Beth Hart in de Ziggo Dome

Een optreden van Beth Hart is een kijkje in haar ziel. Voor de zangeres geldt dat haar muziek en haar persoonlijkheid één zijn en als ze in goeden doen is, dan kan dit leiden tot een geweldig optreden. Zaterdagavond in de Ziggo Dome was zo’n avond waarop alles klopte, zelfs de ongelukjes.

Nederland heeft Beth Hart (46) altijd een warm hart toegedragen. Ze had in haar beginjaren hier eerder succes dan in haar thuisland, de VS. En nog steeds heeft ze hier een schare fans die alleen maar groter lijkt te worden. De Ziggo Dome is dan ook zo goed als uitverkocht.

“Wat een enorme zaal!”, roept ze uit. “Wie had ooit gedacht dat we ooit voor zoveel mensen zouden optreden?” Hart is dan ook in het begin wat zenuwachtig, wat ze goed camoufleert met enorme uithalen en meer vibrato dan normaal in haar stem. Maar na enkele nummers zie je dat zij en haar band er echt helemaal inkomen, waarna het plezier ervanaf spat.

Traantje
Vooral als Hart alleen op het podium achter een piano zit en de wat rustigere nummers speelt, is ze op haar best. Ze weet emotie over te dragen, zozeer dat een uitvoering van Take It Easy On Me leidt tot een minutenlang applaus, wat er bij haar dan weer toe leidt dat ze een traantje moet wegdeppen. Dit wordt gevolgd door Baddest Blues, ook nu weer een vrouw achter de piano alleen op het podium. En je ziet dat de hele zaal aan haar lippen hangt. Kippenvel ligt op de loer.

Ze leidt haar liedjes in met verhalen over haar verleden, dat op z’n zachtst gezegd getroebleerd was. Om het kort samen te vatten: een vader die het gezin in de steek laat, al op jonge leeftijd verslaafd aan alcohol en drugs, verkeerde mannen en huiselijk geweld. En dan zijn we nog maar halverwege het concert.

Ze wil met de verhalen iets vertellen over de achtergronden van de liedjes die ze heeft geschreven. Al snel bekruipt je het gevoel dat we hier enerzijds te maken hebben met een complexe vrouw, maar vooral ook dat deze complexiteit heeft geleid tot een aantal prachtige songs. Hart’s laatste album Black Coffee dateert van begin dit jaar, maar toch is het merendeel van de liedjes die ze brengt van eerdere platen, waaronder van Fire On The Floor (2016). Maar ook eerdere nummers zoals de geweldige cover Chocolate Jesus van Tom Waits behoren tot haar vaste repertoire.

Onderuit
In de ruigere gedeelten van het optreden zien we Hart helemaal losgaan met lekker stevige en opzwepende rocknummers. Ze geniet zichtbaar en ze gaat er tijdens een drumsolo zelfs even bij liggen om even later weer vol energie over de bühne te dansen. Dan mag er ook af en toe iets fout gaan. Zo laat Hart al vrij vroeg in de show haar microfoon vallen en even later gaat ze onderuit. “Komt door die verdomde hoge hakken”, lacht ze. “Weet je wat dit zijn? KISS-laarzen voor vrouwen!” Die hakken gaan tijdens de toegift uit, waarna ze op netkousen de show afmaakt.

Terwijl Hart hier op het podium zich uit de naad werkt en de zaal platspeelt, is een paar duizend kilometer verderop Waylon bezig met zijn optreden in het Eurovisie Songfestival. Maar niemand in de Ziggo Dome maakt zich hier ook maar een moment druk om. Zij zijn gekomen voor Beth Hart, die wat ons betreft douze points krijgt.

Beth Hart in de Ziggo Dome, Amsterdam
Gezien op zaterdag 12 mei 2018
Foto’s: Cristel Brouwer

31 Reacties

 1. Marry 13 mei 2018 Reageer

  Was vorige week ook bij Beth in the Royal Albert Hall in Londen. Ik vond het optreden en de sfeer in de Ziggo een stuk prettiger. Deze show had ik niet willen missen. Wat een stem, passie en performance. En dat laatste weer typisch op de “Beth manier”, eerlijk en ongedwongen. Ze is zoals ze is en blijft gewoon Beth. De recensie hierboven spreekt me wel aan. Beter dan die van “OOR”. Was die persoon daar wel aanwezig. Hij/zij was hoogst waarschijnlijk de enige daar die het optreden moest “uitzitten”. En nu op naar de 6e maal Beth. Misschien wel met Joe Bontmassa samen.

  • Kim 13 mei 2018 Reageer

   Mee eens!

   Het was écht te gek!

   Waar die persoon van het oor die recensie vandaan heeft gehaald snap ik niets van.
   Gevalletje met het verkeerde been uit bed denk ik…

  • Marry 19 mei 2018 Reageer

   Heb al een prima zitplaats weten te bemachtigen (met veel moeite) voor Tivoivredenburg. Wat een geluksvogel ben ik toch. Hoop dat de recensist van OOR die avond iets anders te doen heeft.

 2. Rob 13 mei 2018 Reageer

  Beth Hart en band waren fantastisch in de Ziggo Dome. Ze is authentiek, durft emoties te tonen en bespeelt in haar ééntje zo’n grote zaal. Op en top performer en vrouw. Het heeft op mij grote indruk gemaakt. De recensent heeft het goed verwoord in tegenstelling tot de recensent van OOR. Goede vraag: was die er eigenlijk wel bij?

 3. GMH 13 mei 2018 Reageer

  Baddest love moet zijn ”baddest blues”?! Fantastische avond gehad!

  • Lust For Life 13 mei 2018 Reageer

   Hebben we aangepast, dank voor de oplettendheid!

 4. Ton Speijer 13 mei 2018 Reageer

  Mooie recensie over Beth en dan “vergeten” we gewoon even De gitarist Jon, de drummer Bill en de basist Bob die retestrak speelde. Tevens was het geluid geweldig en het licht met de ledscreen prachtig en sfeervol. Dit alles mogelijk gemaakt door de Firma Ampco/ Flashlight.

 5. Jeanine 13 mei 2018 Reageer

  Ben nog steeds aan het bijkomen van dit bloedstollend mooie optreden, wat was het geweldig. Kippenvel, ze komt binnen tot op het bot, indrukwekkend, hartverwarmend, onvergetelijk. Respect! De band was ook formidabel goed en licht en geluid waren perfect. Genoten van het begin tot het eind.

 6. Arie 13 mei 2018 Reageer

  Ik heb genoten van Beth, ze is ze uniek en authentiek. Ze draagt de hele show die dan overeind blijft ondanks de wanprestatie van de leadgitarist. Hij had zijn dag niet of zo, en verprutste het nummer nummer Tell her you belong to me.Een akkoordje te hoog leek het wel.Hopelijk de volgende keer weer met Joe Bonamassa Desondanks een top avond gehad.

 7. Kim 13 mei 2018 Reageer

  In 1 woord GEWÈLDIG!!!
  Ik ging mee met m’n man, die gek op haar muziek is, maar ik heb net zo genoten als hij. Wat een performance, wat een stem. Ze heeft er een fan bij :)

 8. Gerrit van Leeuwen 13 mei 2018 Reageer

  Ook ik was erbij gisteravond. Wat een sfeer en wat een fantastische zangeres. Kippenvel.Ook ik was zeer verbaasd over de recensent van ” Oor” Totaal niet objectief met veel gechagrijn. Wel hadden er wat mij betreft wat meer rocksongs in de setlist mogen zitten. Maar bij de zgn. rustige nummers wordt haar stem volledig benut

 9. Ilona 13 mei 2018 Reageer

  Al jarenlang fan van Beth, de teller qua concerten staat boven de 20. Vorige maand haar nog gezien in Folkstone, Engeland. Een mooi en intiem concert voor, ik schat, een paar honderd man. Ik miste de tijd dat ze in Nederland in kleinere zalen optrad. Dat was tot gisteravond: enorm genoten van een fantastisch concert waarbij alles klopte. Prachtige uitvoeringen van o.a. ‘take it easy on me’ en ‘baddest blues’. Zo puur en zuiver gezongen. Bij vlagen kippenvel, je voelde dat de zaal genoot. De zure recensie van Oor slaat de plank dan ook volledig mis. Man, blijf jij de volgende keer maar thuis als je niet in staat bent om weer te geven wat er werkelijk gebeurde. Ziggo beleefde een prachtige avond.

 10. Paul 13 mei 2018 Reageer

  We zijn de tel inmiddels een beetje kwijt, maar we hebben zeker al tussen de 15 en 20 optredens van haar gezien, maar gisteravond in Ziggo was veruit de beste. In een woord FENOMENAAL. Alles klopte, het plezier straalde er van af en de zaal ging volledig met haar mee. Dat we zitplaatsen hadden was in dit geval alleen maar een plus. Een verademing vergeleken bij vorig jaar waar een stel luidruchtig kletsende bierdrinkers het concert danig verstoorde. Prachtige beelden van Beth versterkte de perfect gezongen nummers. En heerlijk dat er af en toe wat mis gaat (gelukkig niets ernstigs), dat maakt de show een stuk persoonlijker.

 11. Machteld van Rijnbach 13 mei 2018 Reageer

  ze was weer geweldig, al meerdere optredens gezien.Miste voor mij zelf 2 nummers die ik geweldig vind, maar je kunt niet alles hebben helaas (I’d rather go blind en Mama this one’s for you). Wat een zure Oor recensie, zo hebben wij het concert niet ervaren..

 12. Laura Rademakers 13 mei 2018 Reageer

  Ik was voor de eerste keer en heb een top avond gehad.
  Zo goed zo mooi en apart ga zeker nog een keer als ze komt en anders volgen en der muziek draaien thuis

 13. Lin 13 mei 2018 Reageer

  Beth heeft er een fan bij. Laatst hoorde ik iemand zeggen dat je leven verandert na een concert van haar..
  geen woord van gelogen!

 14. Karin van Es 13 mei 2018 Reageer

  De man van Oor weet niet waar hij het over had …was mn eerste concert van haar en vond dr geweldig …hoe diep kun je bij iemand binnenkomen? Bij mij heel diep en lang geleden dat ik zo onder de indruk was van een artiest ..

 15. Robert 14 mei 2018 Reageer

  Had het concert cadeau gedaan aan mijn vriendin die al jaren fan is. Heb Beth Hart afgelopen December leren kennen dankzij De Top 2000 a gogo. Daarin gaf ze een interview en speelde ze in haar woonkamer “leave the light on”. Ik was zwaar onder de indruk net zoals afgelopen Zaterdag net zoals mijn vriendin. Geweldig optreden was het. De recensent van Oor snapt er inderdaad helemaal niks van.

 16. Nienke 14 mei 2018 Reageer

  Hier ook een nieuwe fan. Ik hield het echt niet droog, wat een emotie! Haar stem is fenomenaal! En inderdaad de kleine ongelukjes waren alleen maar grappig en maakte weer een mens van haar net als wij. Wat alleen maar meer sympathie opwekte voor deze zo bijzondere dame.
  Ik heb nog lang nagenoten van de fantastische sfeer.

 17. John (Balou) 14 mei 2018 Reageer

  Had haar al een aantal keren eerder gezien o.a. Paradiso en 013. Ik was vooraf behoorlijk sceptisch. Aangezien ze een podiumbeest is en zich volledig geeft, wat het bespelen van zo n grote zaal als de Ziggo Dome moeilijk maakt, maar mijn God wat een geweldig concert!!!!

  ik heb ook de recensie van die azijnpisser van Oor gelezen, maar bij Oor heb ik altijd al iets gehad van als de recensie slecht is moet het wel een geweldig concert zijn…….. en dus werd ook dat vooroordeel weer bevestigd.

  Kortom top avond, zeer professioneel stipt om 2100 uur begonnen en ruim 2 uur en 20 minuten alle geven

 18. Sophie 14 mei 2018 Reageer

  Ik was door een vriend slechts een klein jaartje fan van haar muziek. Maar ik kan na zaterdagavond niet anders dan ook van haar persoonlijkheid houden. Een ziggodome plat spelen is al knap.

  Maar het publiek het gevoel geven dat ze een intiem huiskamer concert bijwonen ipv 1 van de 17000 zijn dat is een gave.

  Wat een heerlijk gek, openhartig, recht voor haar raap, grappig, hyperactief, creatief, optimistisch, vriendelijk, toegankelijk en vrolijk mens

  Ze heeft een ‘rough&tough’ leven gehad en vertelt daar openhartig over in haar liedjes. Ze raakte me meerdere keren recht in hart en ziel! Ik heb weer enkele belangrijke levenslessen geleerd vanavond. En niet alleen van miss Beth Hart

 19. Verachtert Eddy 14 mei 2018 Reageer

  Wij volgen Beth al jaren mijn vrouw en ik hiermede in Antwerpen België.Zij is een kruising van Anouk Janis en Tine.Jammer dat ze hier on België nog jaren achterstaan kwestie muziek hier kennen ze Beth helemaal niet.Daarom de verre verplaatsing naar jullie fantastische Ziggo Dome en die verplaatsing was het meer dan waard wat een vrouw wat een show die sowieso in mijn top 5 komt van concerten die ik gezien heb en geloof me ik heb er al veel gezien.Wat die man van Oor betreft die mag van mij hier in België het schlagerfestival komen verslagen dan zit hij op zijn plaats.Grts uit België van Elvire en Eddy

 20. Teus Flierman 14 mei 2018 Reageer

  Ik snap niets van de recensie van OOR. Net of de schrijver er niet echt bij was. Wij dus wel, en het was grandioos.
  Het was een TOP-avond.

 21. Erwin 14 mei 2018 Reageer

  Ik heb Beth ‘kado’ gegeven voor de verjaardag van mijn vrouw. Ze kende haar niet echt. Nou, ze is om! Ik was het al en het optreden van zaterdag heeft dat alleen maar sterker gemaakt. Power, emotie. Het was er allemaal. Fijne band ook! We hebben een topavond gehad! De Oorrecencent is waarschijnlijk bij een ander optreden geweest en heeft, geschrokken van deadline, de grote duim gebruikt.

 22. Verachtert Eddy 14 mei 2018 Reageer

  Trouwens ben ik ook een vaste lezer van het blad Lust for life een fantastisch muziekblad ook iets dat we in België niet kennen mijn krantenwinkel laat het blad speciaal binnenkomen voor mij.grts Elvire en Eddy Antwerpen België

 23. August 14 mei 2018 Reageer

  Ik weet niet wat die oor recensist gewend is, maar dit was een super optreden,het was voor mij(Ik moet me schamen) pas de eerste Beth Hart show,dus Ik weet niet wat het niveau van haar shows zijn maar dit was toch echt een magistrale show,vooral de opkomst was top,het was dus mijn eerste Beth Hart show,maar daar staat tegenover dat Ik al 30 jaar naar concerten ga in binnen én buitenland,gemiddeld 30 á 40 shows per jaar ga Ik naar toe en een breed scala aan muziek stijlen hou Ik van,Ik ga naar de Stones maar Ik ga ook naar Slayer,ik ga naar Joe Bonamassa maar Ik ga ook naar Metallica,Ik ga naar Roger Hodgson maar ook naar Anthrax,Ik bedoel maar,daarom vraag Ik me af wat die oor pipo wel niet gewend is dan, als dit niks,was. Ik en de hele Ziggo dome vonden het een top show,en dat was het ook,klaar.Ik vond het zelfs zo goed dat Ik zondag gelijk een kaartje heb besteld voor het concert in lille (frankrijk) in november en nu blijkt dat Beth eind oktober ook in de Tivole Vredenburg komt,snel een kaartje scoren,we worden wel verwend he.

 24. Kees 14 mei 2018 Reageer

  Ik was er ook bij een woord geweldig !! Wat een prachtig concert en vent van oor die had beter op de bank naar het songfestival kunnen kijken , wat een eikel

 25. pierre bourgonje 16 mei 2018 Reageer

  Wat een super concert, al een tijdje fan van haar maar de eerste keer een concert van haar beleeft TOP….. was samen met mijn dochter van 18, ook zij vond het geweldig.
  En wat OOR betreft kan ik kort zijn, U heeft er niets van begrepen……………………..

 26. Gert Jan Gjaltema 16 mei 2018 Reageer

  Zo heb ik het concert beleeft, duidelijk iets anders dan onze Oor-man:

  Beth Hart live in de Ziggodome Amsterdam, zaterdag 12 mei 2018
  Afgelopen vrijdag vroeg de platenmaatschappij of ik nog naar het concert van Beth Hart wilde op zaterdag 12 mei in de Ziggodome Amsterdam? Nou daar hoefde ik niet lang over na te denke, ja natuurlijk! Wel een beetje kort dag maar ik had de zaterdag vrij, dus wat houdt je tegen? M’n vrouw (ook een liefhebber) kon helaas niet mee dus moest ik even snel schakelen in m’n vriendenkring en dat lukte de volgende dag nog op het laatste moment, op zaterdag inderdaad.

  Samen met Roland stapten ik om half 7 in de auto op weg naar Amsterdam. Uiteraard was er weer ergens een omleiding maar uiteindelijk belandden we tegen half 9 bij de Ziggodome. Daar binnen bleek wat een toffe plekken we hadden, 21e rij vanaf het podium met een breed pad voor onze benen. Allemaal zitplaatsen, ook voor het podium zodat iedereen goed zicht heeft.

  Om 9 uur gaat het licht uit en begint de band (drummer, gitarist, basgitarist) te spelen en Beth begint te zingen…15 meter links van ons op het brede pad! Sodeju wat gebeurt hier allemaal? Het duurt maar even en ze loopt relaxt zingend voor ons langs om even daarna linksaf richting podium te gaan, wát een begin zo…oog in oog met Beth Hart!

  De stemming zit er al goed in met dit verrassende begin en Beth moedigt iedereen enthousiast mee te zingen. Aan beide kanten van het podium is er een uitloop richting publiek op de tribunes, best een uitdaging als je op laarzen met vet hoge haken loopt te zingen. Bij het derde nummer ontglipt de microfoon haar nog uit de handen en waarschuwt ze ons alvast dat haar ondergoed hierna wel zal volgen, ‘Story of my life’ grapt Beth. De band klinkt goed en Beth is heel goed bij stem….en heerlijk zichzelf!

  Songs uit het prille begin tot en met haar laatste album en vaak ook nog met een korte introductie, want dit is natuurlijk wel háár avond. Ze geniet van het feit dat ze in een bijna volle Ziggodome mag staan en ze verwacht dat ze dit wel nooit meer zal meemaken. Dus worden er ook nog eens opnames gemaakt.
  Één van de hoogtepunten is wel een zestal songs (o.a. ‘Take it easy one me’ en natuurlijk ‘L.A. Song’ die ze alleen achter haar piano speelt. Juist achter de piano weet ze je altijd bij je lurven te pakken met haar oprechte emoties en verhalen. Kippenvel momentjes.

  Als ze vertelt over dat moment toen de inspiratie even weg was en ze een cover album maakte met Joe Bonamassa, stijgt er luid gejuich voor de gitarist op. Deze cover plaat (‘Don’t explain’) resette haar inspiratie richting de blues en inspireerde tot de plaat ‘Bang bang boom boom’ en krijgen we ‘Baddes blues’ te horen.

  Mooi om te zien die passie voor de muziek en de drive er voor allen wat speciaals van te maken. Wij genieten met volle teugen maar de avond gaat veel te snel. Tegen 23:20 is de avond na 3 toegiften echt ten einde. Ik kan nu al uitkijken naar die dvd die er gaat volgen want dit was echt een avond die we nooit zullen vergeten! Wat een ‘wijf’ zeiden we nog tegen elkaar en wat blijft dit toch een (h)eerlijk mens die Beth Hart!

  Oja als je de entree van Beth Hart terug wil zien zoals wij die hadden, check dan ff de youtube link:

  https://www.youtube.com/watch?v=zppk6z83Ap4

  Groet Gert Jan, die nog steeds aan het nagenieten is

  • Marry 19 mei 2018 Reageer

   Recensies schrijven voor OOR. Misschien een leuke baan voor jouw Gert-Jan…

 27. Ed Kuijper 31 augustus 2018 Reageer

  Het was heel bijzonder voor mij. Had Beth op internet ondekt in de eerste week na mijn herseninfarct. Ik hoorde “change will come”. Ze raakte me diep in mijn hart en ziel. Tranen kwamen. In de herfst kwam ze naar Nederland, nota bene bij mij in de buurt. Alles in het werk gesteld om een kaartje te bemachtigen, maar tevergeefs. Maar niet voor Ziggodome. Ze kwam op in het publiek. Toevallig stond ik in het gangpad waar ze voorbij kwam. En daar stond ze ploseling. Recht voor me binnen handbereik zwoel te zingen en met haar heupen te dansen. Ik was als aan de grond genageld, ging totaal op in haar. De meest indrukwekkende vrouw en zangeres die ik ooit tegengekomen ben.
  Haar nummers, haar geschiedenis, haar open karakter en spontaniteit. Het heeft mij veel inzicht gebracht over mijzelf, waar ik naar verlang , wie ik ben. En me daarmee, en passant, definitief bevrijd van de pijn van een verloren liefde. Ik zal dit concert bij Ziggodome nooit meer vergeten. Ben haar erg dankbaar. 29 Oktober in Utrecht ben ik er weer bij.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.