Deep Purple in de Ziggo Dome

“Het is niet de ‘last goodbye’, het is de ‘long goodbye’”, vertelde bassist Roger Glover onlangs aan Lust For Life. De heren doen er zelf in interviews misschien geheimzinnig over, maar een tourtitel als The Long Goodbye wekt natuurlijk wel sterk de indruk dat Deep Purple er binnenkort, net als tijdgenoot Black Sabbath eerder dit jaar, een punt achter zet. Gaf de band gisteravond in de Ziggo Dome het laatste Nederlandse concert? En zo ja, was het dan een waardig afscheid?

Kennelijk ontkom je anno 2017 nog steeds niet aan die ene concertbezoeker die ietwat beteuterd naar de uitgang waggelt en de avond even kort samenvat voor haar partner: “Toch jammer dat ze Child In Time niet speelden.” En zo zijn er ook nog altijd mensen – zo bleek die middag al op de heenweg in de trein – die blijkbaar wel een aardig bedrag overhebben voor het huidige Deep Purple, maar toch alvast concluderen dat Steve Morse geen Ritchie Blackmore is en de band daarom niet meer het niveau haalt van de klassieke ‘Mark II’-bezetting. “Maar ja, het zou zomaar eens de laatste keer kunnen zijn hè…”

Morse werd twee decennia geleden aan Deep Purple toegevoegd en Child In Time is vijftien jaar geleden al van de setlist geveegd. In beide gevallen misschien maar beter ook. Uit registraties van de optredens die Blackmore vorig jaar gaf met een nieuwe bezetting van Rainbow en de twee pover klinkende studio-opnames die hij afgelopen week uitbracht, blijkt de groots aangekondigde ‘rock-comeback’ van de legendarische gitarist vooralsnog een teleurstelling. En Ian Gillan die nu nog zou proberen de extreem hoge uithalen in Child In Time te reproduceren op het podium? Geen goed plan, zo blijkt al uit zijn vrij instabiele zang in Time For Bedlam, het nummer waar de band vanavond mee opent.

Ook dat laatste hoeft voor niemand een verrassing te zijn. “Zolang Gillan nog zingt is rock & roll niet dood”, liet Pink Floyds David Gilmour ooit optekenen, maar de stem is de afgelopen jaren nogal afgetakeld en het kost hem zichtbaar moeite om de lastigere delen van een klassieker als Space Truckin’ of Fireball eruit te persen. Ook tijdens de nummers van het niet onaardige recente Deep Purple-album inFinite klinkt het soms alsof de zanger het zichzelf net iets te moeilijk heeft gemaakt. En toch: Gillans stem blijft uniek en hij houdt zich ondanks zijn beperkter geworden bereik grotendeels best goed staande – vooral tijdens een duet met Morse’s gitaar aan het einde van Strange Kind Of Woman.

Tulpen Uit Amsterdam
Van slijtage is bij Gillans bandmaten gelukkig veel minder te merken. Drummer Ian Paice, met een zonnebril op de neus en zijn grijze haar in een staart, vormt nog altijd een puike ritmesectie met bassist Roger Glover, immer herkenbaar aan zijn piratenbandana. Toetsenist Don Airey weet zijn uitgebreide solo’s niet alleen boeiend te houden met zijn virtuositeit, maar ook door de zaal mee te laten zingen met een fragmentje Tulpen Uit Amsterdam. Steve Morse, met zijn 62 jaar het jonkie van de band, geeft dankzij vloeiend en smaakvol gitaarspel een bepaalde frisheid aan een compleet doodgedraaid nummer als Smoke On The Water, terwijl zijn lange blondgrijze haren alle kanten op wapperen. Tegen het einde van de avond haalt Airey het beste uit hem – en andersom –  tijdens een bloedstollend instrumentaal duel, waarna de twee elkaar vriendschappelijk de hand schudden.

Hoewel Deep Purple na Morse’s debuut op Purpendicular (1996) geen echt uitmuntend album meer maakte, staan er toch enkele sterke recentere songs op de setlist. Neem het verhalende The Surprising of het door een machtige gitaarsolo ingeleide Uncommon Man. Alleen het clichématige Johnny’s Band geeft een aantal mensen blijkbaar een excuus om even bier bij te halen. Hoewel naast Child In Time meer bekende Deep Purple-titels ontbreken (waar is bijvoorbeeld Highway Star?), brengen onder meer Bloodsucker, Lazy en Perfect Strangers toch de nodige herkenning voor wie de heren na de jaren tachtig niet meer zo gevolgd heeft. En het nummer waar het succesverhaal bijna vijftig jaar geleden mee begon, de destijds door Rod Evans gezongen doorbraakhit Hush, trekt de cirkel mooi rond.

Heden en verleden
Ook op het scherm achter het podium wordt voorafgaand aan en na afloop van het concert een mooie connectie gemaakt tussen het heden en verleden van Deep Purple. Een afbeelding toont de gezichten van de vijf huidige leden in een ijsschots, vergelijkbaar met de iconische tekening op de lp-hoes van Deep Purple In Rock (1970), waarop de hoofden van Mount Rushmore vervangen zijn door die van de ‘Mark II’-bandbezetting. Terwijl het beeld vervaagt, groeit het besef dat de hardrockpioniers hier vanavond in Amsterdam mogelijk voor het laatst in Nederland optraden. Mocht dat zo zijn, dan deden ze dat in een met voelbare liefde en respect gevulde zaal. De naam Deep Purple staat voor eeuwig gegraveerd voor de oneindige invloed die deze band had en nog altijd heeft. ‘In rock’, welteverstaan.

Deep Purple in de Ziggo Dome, Amsterdam
Gezien op vrijdag 2 juni 2017
Foto’s: Bernard Bodt

25 Reacties

 1. Marion lommers 3 juni 2017 Reageer

  Gisteravond geweest en het is nog steeds even mooi en geweldig als altijd.ondanks de hoge leeftijd doen ze het geweldig.
  Probeer maar op die leeftijd avond aan avond zo’n concert te geven, waar ze tegenwoordig net 50 zitten te steunen en kreunen gaan deze heren gewoon door.groot compliment geweldige avond gehad.

 2. René van den Abeelen 3 juni 2017 Reageer

  Bijzonder goed vermaakt met dit concert, de derde keer dat ik Deep Purple live meemaakte.
  Inderdaad is Ian Gillan niet meer in staat het allemaal te zingen zoals zou moeten, maar ten eerste is dat volkomen logisch en ten tweede heeft het ook wel een bepaald soort charme.
  Maar afgezien daarvan: de inzet en het plezier waren overduidelijk en laten we eerlijk zijn: had ook maar iemand in de jaren ’70 verwacht dat we anno 2017 door deze mannen zo’n prima rockconcert voorgeschoteld zouden krijgen?
  Je zou eens moeten uitrekenen hoeveel publiek-uren plezier ze al hebben geleverd met hun platen en optredens.
  Absolute topband!

 3. Theo vd Laar 3 juni 2017 Reageer

  Voor was het een niet zo geslaagde voorstelling,eigen een illusie die snel verdween.
  Muzikaal was het goed maar ik miste heel veel.
  Ik kan meer genieten van mijn krakend plaat made in Japan.
  Had mijn geld en tijd beter ergens anders aan kunnen spenderen.

 4. Martin 3 juni 2017 Reageer

  Deze Deep Purple is niet mijn Deep Purple.
  Allereerst Steve Morse…..geweldige gitarist. Als hij de Deep Purple riffs speelt van de oude nummers van Deep Purple dan is het nog te behappen, maar als hij gaat free-wheelen dan komt zijn eigen style naar boven en daar zit ik niet op te wachten….
  Toetsenist was geniaal….geweldig.
  Teveel nieuwe nummers en te weinig de klassiekers.
  Als ik dit van te voren wist dan had ik beslist niet gegaan…

 5. Floris 3 juni 2017 Reageer

  We moeten eens ophouden met het vergelijken van een band van nu ten opzichte van dezelfde band 40 jaar geleden. Dat is niet eerlijk en ook niet realistisch. Koester het feit dat de band nog bestaat en, ook niet geheel onverdienstelijk, zalen van het kaliber Ziggo vol krijgt. En als mensen met een ander verwachtingspatroon naar dit concert zijn gegaan, is dat alleen hun eigen naïviteit. Lees recensies, kijk naar de setlists en de huidige bezetting en je kan zelf beoordelen of je het geld er voor wil uitgeven.

  • Jan 6 juni 2017 Reageer

   Nou is het lezen van recensies ook niet zo goed voor je referentiekader. Recensies zijn iemands mening tenslotte.

 6. Tjerk 3 juni 2017 Reageer

  Prima optreden van deze heren op leeftijd. Tuurlijk valt er wat van te zeggen over de nummers die ze speelden. Maar ze moeten ook een nieuwe cd promoten. Ik heb genoeg oud werk gehoord en erg van genoten. Het plezier en de power was nog steeds aanwezig. Nee het was een prima avond!

 7. Ruud 3 juni 2017 Reageer

  Gisteravond genoten van Deep Purple.
  Een goede mix tussen oude en nieuwe nummers. Ondanks Ian de hoge noten niet meer haalt vond ik dat hij het af en toe erg goed deed.
  Het plezier straalde er van af en dat vind ik het allerbelangrijkste.
  Don Airey was indrukwekkend en de blik naar boven om John Lord te eren was geweldig.

 8. Peter 3 juni 2017 Reageer

  Gisteren met vrienden voor de 26ste keer geweest!(ben pas 47)we hebben genoten van het concert!alles op en aan .alleen jammer dat er nog zogenaamde fans zijn die nog steeds niet weten dat child in time al lang niet meer gespeeld wordt!op al die concerten nummers gehoord die Saint blackmore niet wil spelen!voor deze “time-bandits “heb ik advies :koop deepest purple en laat ons genieten!

 9. Eeuwig fan 3 juni 2017 Reageer

  Geweldig concert! Wat een power. Nog net zo fris en vol energie als 45 jaar geleden. Weinig rockbands die zo vol beleving spelen. En met zoveel kracht, muzikaal begrip, technische details en openheid.

 10. Maurice 3 juni 2017 Reageer

  Prima concert gisteren in het Ziggodome. Er zijn weinig ritmesecties die strakker spelen dan de combi Paice/Glover. Heerlijk virtuoos soleerwerk van Morse en Airey. En Gillan was gisteren goed bij stem, je kunt nou eenmaal niet verwachten dat ie nog steeds een bereik van vier octaven heeft. Setlist was top, een mooie mix van klassiekers als Bloodsucker, Lazy, Perfect Strangers, Hush, Black Night en Smoke on the Water met nieuw materiaal van Now What en Infinite. Johnny’s Band had van mij wel vervangen mogen worden door Highway Star. Het geluid vond ik gisteren in het Ziggodome ook erg goed. Een heerlijk avondje mét vrienden en zonder time-bandits gehad

 11. Eric E 3 juni 2017 Reageer

  Top concert, de heren hadden er duidelijk zin in. Genoten!

 12. Hans 3 juni 2017 Reageer

  Wie vandaag de dag (nog) zeurt over hoge noten die Ian Gillan niet meer zou halen of de afwezigheid van gitarist Ritchie Blackmore, zoals vandaag is gebeurd in Het Parool n.a.v. het Deep Purple concert van gisteravond in het Ziggodome, is niet goed bij zijn hoofd, ontbeert elke realiteitszin en is vermoedelijk te oud om ooit nog van zijn zuurpruimerige vooringenomenheid te kunnen worden afgeholpen.

  Bij oude mensen van dik in de tachtig geldt het ook, kijk je eigen omgeving er op na, er komt een moment dat het voor die mensen niet goed is of niet deugt. En ze komen niet meer uit die modus, wat er ook gebeurt, wat je ook aanbiedt om te doen.

  Peter van Brummelen van Het Parool, voldoet inmiddels al volledig aan die kwalificatie, zelfs al is hij vermoedelijk nog niet in de 80. Deep Purple had op geen enkele wijze een concert kunnen geven dat hij goed had gevonden. Tijd daarom voor hem voor een nieuwe uitdaging in het leven.

  Wie zo oud is dat hij Ritchie Blackmore in het echt nog heeft zien spelen bij Deep Purple, hij vertrok in 1991, kan daar alleen nog vage herinneringen aan hebben. Die mogen goed zijn, passen bij de leeftijd om de dingen nog (overdreven) mooi te vinden. 25 jaar later zit je in de modus dat het dus niet goed is of niet deugt.
  En dan zal Van Brummelen vermoedelijk nog putten uit een nog langere periode geleden, tussen de 25 en 50 jaar.

  Waren Deep Purple concerten toen echt beter genietbaar, werd er beter gespeeld, zijn er sinds die tijd geen technische verbeteringen meer doorgevoerd etc. kortom, zijn de herinneringen waardoor het “vroeger was alles beter” gevoel ontstaat niet sterk overdreven en wordt dat met het stijgen van de leeftijd van de concertganger ook nog eens niet steeds erger?
  En mogen deze recensenten dan nog wel aan het werk, bij gebrek aan onbevooroordeeld?

  Want laten we eerlijk zijn, wat Deep Purple gisteravond heeft laten zien, in snelheid en muzikale prestaties was een prima rockshow met veel herrie, een mooie mix van oud met nieuw werk, geheel overeenkomstig de zeer goed ontvangen laatste albums. De band zit goed in z’n vel en Ian Gillan, 72 maar met dezelfde passie en vocaal nog volledig overeind, inclusief waar nodig ouderwets “gilwerk”.

  Op een wijze allemaal waar, naast de altijd al aanwezige Ian Paice, Roger Glover en Ian Gillan, de (ooit) vertrokken leden van Deep Purple nimmer werden gemist. Don Airey, de toetsenist-autist, vervangt al bijna 20 jaar op onaardse wijze Jon Lord en behoort zonder twijfel nog steeds tot de allerbeste toetsenisten die er rondlopen. Voor het gitaarwerk van Steve Morse, vervanger van Blackmore, geldt eigenlijk hetzelfde.

  Wat ze niet kunnen, wat niemand kan, is het terug brengen van de “romantiek” van begin jaren ’70 en alle gevoelens die men toen had bij het beleven van een concert. De tijd was (uiteraard) ook geheel anders.
  Van wat ik aan concerten heb meegemaakt vanaf halverwege de jaren ’70, vaak rommelig, matig van geluid vergeleken met nu, drugsgerelateerd, bandleden niet bij de les, waren/bleven zomaar weg tijdens concert, onderlinge ruzies etc., geeft de romantiek van weleer niet bepaald de doorslag.

  Dat de leden van Deep Purple nu beter in hun vel zitten, al was het alleen al vanwege het ontbreken van de ijskoude lucht die er hing in de onderlinge relaties zoals die tussen Blackmore en Gillan, maakt een vlammend concert van nu in ieder geval een stuk beter genietbaar.

  • Ed Rutjes 5 juni 2017 Reageer

   Mooi weergegeven en precies zoals het is. Maak er werk van om P. v. Brummelen zijn plaats in te nemen!

 13. Hans Stellingwerf 4 juni 2017 Reageer

  En zoals altijd en overal, weer een volle zaal voor Deep Purple en dat betekent toch wel iets ! ! Deep Purple-fan ben je voor je hele leven en dat was duidelijk ! Ik heb weer een geweldige avond gehad, wachten op de volgende keer !

 14. Henk 4 juni 2017 Reageer

  Fijn concert… met het repertoire van Purple kun je natuurlijk nooit al je classics spelen… natuurlijk mis je dan nummers…
  Voor de rest ..petje af hoor…!!

  Toch moet LFL opnieuw weer zeuren over
  BLACKMORE’S RAINBOW..
  Over die ( niet ) nieuwe nummers is dat trouwens terecht.. slaat nergens op dat je zogenaamd “iets” nieuws uitbrengt wat dan in beide gevallen ook nog eens songs zijn die allang bestaan en ook nog eens covers zijn… daarnaast klinkt het ronduit erg slecht..

  LFL zat vorig jaar ook al over de live optredens te piepen van Blackmore’s band maar er bleek niemand bij 1 van de 3 gigs aanwezig te zijn geweest…
  Dan is het makkelijk schrijven natuurlijk…
  Ben ik niet gewend..Oordeel pas als je ook daadwerkelijk live concert ziet.. Wij waren er wel bij en vonden het geweldig..! Uiteraard is dat altijd persoonlijk. Over paar weken gaan we de band weer zien in Glasgow…
  Hoop wel dat Ritchie kritiek op die 2 nummers even onder de loep neemt want zo moet het natuurlijk niet… Met de muzikanten die hij nu om zich heen heeft verzameld moet er enorm veel mogelijk zijn…Ik laat jullie weten hoe het live verloopt in Glasgow…
  Groet…
  Henk Meinsma..

 15. piet 4 juni 2017 Reageer

  Wat een gezeik over het feit dat ze niet meer kunnen wat ze konden….Cruijff was 35 toe hij stopte omdat zijn lijf het niet meer aankon, maar op je 72ste moet je blijkbaar leveren wat je deed op je 24ste…De Stones hebben een heel assortiment extra muzikanten nodig tegenwoordig en zo zijn er nog meer bands.
  Een hele rij jongere muzikanten haalt never nooit het nivo niet wat deze heren nu nog steeds halen, wat wil men nu eigenlijk. Chagrijnig wordt ik er van.
  Het was een fantastisch concert…punt…en godzijdank doet Blackmore niet meer mee, dan hadden we inderdaad naar een afgetakelde band gekeken

  • Nard 23 juni 2017 Reageer

   Helemaal met jou (en gelukkig velen anderenhier) eens. Dat eeuwige gezeik over DP. Eén van de beste rockbankds ever. Prachtig concert met veel belevenis. Blackmore had er een puinhoop van gemaakt. Hij was geweldig in de jaren 70, en daarna met Rainbow, maar hij is allang uitgedooft. Laat Steve het maar doen.

 16. John verheezen 4 juni 2017 Reageer

  Prima concert. Ben al fan sinds 1972 en ze 3 x gezien. Was meer dan de moeite waard.

 17. Peter 5 juni 2017 Reageer

  Geweldig genoten.
  Ik denk dat de Rolling stones hier nog iets van kan leren.

 18. Bill honing 5 juni 2017 Reageer

  Een feest voor het oog en oor.geweldig gespeelt .gewoon 5muziekanten die er ook plezier in hebben en zichzelf zijn. Zeker Ian gillian.erg goed concert.

 19. Lucien 6 juni 2017 Reageer

  Het was hartstikke goed. Wat deze mannen op deze leeftijd hebben laten zien verdiend een groot respect. Als ik het aantal optredens van deze tour bekijk dan dan vraag ik mij af of een band van jongere leeftijd dit kan evenaren. Ik en mijn zoon hebben genoten!
  Deep Purple; Deep respect!!!

  Oja, Monster Truck was ook geweldig. Goede hoop voor de toekomst!

 20. Snarf 7 juni 2017 Reageer

  Dit was mijn 16e Purple Concert, mijn jongste zoon was er bij en was giga onder de indruk.
  Dat gedoe over vroeger, ik heb ook genoten met mister Blackmore maar zoals al zo vaak gelezen en gehoord in interviews, de eigengereide man in Black heeft de juiste beslissing genomen door er mee te kappen. Daardoor is Deep Purple blijven bestaan en valt niet te ontkennen dat er van stress op het podium geen sprake meer is. Plezier, rocken en hun kwaliteiten nog steeds laten zien. Compliment voor de band! Nieuwste CD is best wel goed maar de nummers krijgen nooit meer de waardering van de klassiekers. Jammer dat er geen Highway Star werd gespeeld, al was het maar voor mijn zoon. Dat het uptempo iets wat rustiger was dan zo’n 10 jaar geleden stoort me helemaal niet, de nummers komen nu zelfs duidelijker naar voren. Super dat de heren vele generaties weten te boeien, soms vergelijk ik ze wel eens met Rembrand, hij schilderde tot het laatst toe kunstwerken en daar geniet men nu nog van…..

 21. Gerda 9 juni 2017 Reageer

  Fantastisch concert, ik heb een top avond gehad. Ook mijn dochter van 24 vond het super. Zij is opgegroeid met Deep Purple en vond het geweldig ze een keer live te zien. Met Steve en Don zet de band duidelijk met veel plezier grandioze show neer. Ik ben blij dat ik er bij was.

 22. Nard 23 juni 2017 Reageer

  Ik heb er van genoten! Enorme energie en een heerlijke muzikale precisie. Vijf mensen die met veel plezier spelen. Weinig bands die dit nivo halen, en die zo vernieuwend zijn binnen hun eigen stijl.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.