Alice In Chains in 013

Het moet geen makkelijk besluit zijn geweest: de draad weer oppikken na het tragische verlies van je leadzanger, en weer onder dezelfde bandnaam door te gaan. Maar hoe juist is dat besluit sindsdien gebleken. Wie daar na de sterke albums met nieuwe zanger William DuVall nog niet van overtuigd was, mocht hier in Tilburg de laatste restjes twijfel vakkundig laten wegblazen.

Mooi om te zien hoeveel mensen Alice In Chains vandaag nog op de been krijgt. De 013 is stijf uitverkocht. Tijdens voorprogramma Black Rebel Motorcycle Club sijpelt het publiek zelfs vanuit de uitpuilende zaal de gangen in. En die massa wordt niet teleurgesteld. Alice In Chains vlamt, schuurt, verplettert en ontroert een hele setlist lang. Opvallend ook hoe onuitputtelijk de catalogus aan ijzersterke songs is. De tergende en tragische klassiekers uit de jaren negentig, afgewisseld met de heftig groovende metal- en rockriffs van het ook goed te versmaden nieuwere werk. Er zit niet één inzinkertje tussen.

Nou ja, behalve dan misschien dat ene verjaardagsliedje, want drummer Sean Kinney is vandaag jarig. En ook dat is mooi om te zien: de muzikanten achter diepzwarte songs als Nutshell en Down In A Hole zijn hier op het podium duidelijk heel blij dat ze leven. Energiek en gemotiveerd, maar vooral heel gemoedelijk: lief voor elkaar en lief voor het publiek. Met DuVall die weet hoe je een showman moet zijn, zonder dat het een persiflage wordt van de toch wat introvertere eerste incarnatie.

Onmisbaar
Want eerlijk is eerlijk: hoe aardig het werk op de laatste drie albums ook is, de meesten komen toch om de geest van Layne Staley in de oude klassiekers te horen. Nineties-song Them Bones krijgt een daverend applaus als onthaal. En de rookruimte stroomt snel leeg zodra het aan Layne opgedragen Down In A Hole wordt ingezet. Gelukkig beseft Alice In Chains dat zelf ook wel. De lievelingen blijven bewaard tot het eind. Nutshell, Angry Chair en Man In The Box achter elkaar, om na de toegift het publiek naar huis te sturen met Would? en Rooster. Natuurlijk wordt Layne Staley gemist vanavond. Door zijn vrienden op het podium, en zijn fans in het publiek. Maar het leven gaat nu eenmaal door. En Alice In Chains godzijdank ook. Anders hadden we een prachtige avond als deze óók nog moeten missen.

Alice In Chains in 013 Tilburg
Gezien op 27 mei 2019
Foto’s door Cristel Brouwer

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.