Schatgraven: de 10 beste songs uit Fleetwood Macs ‘lost years’

Gitarist en zanger Danny Kirwan is afgelopen vrijdag op 68-jarige leeftijd overleden, zo maakte zijn voormalige bandmaat Mick Fleetwood bekend op de Fleetwood Mac-Facebookpagina. Een doodsoorzaak werd er niet bij vermeld. Kirwan maakte veel van zijn beste muziek in de periode tussen Peter Greens vertrek en de komst van Lindsey Buckingham en Stevie Nicks, die regelmatig wordt aangeduid als de ‘lost years’. De platen uit die jaren zijn relatief onderbelicht gebleven, maar dat is wat Lust For Life betreft onterecht. We stelden een top 10 samen van de mooiste nummers uit een onderschatte tijd.

10. Remember Me (Penguin, 1973)

Een van de weinige lichtpunten op het zwakste Fleetwood Mac-album uit de periode 1970-1974: Penguin. In Remember Me geeft Christine McVie een mooie voorbode van haar latere wereldsuccessen. Sterker nog, de hit Say You Love Me klinkt bijna als een geperfectioneerde variant van deze onterechte flop.

9. Bermuda Triangle (Heroes Are Hard To Find, 1974)

Met Heroes Are Hard To Find eindigde de ‘tussenperiode’ voor Fleetwood Mac. Nog één keer kreeg gitarist Bob Welch de ruimte om te schitteren bij de band en dat deed hij dan ook volop in het mysterieuze Bermuda Triangle.

8. Jewel-Eyed Judy (Kiln House, 1970)

Op Kiln House namen gitaristen Jeremy Spencer en Danny Kirwan de leiding over van Peter Green, maar vooral Kirwans songs springen eruit. Het Lennon/McCartney-achtige Jewel-Eyed Judy was in potentie de hitsingle die de band terugbracht naar de hoge regionen van de charts, maar flopte helaas genadeloos.

7. Hypnotized (Mystery To Me, 1973)

Fleetwood Mac begaf zich met Mystery To Me meer en meer op het terrein van radiovriendelijke pop en scoorde met Hypnotized na lange tijd weer een hit. Het jazzy en sensueel klinkende nummer is een van Welchs sterkste composities.

6. Sentimental Lady (Bare Trees, 1972)

Het door Bob Welch geschreven Sentimental Lady werd later pas een hit, nadat hij het in 1977 solo opnieuw opnam. Het bitterzoete nummer is een hoogstandje van Welchs hand in een periode waarin de band zich langzaam maar zeker richting de bekende popsound bewoog.

5. Station Man (Kiln House, 1970)

Het bluesy Station Man werd geschreven door Jeremy Spencer, John McVie en Kirwan. Dit nummer is nog enigszins trouw aan de stijl van Peter Green.

4. Angel (Heroes Are Hard To Find, 1974)

Verwarrend: er zijn twee verschillende Fleetwood Mac-songs met de titel Angel. De ene werd geschreven door Stevie Nicks en staat op Tusk (1979), de andere is een nummer dat Bob Welch schreef en waarin hij schittert als gitarist.

3. Dust (Bare Trees, 1972)

Danny Kirwan liet zijn talent als songwriter pas echt horen op Bare Trees. Het diep melancholische Dust geeft een even droevig als prachtig inkijkje in Kirwans gevoelige ziel, vlak voordat zijn alcoholverslaving hem tot waanzin dreef.

2. Dragonfly (single, 1971)

Voor het eerst sinds de doorbraak behaalde een Fleetwood Mac-single in geen enkel land de hitparade. Toch moet Dragonfly niet over het hoofd worden gezien; het is een van de meest unieke, apart klinkende songs uit Fleetwood Macs discografie. Geschreven door Danny Kirwan.

1. Future Games (Future Games, 1971)

Een dromerig, mellow popnummer waarmee de band de blues ver achter zich laat. Het meer dan acht minuten durende lied werd ook gebruikt in de hitfilm Almost Famous.

Dit artikel verscheen eerder dit jaar als onderdeel van een Fleetwood Mac-feature in Lust For Life 078

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.