ABC in De Vorstin

Stel, je hebt het beste of in ieder geval het meest 80’s klinkende album van de jaren tachtig op je naam staan. Treed je dan op in de Kuip of minstens in de Ziggo Dome? ABC maakte in 1982 The Lexicon Of Love, dit jaar verscheen Lexicon Of Love Part Two en deze decemberavond gaf de band acte de présence in De Vorstin in Hilversum. En daar was helemaal niets mis mee.

The Lexicon Of Love was destijds een enorm succes, met nummer 1-hits aan beide kanten van de oceaan. De combinatie van dansbare elektropop met soulinvloeden en met vooral veel Britse tongue-in-cheek flair leverde onvergetelijke nummers op. De originele bezetting is al lang niet meer bij elkaar, maar zanger Martin Fry verzamelde een groep jonge muzikanten om zich heen voor een Lexicon deel twee. Op het eerste gezicht misschien een pathetisch gebaar, maar Part Two is een heel aardig album geworden. Producer van weleer Trevor Horn wordt node gemist, daardoor is de plaat wat minder strak, maar alle kenmerkende uithalen, rifjes en over-the-top teksten zijn weer aanwezig.

ABC staat of valt bij de uitstraling van Martin Fry (58), ergens tussen Roger Moore, Bryan Ferry en Adriaan van Dis. Een schooljongen en een gentleman, op de grens van ernst en ironie, met (anders dan Moore en Van Dis) een stem als een klok. Vanavond blijkt in Hilversum dat die stem er nog bijna helemaal is. De band opent met When Smokey Sings en de zaal smelt. Zes van de acht leden dragen zwarte pakken met een dun stropdasje. De uitstraling is wat anders dan destijds in 1983 in Utrecht, toen men gouden pakken met zomerhoedjes droeg, maar het is wel vintage ABC. Na How To Be A Millionaire volgt nieuwer werk. Op het podium komen recente nummers als Viva Love en Singer Not The Song nog beter tot hun recht dan op de plaat, vooral het laatste zou zeker niet misstaan hebben op ‘Part One’.

Running gag
De running gag van de avond is dat Fry songs aankondigt uit een tijd ‘lang voordat jullie geboren werden’. De kalere en grijzere helft van het publiek schudt grijnzend het hoofd. Nee hoor, wij weten het nog allemaal. Met King Without A Crown stond ABC in TopPop, herinnert Fry zich. Vanavond krijgt het nummer een grappige barpianosolo. Het is niet de enige keer dat afgeweken wordt van de originele uitvoering. Tears Are Not Enough bevat bijvoorbeeld een scheurende gitaarsolo. En na een tijdje, als Fry’s stem enigszins inzakt, neemt een zangeres een stukje zang over. Geen probleem, de muziek staat als een huis.

Vanavond speelt ABC The Lexicon Of Love bijna volledig. Poison Arrow, All Of My Heart, het is een en al genieten. Bij 4 Ever 2 Gether, met de kenmerkende baslijn, valt voor het eerst op dat er geen violen op het podium staan. Dat was in 1983 wel anders. Bij toegift The Look Of Love golft het publiek door De Vorstin. In april staat ABC in de Royal Albert Hall. Een aanrader. Veel meer lol kun je niet hebben met je kleren aan.

ABC in De Vorstin, Hilversum
Gezien op zaterdag 10 december 2016
Foto’s: Bernard Bodt

4 Reacties

 1. Thijman 11 december 2016 Reageer

  Valentine’s Day is jammergenoeg niet gespeeld. Staat wel in de recensie. Verder een heel geslaagd concert en een uitstekende band.

 2. Lust For Life 12 december 2016 Reageer

  Dank voor je reactie. We hebben het even aangepast.

 3. frank 14 december 2016 Reageer

  Gezien in zoetermeer, in de Boerderij. Feest met een grote F. Fantastische band en Martin, met zijn typerend stem. ABC in hoofdletters. Alle hits verweven met het nieuwe werk. Met als uitsmijter The Look of Love. Nooit gedachtdat het live zo goed zou zijn!

 4. conny 17 december 2016 Reageer

  Was toen groot fan….. en nog steeds. Erg leuke avond gehad in de Vorstin Hilversum.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.