The Magic Numbers: ‘We pasten niet tussen de coole lui’

Indierock, anachronistische jaren ‘70-hippiemuziek, poprock… het is slechts een greep uit de termen waarmee de Engelse band The Magic Numbers wordt omschreven. In 2004 bracht de formatie, die bestaat uit Romeo Stodart (gitaar, zang), zus Michele (basgitaar, zang), Angela Gannon (percussie, keyboard, zang) en haar broer Sean Gannon (drums), het debuutalbum The Magic Numbers uit. Al snel stond het viertal in het voorprogramma van artiesten als Travis en Snow Patrol. Nadat in 2014 het vierde album Alias uitkwam werd het een tijd stil. Nu zijn ze terug, met het vijfde album Outsiders en een tour door de Benelux. Lust For Life sprak met Romeo Stodart.

Het is een tijd stil geweest rondom jullie.
“Ja. Mijn zus Michele heeft in die periode een soloalbum opgenomen, zelf heb ik veel geproduceerd en geschreven in samenwerking met anderen. En ik heb tijd besteed aan mijn zoon.”

In mei 2018 kwam jullie nieuwe album uit: Outsiders. Jullie hebben ook eerder gezegd dat die titel verwijst naar het feit dat jullie je buitenstaanders voelen. Waarom?
“We zijn vroeger vaak verhuisd. Ik heb een Schotse vader, een Portugese moeder, en ben geboren in Trinidad. We groeiden op in New York, en in de jaren negentig zijn we in Londen gaan wonen. Ik voelde me niet thuis in Trinidad, maar ook niet in New York. Maar ook als band voelden we ons buitenstaanders. We hadden het idee dat we niet pasten tussen alle ‘coole’ lui. Tegenwoordig zie ik ook dat er een positieve kant aan dat fenomeen is. Als songwriter moet je vooral een observant zijn.”

The Magic Numbers is in 2002 geformeerd. Hoe zijn jullie bij elkaar gekomen?
“Toen Michele en ik naar Londen verhuisden, woonden we vlakbij de Gannons. Ons thuis was nogal onorthodox: het was niet netjes, er was geen vast tijdstip waarop we aten. Bij hen thuis was het hetzelfde, dus dat klikte. Ik heb enkele jaren met Sean opgetreden. Soms voor maar vijf man, haha. Michele en Angela kwamen altijd kijken. Toen ze wat ouder waren zei ik tegen Michele: ‘Zus, je moet met ons meedoen’. De eerste keer dat we met zijn vieren speelde voelde zo heerlijk. Moeiteloos. Ik dacht: shit, dit is hoe het moet zijn.”

Jullie band nam een snelle vlucht na dat eerste album. Wat is er veranderd sinds toen?
“Ik wil nu meer van de band. We hebben ups en downs gehad. Onze eerste albums waren succesvol. Bij Outsiders was het van: ‘what happened?’ Ik hoop dat mensen de band herontdekken. Maar waar het vooral om gaat: ik weet wat ik op het podium wil voelen. Ik wil een soort onbewuste ruimte maken als ik optreed. Een plek waar we met z’n allen heen kunnen.”

Hoe zou je het nieuwe album omschrijven ten opzichte van jullie eerdere werk?
“Het album is meer ‘in your face’. Alias was meer reflectief, ik zat toen niet goed in mijn vel. Dit is een positiever album. De shows zijn ook plezieriger, hebben minder het ‘je bent gedoemd’-gevoel. Sing Me A Rebel Song, een wat ingetogener nummer van het album, gaat voor mij echt over die vonk die mensen kunnen hebben, een hoopvol verlangen.”

Outsiders is een diverse plaat, met nummers in veel verschillende stijlen.
“Dat hebben we altijd wel een beetje gehad. Elk album heeft verschillende kanten. De bands waarvan ik hou zijn in staat een popband te zijn, maar ook donkere introspectieve momenten te hebben. Dat vind ik mooi, want niemand heeft maar één stemming.”

Op 15 april is je eerste optreden in Nederland, de tweede show van de Benelux-tour. Als ik je nu ga vragen hoe het is om in Nederland te spelen, ga jij me natuurlijk vertellen dat je dat fantastisch vindt. En dat zeg je dan ook over Engeland als een Brit je interviewt…
“Haha! Eerlijk, ik heb er altijd van gehouden om in Nederland te spelen. Het publiek luistert vaak aandachtiger naar liedjes dan elders. En ja: het is overal anders en toch ook hetzelfde. Maar in Engeland willen mensen bijvoorbeeld vaak vooral de hits horen. In Nederland wil het publiek samen met jou de reis doormaken.”

The Magic Numbers speelt 15 april in het Paard in Den Haag, 16 april in de Nieuwe Nor in Heerlen, 17 april bij Q-Factory in Amsterdam, 18 april in het Burgerweeshuis in Deventer en op 20 april in De Helling, Utrecht. Maak hier kans op kaarten!

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.