Vapors Of Morphine: “Schrijven is een zoektocht”

vapors-of-morphine

Het Amerikaanse Morphine introduceerde het genre ‘low rock’ in de jaren negentig, maar de alternatieve rockgroep stopte abrupt toen leadzanger Mark Sandman in 1999 stierf aan een hartaanval. Uit de as van Morphine is Vapors Of Morphine herrezen en die band is half november twee keer op de Nederlandse podia te bewonderen. Frontman Dana Colley vertelt over de nieuwe plaat A New Low, het verbeelden van muziek op papier en verdergaan na het verliezen van een vriend: “Niemand kan hem ooit vervangen.”

Terwijl de rockwereld in de jaren negentig in de ban was van alternatieve rockbands als Nirvana, Pearl Jam en R.E.M. deed ook Morphine goede zaken, zij het bij een wat meer underground-publiek. Het trio, dat oorspronkelijk bestond uit Mark Sandman, Dana Colley en Jerome Deupree, gebruikte alternatieve rock als uitgangspunt en combineerde die met diverse blues- en jazz-elementen. Mede hierdoor, en door de aparte keuze aan instrumenten van Mark Sandman (zo bespeelde hij een tweesnarige slide-basgitaar, een bassaxofoon en een zelfbedacht instrument genaamd ‘tritar’, met twee gitaarsnaren en een bassnaar), creëerden de muzikanten een heel eigen, herkenbare sound, die ze zelf tot ‘low rock’ doopten.

Eigen genre
Volgens Colley was het Sandman die de muzikale term introduceerde tijdens een interview. “We waren op zoek naar een naam voor de soort muziek die we maakten. Op die manier was het ook voor journalisten makkelijker om door te krijgen wat we precies deden. ‘Low rock’ klinkt heel simpel, maar je hebt er wel een beeld bij in je hoofd waardoor de muziek betekenis krijgt. Ik denk dat het onderdeel is van een soort rock-ethiek om je eigen genre te bedenken. De titel van onze nieuwe plaat, A New Low, is een knipoog naar de term low rock. Ik vind het wel grappig, want het is ook een uitdrukking: ‘reaching a new low’ [het bereiken van een nieuw dieptepunt, red.]. Ons nieuwe werk klinkt dan ook heel anders dan voorheen. Het oude geluid is nog steeds hoorbaar, maar we hebben er ook invloeden uit Afrikaanse muziek in verwerkt. Verder spelen we covers van bijvoorbeeld Brian Eno en natuurlijk van Morphine. Dat is vooral bijzonder voor de oudere fans, die zeggen weleens dat ze nooit verwacht hadden de nummers ooit nog live te horen.”

Vlak na het overlijden van Mark Sandman is dat voor de band zelf ook een onzeker gegeven. 3 juli 1999 markeert de zwarte dag in de geschiedenis van Morphine. De band speelt op het Nel Nome Del Rock festival in Palestrina, Italië, wanneer Mark Sandman een hartaanval krijgt, op het podium instort en ter plekke overlijdt. Morphine zet er direct een streep onder. In 2009, tien jaar na die rampzalige dag, keren Dana Colley en voormalig Morphine-drummer Jerome Deupree terug naar dezelfde stad om daar, vergezeld door bluesmuzikant Jeremy Lyons, een eerbetoon te geven aan Sandman. Dat betekent het onverwachte startschot van Vapors Of Morphine.

Geen Morphine zonder Mark
“De ultieme hypothetische vraag is voor ons natuurlijk: wat zou Mark van Vapors Of Morphine vinden? Hij zou er ongetwijfeld een mening over hebben. Ik denk dat hij ons zou vertellen om minder vaak op te treden en om meer vrije tijd te nemen tussen optredens in. Dat zei hij vroeger ook altijd. Er kan geen Morphine zijn zonder hem, niemand kan Mark ooit vervangen. Om dat te benadrukken, noemen we onszelf geen Morphine meer. Natuurlijk is het een naam die we nog met ons mee willen dragen. Ik hoop dat mensen tijdens een concert van ons hun ogen kunnen sluiten en dan Morphine horen. Het was trouwens een fan die met de naam Vapors Of Morphine op de proppen kwam. Het was eigenlijk een grap, maar we hebben besloten de naam te houden.”

Zoektocht
“Een naam geven aan muziek, zoals low rock, is een kwestie van geluid vertalen naar woorden. Dat geldt voor alles, ook voor schrijven, bijvoorbeeld. Schrijvers vinden het vaak moeilijk om op papier te zetten wat ze horen in hun hoofd. Het is een zoektocht, een poging om iets te vangen, te begrijpen en er vervolgens mee te experimenteren. Eigenlijk geldt dat voor alle kunstvormen. Ik ben beeldend kunstenaar en als ik begin met tekenen, zet ik mijn potlood op het papier en kijk ik om me heen. Doordat je tekent wat je ziet, zie je de wereld op een heel andere manier dan normaal gesproken. Dat is vergelijkbaar met muziek: veel mensen hebben een beeld bij wat ze horen. Dat beeld is voor iedereen anders en dat maakt het interessant.”

Lust For Life mag kaarten weggeven voor de shows van Vapors Of Morphine in Paard van Troje (Den Haag, 15 november) en Het Burgerweeshuis (Deventer, 17 november). Lees hier hoe je kans maakt op tickets!
Foto: Zack Smith

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.