Angus & Julia Stone in Heineken Music Hall

Mogen wij Rick Rubin bedanken? Zonder de inspanningen van deze Amerikaanse topproducer waren de Australische broer en zus Angus en Julia Stone nog steeds solo aan het rommelen, terwijl ze met z’n tweeën zoveel beter zijn. Dat bleek wel weer tijdens het concert in de Heineken Music Hall, waar ze hun eerder dit jaar verschenen self titled derde album kwamen promoten op een met sterren belicht podium.

Voordat het Australische folk/blues/popduo met begeleidingsband het podium betreedt, is het de beurt aan drie Britse zusjes die driestemmig door de microfoon galmen als ware ze de vrouwelijke Fleet Foxes. The Staves, de band waar het hier over gaat, weet op plaat niet helemaal te overtuigen, maar live blijken de dames heel wat spannender. Na een succesvol half uur, waarbij vooral de cover van Sufjan Stevens’ Chicago indruk maakt, maken ze plaats voor de ideale broer-zus-combo Angus & Julia Stone. We zouden willen dat wij zo’n broer/zus hadden.

Zonder een woord te zeggen tegen de (bijna) uitverkochte zaal, komen Angus, Julia en band het podium op om hun set sterk te openen met A Heartbreak, tevens de opener van de laatste plaat. Die stilte duurt niet lang, want vooral Julia blijkt (weer) een babbeldoos eerste klas te zijn, die het publiek binnen de kortste keren giechelend in weet te palmen.

Plaspauze
Zowel qua kleding als podiumpresentatie verschillen de twee als water en vuur. Angus heeft het blijkbaar koud vanavond, Julia niet. Hij verstopt zich onder een winterse wollen muts met pompon en is wat meer verlegen, waar zij gehuld in een kort jurkje en op hoge laarzen gezellig met het publiek in gesprek gaat. Gaandeweg de show komt ook Angus meer en meer los, wellicht mede dankzij de enthousiaste menigte voor zijn neus en de oppepkwaliteiten van zijn zus. Op het moment dat hij behoefte heeft aan een plaspauze, zet Julia The Wedding Song in, dat ze ooit speciaal heeft geschreven voor twee vrienden die getrouwd zijn en baby’s hebben geproduceerd op het strand. Het blijkt een van de hoogtepunten van de avond.

Andere vroege uitschieters in de set: het waanzinnig opgebouwde Crash And Burn, dat live zowaar nog meer indruk maakt dan op plaat, en de verrassend goed uitgevoerde cover van Olivia Newton Johns klassieker You’re The One That I Want – inclusief gezellige ‘ooh ooh ooh’-publieksparticipatie. Ook een oppervlakkig en klef popliedje als Stay With Me van Sam Smith, dat het duo de ochtend voor het optreden overigens ook al op 3FM had gespeeld, komt goed uit de verf in een Angus & Julia-jasje.

Omhelzing
Gelukkig hebben broer en zus ook een sterk eigen repertoire waaruit te grabbelen valt, hoewel de nadruk vooral ligt op de nieuwste plaat, terwijl het debuut A Book Like This (2007) juist compleet wordt overgeslagen (het wel gespeelde Private Lawns, van de allereerste EP, kwam in 2009 op een nieuwe versie van A Book Like This terecht). Geen probleem – het laatste album bevat zo veel bloedmooie tot muziek omgezette gedichten, dat het oudere materiaal niet eens gemist wordt. Uiteraard komen de succesnummers van doorbraakplaat Down The Way (2010) wel voorbij, inclusief fanfavorieten Big Jet Plane en For You, maar het zijn toch recente nummers als Please You, Little Whiskey en Heart Beats Slow die het meest indruk maken vanavond. Een geslaagd feestje, vinden ook Angus en Julia, die de avond afsluiten met een trotse omhelzing.

Angus and Julia Stone in Heineken Music Hall
Gezien op woensdag 26 november 2014
Foto’s: Willem Schalekamp

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.