Eagles in Ziggo Dome

Eagles

Na een afwezigheid van bijna vijf jaar trad Eagles gisteren weer eens op in ons land. Als onderdeel van de History Tour gaf de Californische band het eerste van twee concerten in een afgeladen Ziggo Dome. De heren hadden er zichtbaar en hoorbaar zin in: met grote professionaliteit en bevlogenheid speelden ze bijna drie uur lang alle grote hits uit het rijke repertoire van de band, en lieten daarmee horen waarom de band tot de meest succesvolle aller tijden behoort.

Vol verwachting wacht Ziggo Dome op de komst van de Eagles. Het concert was al wekenlang uitverkocht, en toch zijn hier en daar nog wat lege zitplaatsen te zien wanneer Don Henley en Glenn Frey het podium bestijgen. De twee bandleden van het eerste uur worden onder een luid applaus verwelkomd en zingen dan samen een akoestische versie van Saturday Night, daarbij zichzelf begeleidend op gitaar. Ook de laatste mensen druppelen nu langzaam binnen en na het eerste nummer wendt Henley zich tot de enthousiaste menigte. Hij herinnert zich nog dat hij 41 jaar geleden voor de eerste keer met Eagles in Amsterdam optrad. “Jullie waren één van de eersten die onze muziek zo konden waarderen”, zegt hij over het Nederlandse publiek. “Dat zijn we nooit vergeten!” Applaus klinkt, maar Henley is nog niet klaar. Hij maakt een grap over het Amerikaanse Bud-bier en complimenteert ons Nederlanders, die wél weten wat lekker bier is. Over smaak valt niet te twisten.

Uitbreiding
Bij de nummers die volgen wordt de band steeds meer uitgebreid. Allereerst wordt Bernie Leadon verwelkomd op het podium, net als Henley en Frey een van de oprichters van Eagles in 1971. Het drietal brengt Train Leaves Here This Morning ten gehore, waarbij Leadon –hoe toepasselijk- de leadzang voor zijn rekening neemt. Met Peaceful Easy Feeling krijgt het publiek de eerste klassieker van de avond te horen. Basgitarist Timothy Schmit heeft zich dan ook al bij de band gevoegd. Daarna stapt Henley achter het drumstel en maakt een vijfde man zijn opwachting: leadgitarist Joe Walsh. Hij brengt tijdens Witchy Woman meteen een sterke gitaarsolo. Het zou niet de laatste van de avond zijn.

History
Na Witchy Woman worden de lichten in de zaal gedimd en wordt de aandacht gevestigd op de grote videoschermen die naast het podium hangen. Hierop zijn de bandleden te zien die iets vertellen over de geschiedenis van Eagles en over het ontstaan van hun nummers. Het concert zal de rest van de avond worden verfraaid door leuke anekdotes en herinneringen van de bandleden, zowel op videoschermen als live tussen de nummers door. Niet zelden zijn deze vertellingen doorspekt met humor. Zo leren we dat de bandleden in 1975 eindelijk genoeg geld verdienden om in restaurants niet hun vriendin te laten betalen.

Klassiekers
Tussen de nummers door wordt veelvuldig gewisseld van gitaren, en ook in de leadzang vinden wisselingen plaats waardoor iedereen zijn nummertje mag zingen. De voor Eagles zo kenmerkende achtergrondzang wordt dan door de rest van de band verzorgd. Hoogtepunt qua harmoniezang vormt het refrein van Take It To The Limit, waarbij de gehele band –inclusief begeleidingsmuzikanten staan er inmiddels tien man op het podium- in harmonie meezingt. Het nummer wordt opgedragen aan ex-bassist Randy Meisner, die in 1977 de band verliet na een knallende ruzie met Glenn Frey. Dit laatste wordt vanavond maar even vergeten, net zoals al het andere gedonder dat de bandleden onderling hebben gekend. De ego’s maken vanavond plaats voor een sterke groepsprestatie. Na Take It To The Limit neemt de band een pauze. Het publiek heeft dan al kunnen genieten van hits als Tequila Sunrise, The Best of My Love, Lyin’ Eyes en One Of These Nights. Deze nummers worden stuk voor stuk begroet met een luid applaus.

Weinig verrassingen
Na de pauze wordt het verhaal van Eagles voortgezet. Voorafgaand aan het concert, en nogmaals tijdens de pauze, was het publiek verzocht de telefoon uit te zetten en geen filmopnames van het concert te maken. Tijdens New Kid In Town, een persoonlijke favoriet van ondergetekende, wordt dit verzoek collectief in de wind geslagen: de donkere mensenmassa verandert in een zee van smartphone-lichtjes. Ook het nummer Heartache Tonight wordt goed ontvangen. De Eagles zingen het in de stijl van hun vroegere helden en regiogenoten: The Beach Boys. Grote verrassingen blijven verder uit, en dat is wel een beetje jammer. De band werkt al maandenlang min of meer dezelfde setlist af.

Het laatste deel van het concert staat in het teken van Joe Walsh, die er lustig op los soleert in eigen nummers met behulp van zowel bottleneck als talkbox. Hoe sterkt het spel van Walsh ook is, het publiek wacht op het bekende Eagles-werk. Met Life In The Fast Lane als afsluiter krijgt het dat ook. Hotel California, Take It Easy en Desperado zorgen in de toegift voor een spetterend sluitstuk van een hele mooie avond.

Gezien op donderdag 22 mei in Ziggo Dome

35 Reacties

 1. Ria 23 mei 2014 Reageer

  Al die jaren nooit gelukt maar nu waren we erbij!!!
  We hebben genoten, sommige hoge noten werden niet meer gehaald maar hun close harmony bezorgt nog altijd dubbeldik kippenvel.
  Zoveel Joe Walsh was voor mij persoonlijk iets teveel van het goede, maar overduidelijk dat hij intens genoot.
  Verder niks dan lof, wat is het toch een wereldband!!

 2. Wilma 23 mei 2014 Reageer

  Wij waren gisteravond ook naar The Eagles.
  Het was in een woord geweldig!! De stemmen waren nog steeds
  zo goed, en nog steeds super op elkaar afstemd. Prachtig gitaar spel. Om kippevel van te krijgen!!
  Bij veel bands zie je tegenwoordig veel lichtshows, wat het optreden goed maakt, maar bij The Eagles kom je dus puur voor de geweldige muziek!! Geweldig dus!!
  d

 3. Jan 23 mei 2014 Reageer

  Jeugdroom is werkelijkheid geworden. vanaf witchy woman kippenvel gehad. Ik denk dat menig bandje wat nu muziek probeert te maken het niveau van de Eagles nooit zal evenaren. Wat een super band en mooi muziek verhaal van begin tot eind.
  Magistraal!

 4. Lynn 24 mei 2014 Reageer

  Wat een geweldig concert ondanks Joe Walsh. Inderdaad teveel van het goede.
  De artiesten van deze tijd mogen een voorbeeld nemen aan
  dit bijna 3 uur durend concert van deze ”oudjes”. Meestal duurt een concert van jongere artiesten hooguit 2 uur.
  Ben ook naar de vorige 2 concerten van The Eagles geweest, maar vond dit laatste concert de beste. TOP.

 5. Chris 24 mei 2014 Reageer

  Wij waren ook bij het History Tour concert van The Eagles 22mei.Het 3 uur durende concert was magistraal. Het gitaarwerken de closeharmony was geweldig. We hebben genoten van begin tot eind.Super!!!!

 6. Harry en Anja 24 mei 2014 Reageer

  Een geweldige avond in de ziggo dome echt genieten.

  • Yolande 24 mei 2014 Reageer

   Mooi concert, soms wat saai en de solo gedeelten lieten horen dat elk lid eigenlijk helemaal geen goede stem heeft maar de samenzang is uniek! !! Helaas na de pauze té veel instrumentaal werk. Dit paste totaal niet bij de Eagles sound en kunnen ze beter aan de jongere generatie overlaten.

 7. Ingrid 24 mei 2014 Reageer

  Alles geweldig. Juist het gitaarwerk vond ik geweldig. Prachtig geluid komt er nog steeds van deze oudjes…

 8. Erik en Hilly 24 mei 2014 Reageer

  Nooit gedacht de heren live te zien .. We hebben super genoten . En inderdaad de hoge nootjes vielen weg maar dat mag niet baten ..

 9. John 24 mei 2014 Reageer

  top avond van wereldband The Eagles de zang en gitaarspel
  was geweldig van deze heren kan menig artiest van deze
  tijd nog wat leren. Hoop ze nog eens terug te zien

 10. Bas 24 mei 2014 Reageer

  Mijn eerste Eagles concert. Was samen met mijn oudere broer die ook bij het eerste concert van de Eagles in Nederland was, in het concertgebouw.
  Ik heb genoten van de muziek en van het feit deze magistrale muziek kunstenaars eindelijk van dichtbij te hebben mogen aanschouwen !

 11. Arno 24 mei 2014 Reageer

  Magistraal concert. Mijn dochter en ik hebben genoten van hun optreden. Leuke anecdotes tussen de nummers. Jammer dat er voor de pauze mensen achter mij stonden die dachten dat ik €90,- betaald had om naar hun show te kijken. Na de pauze werden ze opgevolgd door een vrouw met ernstige overgangsproblemen, wellicht i.c.m een verkeerd gevallen paddo die, met name bij de nummers van Joe Walsh, op alle mogelijke en mensonwaardige manieren, zijn aandacht probeerde te trekken.

 12. Theo en José 24 mei 2014 Reageer

  In één woord “Fantastisch”, wat hebben we genoten van die ouwtjes , ze zijn nog steeds geweldig goed en het klonk ook zo goed in het Ziggo Dome . Geen seconde spijt van gehad . Genoten van het eerste tot het laatste nummer .

 13. Guy 24 mei 2014 Reageer

  Pracht concert erg genoten. Ik ga alleen nog naar het ziggodome, daar is het geluid subliem. Jammer van de irritante koters die elke keer als je iPhone op het podium richtte, je waarschuwden dat dat niet mag.

  • bart 26 mei 2014 Reageer

   Was duidelijklijk aangegeven voor aanvang Guy…dus kwestie van luisteren

 14. ronald wanders 24 mei 2014 Reageer

  subliem concert vrijdagavind 24-5-14, aangenaam verrast door het meespelen van eerste uur bandlind Bernie Leadon.
  was opzettelijk alleen gegaan om uitsluitend van de muziek
  te kunnen genieten. samenzang op de afsluiter desperdo was indrukwekkend. Ronald

 15. Hans 24 mei 2014 Reageer

  Door een verkeerde boeking hadden we gisterenmiddag om half 6 pas de kaartjes. (in november al geboekt) Hals over kop van oost Nederland naar het westen gereden. Natuurlijk hadden we weer fille maar precies om 8 uur in een al donkere zaal plaats genomen op de stoeltjes. We zitten net 5 seconde waarna het concert begint. Pffff.
  Wat hebben we genoten en i.d.d. een hele verassing om Bernie Leadon te zien spelen. Geniaal van begin tot eind. Eagles, bedankt voor deze prachtige avond!!!

  Henny en Hans

 16. Bauke en Gea 24 mei 2014 Reageer

  Wat een geweldige muzikanten zijn het toch. We hebben ze bijna 5 jaar geleden voor het laatst gezien in Ahoy, maar ook nu ze die jaartjes ouder zijn geworden, nog steeds geweldig. Ok ze mogen dan de hoge nootjes in het zingen niet altijd meer halen, maar dat camoufleren ze door elkaar daarin te steunen. Het gitaarwerk blijft fantastisch. Komende zondag spelen de boys in Antwerpen en wachten onze zuiderburen een fantastische avond.
  We hopen dat de mannen nog eens terugkeren, want echt waar; je krijgt nooit genoeg van hun muziek. Gea & Bauke

 17. E. 25 mei 2014 Reageer

  Ben 23-05-2014 naar het Ziggo Dome geweest, en ik heb er maar één woord voor: G E W E L D I G.
  Hier kunnen nog een hele boel andere artiesten een voorbeeld aan nemen. Van begin tot het einde écht genoten.
  Alleen jammer dat er altijd mensen zijn die denken dat we naar hun gesprekken komen luisteren.
  Als je wilt ouwehoeren ga dan naar een café of iets dergelijks, en laat de muziekliefhebber naar de muziek luisteren.

 18. Hanneke en Fred 25 mei 2014 Reageer

  In 1 woord geweldig , het was alweer een paar jaar geleden dat wij ze gezien hadden,Echt genieten van de eerste tot de laatste noot, de heren worden wat ouder en het is niet altijd loepzuiver maar wat een presentatie !!! En ook waanzinnig genoten van de clown in de groep Joe Walsh die was weer super….
  1 groot minpunt is het geouwehoer van mensen naast je die waarschijnlijk de kaarten gekregen hebben en niets met de band hebben en zo de avond aardig verknallen voor andere mensen, echt zo’n stelletje bral ballen bah.
  De volgende keer gewoon weer zitplaatsen want die horken op de vloer wil ik niet meer meemaken

 19. Barend 25 mei 2014 Reageer

  Eagles, bedankt dat ik weer even terug kon gaan naar de jaren zeventig, een tijd die voor mij in vele opzichten erg belangrijk is geweest. jullie optreden is nog steeds erg goed.Hoop jullie nog eens terug te zien.

 20. Niek en Jozeth 25 mei 2014 Reageer

  Vrijdagavond dan eindelijk kunnen genieten van the Eagles live. Wat heerlijk. Echt een History tour. Van begin tot eind genoten van the Eagles. De samenzang was heerlijk. Niet alle nootjes werden meer gehaald maar dat neem je voor lief. Joe Walsh, wat een mens, wat een muzikant. Fantastisch!!!!!
  Enig minpuntje, de mensen om je heen die constant zitten te kletsen, regelmatig bier gaan halen of met de armen omhoog zitten te deinen. Die hadden beter een dag later naar de overkant kunnen gaan….

 21. Petra 25 mei 2014 Reageer

  Erg genoten van de heren en de rest van de band, een TOP avond.En inderdaad de hoge noten zijn eruit maar dat deed niks af aan de geweldige performance van de Eagles !

 22. wim giezen 25 mei 2014 Reageer

  wim 25 mei,

  het concert was geweldig dit is muziek die je nooit vergeet ,en deze heren hebben dat weer fantastie gedaan
  ondanks hun leeftijd meer dan geweldig.

  genoten van deze avond.

 23. Arjan 26 mei 2014 Reageer

  Nooit gedacht dat ik ruim 40 jaar nadat ik de Eagles voor het eerst heb gehoord nu met mijn zoon bij dit geweldige concert kon zijn. Van begin tot eind super, niet voor niks dat ze al jaren hoog in de top 2000 staan. Opbouw van de show erg goed, in klank en ook in licht en beeld. 2e deel voor mij paar onbekende lekker rockende nummers als afwisseling. Soms de pauze tussen de nummers net iets te lang waardoor mensen achter ons steeds begonnen te praten. Ook storend waren de suppoosten die tijdens het concert mensen met mobieltjes probeerden op te sporen en hinderlijk met lampjes aan het schijnen waren…Ondanks dit was dit 1 van de beste concerten die ik de laatste jaren heb gezien.

 24. Michel 26 mei 2014 Reageer

  Met verbazing lees ik alle positieve reacties. Ben ik bij een ander concert geweest, of zijn dit reacties van mensen die voor het eerst na een concert gingen? Het was zoals het AD terecht schreef inspiratieloos, en tenenkrommend traag. Buiten de muzikale foutjes (intro One of these nights…WTF!)was het vooral duidelijk dat solo diverse stemmen niet bleven staan. Close harmony was wel fantastisch, maar waarom de ballads nog een paar bpm trager spelen dan het origineel? Er werd echt te weinig ge-rockt, en als ik een concert van Joe Walsh wil zien, da ga ik naar een concert van Joe Walsh, maar daar betaal ik geen 100 euro voor. Al met al, ze blijven helden (inclusief Felder, wiens bestaan werd ontkend), maar live is het echt over en uit.

  • bart 26 mei 2014 Reageer

   blijf dan voortaan lekker weg

  • Hans 6 augustus 2014 Reageer

   Ik ben het helemaal met je eens, Michel. Het was een saai concert, waarbij mij al het gezwets alle vaart eruit haalde. Het geluid was bij de eerste akoestische nummers blikkerig en de heren waren niet altijd goed bij stem. En ik mis Don Felder, want dat is nog steeds een held van mij door zijn prachtige, grote gitaargeluid. Ik heb ze in mijn leven drie keer live gezien: 1977 Hotel California-tour, 1996 Hell Freezes over-tour en nu. Net als jij blijf ik fan van hun muziek, maar dit concert was Eagles onwaardig.

   En Bart: Om vast te stellen dat je een concert niet goed vindt, moet je erbij geweest zijn. Volgende keer als ze komen blijf ik weg.

 25. Ger Schreurs 26 mei 2014 Reageer

  Natuurlijk kun je overal iets van vinden, maar ik vond het concert top. dit was voor mij de 3e keer dat ik ze gezien heb maar het blijven kanjers.
  Eagles bedankt en ik hoop dat jullie voor veel bands een inspiratie zijn en voorbeeld qua speeltijd.

 26. Bryan 26 mei 2014 Reageer

  Michel volgens mij heb jij idd een heel ander concert gezien. Ik heb persoonlijk erg veel grote bands live gezien, maar er komen weinig dichtbij the Eagles.

 27. Michel 27 mei 2014 Reageer

  Ach gut, ik heb op wat teentjes getrapt.

  Ik snap dat als je geestelijk bejaard bent, je het een knallend Rock ‘n Roll feest vond wat zijn weerga niet kent..

 28. Claudia 28 mei 2014 Reageer

  Ik ben al bij heel wat concerten geweest, maar de muziek, zang en het geluid waren fantastisch. En ja ik hou ook van lekker rocken, maar als je naar The Eagles gaat en je kent hun repertoire dan kun je al vaststellen dat het een mooi luister concert gaat worden. Ik vond het dan ook een geweldig concert en ik heb zelfs kippenvel momenten beleefd, dat komt zelden tot nooit voor.
  Bedankt Eagles!!!!

 29. leen 29 mei 2014 Reageer

  Ook ik heb genoten van deze band,sinds 2001 heb ik ze 4x gezien en alle concerten waren van grote klasse. Hun muziek is tijdloos en dat zie je ook aan de leeftijd van de bezoekers

 30. Remco ten Hagen 4 juni 2019 Reageer

  Super goed concert. Vooral Joe Walsh, Don Henley en Glenn Frey Junior waren erg goed. Wel vreemd dat het al begon toen buiten nog velen in de rij stonden. Wij kwamen binnen toen Take it easy al in volle gang was, onder One of these nights konden we met veel moeite de juiste rij en zitplaats vinden in het donker.

  • Anoniem 4 juni 2019 Reageer

   Foutje, dit is van 5 jaar geleden. Ik snapte ook al niet waarom de volgorde niet klopte….

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.