijk een van zijn honderden bands, haha. De meesten kennen hem waarschijnlijk als gitarist van dEUS. Dat is een van de bands waar ik veel naar geluisterd heb toen ik jonger was. Mijn opa is een tijdje de advocaat van de zanger geweest. Hij gaf telkens de platen cadeau als dank en die heb ik natuurlijk allemaal gestolen, haha.”

Tamino speelt op donderdag 18 januari tijdens Eurosonic in de Stadsschouwburg (21:25 tot 22:10 uur).
Foto: Ramy Moharam Fouad

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.