Depeche Mode in de Ziggo Dome

De liefde tussen Nederland en Depeche Mode lijkt de laatste jaren weer aan te wakkeren. Oudgedienden zullen zich wellicht nog het bij lange na niet uitverkochte Ahoy uit 1993 herinneren, maar gisteren stond de band zowaar voor de tweede keer binnen dezelfde tournee in ons land. En dat is voor het eerst sinds 1984!

De Global Spirit Tour is eigenlijk bedoeld om het meest recente Depeche Mode-album Spirit te promoten, maar daarvan zitten nog maar drie nummers in de setlist: opener Going Backwards, single Where’s The Revolution en het geweldige Cover Me. Andere songs van de plaat zijn gaandeweg uit het repertoire verdwenen, wat overigens een gewoonte voor Depeche Mode lijkt te worden: hoe verder een tournee vordert, hoe meer de band lijkt terug te vallen op een soort standaard-set die al sinds 2006 de basis van ieder optreden vormt. Ten opzichte van het concert vorig jaar zijn bijvoorbeeld ook onbekendere pareltjes als Corrupt en Wrong verdwenen, alsmede de Bowie-cover Heroes.

Energie
Met bovenstaande informatie in het achterhoofd zou je misschien verwachten dat Depeche Mode een routineuze show neerzet. Maar niets is minder waar. De band lijkt de laatste jaren juist alleen maar meer plezier te krijgen in het optreden en zelfs de notoir verlegen Martin Gore zoekt met grote regelmaat de interactie met het publiek. Maar het echte wonderkind van Depeche Mode blijft natuurlijk zanger Dave Gahan: hoe hij het met zijn leeftijd en geschiedenis nog steeds voor elkaar krijgt om zo’n lading energie over de zaal uit te storten, mag werkelijk een raadsel heten. Maar het lukt hem elke keer weer en hij is vanavond bovendien uitzonderlijk goed bij stem.

Ook het publiek heeft er duidelijk zin in: wat een bak enthousiasme komt er uit de zaal (en dat is wel eens anders geweest bij Depeche Mode-concerten in Nederland!). Enkel wanneer Martin Gore met pianobegeleiding het nummer Insight inzet, kakt de boel wat in. Dat trekt hij overigens in de toegift moeiteloos recht met zijn versie van Strangelove, dat eveneens met enkel pianobegeleiding wél iedereen in de Ziggo Dome weet te boeien.

Visuals
Belangrijk bij een Depeche Mode-concert zijn ook altijd de visuals. En ook dit keer heeft Anton Corbijn weer een aantal mooie begeleidende films neergezet. De boerderij- en huisdieren tijdens Enjoy The Silence lijken wat willekeurig, maar de dansvideo bij In Your Room is werkelijk prachtig en ook tijdens Walking In My Shoes worden je ogen meer naar het grote videoscherm dan naar de band getrokken.

Toch zou Depeche Mode ook zonder deze ondersteuning moeiteloos de hele Ziggo Dome kunnen overtuigen. Niet alleen vanwege de eerdergenoemde frontmankwaliteiten van Gahan, maar ook omdat het gezelschap over zo’n groot aantal hits beschikt: World In My Eyes, Everything Counts, Stripped… alles wordt even euforisch ontvangen. Met als hoogtepunten natuurlijk Enjoy The Silence en Personal Jesus. Op papier mag een Depeche Mode-concert dan wat voorspelbaar zijn geworden; als je er eenmaal middenin staat is het toch weer magisch.

Depeche Mode in de Ziggo Dome, Amsterdam
Gezien op zaterdag 13 januari 2018
Foto’s: Mitchell Giebels

7 Reacties

 1. Martin 14 januari 2018 Reageer

  Fans uit diverse landen in Europa , Frankrijk /Duitsland /Zweden /Belgie/Engeland/Polen/Italie/Spanje/ etc en zelfs uit Canada en wie weet waar nog meer vandaan. Depêche Mode is gewoon een van de beste , zo niet beste , liveband van de wereld.

 2. Bernadette 14 januari 2018 Reageer

  Sinds 1981 ben ik gefascineerd door de muziek van DM. Hun muziek geeft mij het gevoel te leven!Ben al menigmaal met mijn lief naar een DM-concert geweest maar gisteravond ook met mijn zoon van 19 en 10. Ze gingen helemaal uit hun dak, heerlijk om dit te delen!!

 3. Hans Wiekamp 15 januari 2018 Reageer

  DM is pure beleving van nostalgie en emoties. Uniek in zijn soort. Ben nog nooit geweest helaas live maar heb wel twee live dvd

 4. René 15 januari 2018 Reageer

  Ongeveer 38 jaar geleden heb ik de mannen van DM 1 keer op het festival van Torhout gezien. Nu als een grote fan en veel CD’s van DM rijker ging ik met te hoge verwachtingen blijkt nu naar de ZDome. De eerste 3 nummers vond ik het te veel power energie, de drumbass te hard en vond ik dat Dave te hard moest werken om aan te klampen. Gelukkig na het 3e nummer kwam ook ik in de flow omdat de mannen nu ook warm waren en heb intens genoten tot het einde. Toch denk ik dat na ruim een jaar toeren het af en toe niet meevalt voor de oudere jongeren van DM. Groot respect voor zanger Dave want ik vond toch dat hij het kleine momentjes moeilijk had om de juiste toon te raken. Een gedenkwaardige avond!!

 5. Yvonne Kersen 15 januari 2018 Reageer

  Stond tussen de grieken, fransen, russen, belgen de hele avond engels te lullen en te genieten van een spectaculaire show.. Dave was zo energiek zo full of joy. gewoon een super avond!!

 6. Annie 15 januari 2018 Reageer

  Wat heerlijk om weer meegenomen en ondergedompeld te worden door DM.Naast mij mijn betoverde dochter van 16 die is “besmet” en DM voor het eerst live zag. Wat een heerlijke avond! X

 7. Musiclover 24 mei 2020 Reageer

  DM loopt al mijn leven lang mee ,net buiten de fanzone maar ken wel veel muziek.
  Gisteren de film Spirits in the forest gezien, koptelefoon op en ademloos zitten kijken en luisteren.
  Geweldige impressie van optreden in Berlijn!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.