Alter Bridge in Heineken Music Hall

Alter Bridge was zondagavond even terug op de plek waar de band in december 2008 de live-dvd Live From Amsterdam opnam. De Amerikaanse rockers maakten sindsdien een gezonde muzikale ontwikkeling door en dat werd gisteravond, gedurende de ruim één uur en drie kwartier durende knalshow in de Heineken Music Hall, maar al te goed duidelijk.

Het moet de aanwezige fans goed doen dat Alter Bridge er direct in knalt met Addicted To Pain, de eerste single van het meest recente album Fortress. Waar in het verleden enkele live moeilijk uitvoerbare nummers in een aangepast – en daardoor soms onherkenbaar – tempo werden uitgevoerd, klinkt Addicted To Pain zoals het nummer moet klinken: strak als op plaat, maar voorzien van een live-sausje. Dit zorgt er wel voor dat zanger Myles Kennedy de hoge noten regelmatig links moet laten liggen, iets wat vooral bij latere songs als Calm The Fire en Metalingus duidelijk hoorbaar is. Toch valt de keuze voor het liever niet, dan slecht doen hem te prijzen. Die leus lijkt trouwens ook van toepassing op de setlist van vanavond. Met slechts vijf van de negentien songs afkomstig van Fortress, heeft de band de nieuwe plaat aardig links laten liggen. Alsof de heren al het nieuws nog niet helemaal onder de knie hebben om het vlekkeloos aan de man te brengen.

Dat is misschien een bittere pil voor de recentste aanwas onder de Alter Bridge-fans, maar de rest kan met genoegen concluderen dat de oudere platen die aan bod komen er niet slechter op zijn geworden. Met name de nummers waarin gitarist Mark Tremonti kan excelleren met verfijnde solo’s – Brand New Start en Blackbird – liggen heerlijk in het gehoor. Dat die solo’s er zo uitspringen, heeft vooral te maken met de matige afstemming tussen de instrumenten en de microfoon van Kennedy, waardoor de zanger zeker in de eerste helft van het concert regelmatig wegvalt tegenover de harde bas van Brian Marshall. Toch zet Alter Bridge muzikaal gezien een nagenoeg vlekkeloze show neer.

Waar Kennedy overduidelijk niet bang is om het publiek – al snel verantwoordelijk voor een aardige moshpit vooraan – tussendoor nog eens extra op te peppen, durft hij ook een akoestische pauze te nemen. De song Watch Over You lijkt een prachtige akoestische uitvoering te krijgen, totdat Halestorm-zangeres Lzzy Hale het podium opkomt. De stoere, ietwat pretentieuze, dame staat klaarblijkelijk nog in de schreeuwerige modus die hoort bij haar eigen band en komt zodoende als een olifant de porseleinkast binnen rennen. Ondanks dat Hale haar opkomst zo goed en kwaad als het gaat nog probeert te herstellen, is de magie voor een groot deel verdwenen.

Gelukkig heeft Alter Bridge nog een goed belegde toegift in petto om de bijna uitverkochte zaal met een beter gevoel naar huis te sturen. Slip To The Void, Isolation en de inmiddels negen jaar oude debuutsingle Open Your Eyes maken eens te meer duidelijk waarom al dat publiek naar de HMH is gekomen. Voor een portie lekker stevige rock. En of daar veel van de nummers van het nieuwe album tussen zitten of niet, dat zal het overgrote deel van de aanwezigen een zorg zijn.

Gezien op 3 november 2013 in Heineken Music Hall, Amsterdam
Foto’s: Cristel Brouwer

1 Reactie

  1. Max 4 februari 2014 Reageer

    Wanneer komt de dvd alter bridge live in amsterdam 2013 uit?

    Mvg,

    Max

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.