Golden Earring in de Ziggo Dome

Golden Earring

Mijn eerste Golden Earring-concert zal ik nooit vergeten. Het was 29 november 1981, in de Veilinghal in Bleiswijk, en ook toen speelde de band een avondvullende show. Het was naar verluidt bittere noodzaak. In de donkere dagen voor de comeback-hit Twilight Zone hield het kwartet de gage voor een voorprogramma liever zelf in de zak. Het reddende nummer werd toen al wel gespeeld, zij het in een ander arrangement en het had toen ook nog een andere titel. Ik zal nooit vergeten hoe ik naar buiten liep. Het voelde alsof mijn voeten een halve meter boven de grond zweefden. Even waren alle sores ver weg. Ik voelde mij even onsterfelijk. Dat doet goede rock & roll met een mens.

Ruim 34 jaar later speelt Golden Earring weer de hele avond, alleen zijn de omstandigheden dramatisch anders. Ditmaal geen halflege veilinghal, maar een uitverkochte Ziggo Dome in Amsterdam. Het is een feestje – FiveZero gedoopt – om te vieren dat een halve eeuw geleden de eerste lp en singles verschenen. Tijdens de bijna drie uur durende show put de band dan ook gul uit vijftig jaar hits en albumtracks.

Volgens de verwachting trapt de band af met Back Home. Het klinkt nog wat tam. Het zaalgeluid moet nog wat spierballen ontwikkelen en het lijkt of de band ook zelf nog even moet groeien in de rol van stadion-act. Na een paar songs vallen alle stukjes echter op hun plaats. Just Like Vince Taylor is nog altijd een heerlijk rauwe rocksong, waarbij Rinus Gerritsen ditmaal geen bas maar toetsen speelt. Het is ook ontzettend leuk om In My House, een hit uit 1967, weer eens te horen.

Nieuw werk en oud geweld
Opvallend is hoe goed nieuw werk zich tussen het oude geweld weet te handhaven. Een optreden is nauwelijks meer denkbaar zonder Identical van Tits ’N Ass uit 2012. De volgepakte zaal reageert ook enthousiast op het splinternieuwe Je Regrette, afkomstig van het mini-album The Hague. Catchy songs als Long Blond Animal en Johnny Make Believe zijn even effectief, maar complexer materiaal als The Vanilla Queen, Heartbeat, Bombay en vooral Kill Me (Ce Soir) wordt ook op een superieure manier neergezet. Met een korte akoestische set wordt nog even verwezen naar het succesvolle andere leven van de Golden Earring dat zich al jaren in de vaderlandse theaters afspeelt. Het is verrassend met wat voor een bevlogenheid ook klassiekers als Twilight Zone en Radar Love nog altijd gespeeld worden.

Het is een feestje. Maar wel op z’n Earrings. Veel songs – 27(!) in totaal. Er wordt echter geen krampachtige duik in het verleden gedaan door een parade aan oud-leden het podium op te sleuren. De nostalgie blijft zo op veilige afstand. Het draait deze avond om Barry Hay, George Kooymans, Rinus Gerritsen en Cesar Zuiderwijk. Saxofonist Bertus Borgers en gitarist Frank Carillo zijn de enige gasten, maar zij horen al jaren bij de entourage van de band. De feestvreugde wordt verder verhoogd met wat blazers en vier videoschermen met oude en nieuwe beelden. Wat goed is, heeft ook niets meer nodig.

Fan uit New York
Na het wat timide begin blijft de band knallen. De energie ebt geen moment weg en zowel Hay als Kooymans hebben vocaal nauwelijks iets ingeleverd. Het slaat over op de zaal. Het applaus is gul. Songs worden luidkeels meegezongen. Bij de bar blijkt dat niet alleen Nederlanders naar Amsterdam zijn gekomen. Ik hoor Frans, Duits en Engels om mij heen. Via Facebook ontdek ik dat er zelfs een fan helemaal uit New York is gekomen voor de jubileumshow.

“Ik luister al sinds mijn tienerjaren naar de band en het was een openbaring om ze vanavond voor het eerst live te zien”, sms’t Horace Cordier mij na afloop. “Om 17.000 mensen uit hun dak te zien gaan was onvergetelijk. Hele families speelden denkbeeldig mee en veerden op om te dansen. De enorme reactie die een nummer als Long Blond Animal losmaakte in het uitverkochte stadion is een ervaring die mij altijd bij zal blijven. Dit is de beste classic rock-band die nog actief is. Long live Golden Earring.”

Na een driekoppig toegift, met daarin o.a. een bevlogen uitvoering van Holy Holy Life, sta ik weer buiten. Het plein voor de Ziggo Dome is donker en unheimisch. Overal plassen water. Een kille wind huilt om de kolos. Ik merk er echter nauwelijks iets van.

Het is weer even 1981.

Golden Earring in de Ziggo Dome, Amsterdam
Gezien op zaterdag 12 december 2015
Foto: Kees Tabak

21 Reacties

 1. Daan van Noort 13 december 2015 Reageer

  Ik zal je vertellen dat ik vanaf het begin af compleet uit m’n pannetje gegaan ben! Wat een energieke show! Geweldig! Chapeau! Nog 50 jaar erbij! Heerlijk!

 2. Chris Ehrenburg 13 december 2015 Reageer

  En het toffe van de Earring is dat ze geen Ziggo dome nodig hebben, bijna elk jaar komen de mannen naar Nieuw Vennep om daar in een soort van grote schuur – de Van Zantenhal – de pannen van het dak te spelen, geweldig!

 3. Ber 13 december 2015 Reageer

  Wat een geweldige recensie!
  Je beschrijft het exact zoals het verlopen is gisterenavond, complimenten van een best wel kritische fan, zeker wat het geluid betreft.
  Dank je wel.

 4. elly 13 december 2015 Reageer

  zoals velen was ik ook in de ziggo dome bij de Earring mijn eerste concert meegemaakt toen ik veertien was nu ben ik zestig en ik geniet er nog steeds van met recht neerlands trots

 5. Monique 13 december 2015 Reageer

  Verheug me nu al op een volgende concert. ..Hier krijg ik nooit genoeg van. 34 jaar volg ik ze en daar kunnen er wat mij betreft nog een flink aantal bij. …

 6. Monique 13 december 2015 Reageer

  Verheug me nu al op een volgende concert. ..Hier krijg ik nooit genoeg van. 34 jaar volg ik ze en daar kunnen er wat mij betreft nog een flink aantal bij. …

 7. Leen Kuijper 13 december 2015 Reageer

  De recensie is al even geweldig als het concert. Barry, George, Rinus en Cesar bedankt voor de grootse rockavond. Dit is voor mij niet de laatste keer Golden Earring.

 8. Elmo 13 december 2015 Reageer

  Kon er wegens ziekte niet bij zijn maar wat moet het geweldig goed zijn geweest !
  Bedankt voor de mooie recensie lust for live , kon er daardoor toch nog een beetje bij zijn !
  Elmo

 9. Karin 13 december 2015 Reageer

  Ben het totaal met jullie oneens. Vele nummers spelen ze nog gewoon op de concerten. Ik wil de Earring zien en niet al die andere gasten. Zij horen er niet bij. Het geluid was boven in de ring bar slecht. Ze hebben op safe gespeeld. Ik had er meer van verwacht. Onderweg naar huis heb ik er veel mensen over gehoord. Jammer

  • Peter 13 december 2015 Reageer

   Volgende keer fijn thuis blijven Karin,dan hoef jij je niet meer te ergeren. Alle andere recensies zeggen genoeg. Voor mij hebben de mannen het concert van hun leven gespeeld. Voor mij had het niet beter kunnen zijn. Een compleet overzicht van 50 jaar Earring rock and roll op onnavolgbare wijze gespeeld. Ik heb in ieder geval de avond van mijn leven gehad.

   • Peter (een andere) 15 december 2015 Reageer

    Precies, wat een wereld optreden was dit. Stond 2e ring en ook daar was het geweldig. Na ruim 100 concerten te hebben gezien, was dit een absoluut hoogtepunt.

 10. Njm.greiner 14 december 2015 Reageer

  Was er ook in de Ziggo dome dit is niet mijn eerst concert loop al een tijd je mee (1963) optreden was goed alleen jammer dat het geluid veel te hard stond ik was niet de enigste zag meerder mensen vertrekken. Het minden gedeelte acostise was perfect. Jammer maar toch genoten.

 11. Guus 14 december 2015 Reageer

  Wat een enorme afstand tussen de Earring en de zgn rest van de Nederlandse artiesten!
  Niveau is angstaanjagend.

 12. Len 15 december 2015 Reageer

  Fantastisch concert, wat een energie spat er vanaf. Begin jaren 80 voor het eerst live gezien. Golden Earring nog steeds still going strong! Super gave avond gehad in de ZiggoDome.

 13. sam 15 december 2015 Reageer

  Helaas niet geweest maar mijn herineringen van de Earring die zijn er geweldig

 14. Marion de Leeuw 17 december 2015 Reageer

  Mijn dochter was vier jaar oud, en ik moest haar altijd verhaaltjes voorlezen,maar het was nooit genoeg.Ik besloot om op dvd,s vd jaren zeventig,tachtig,met videoclips,te gaan dansen,voor het slapen gaan.Dan werd zij wel moe,de eerste keer dat zij radar love hoorde . was ze verkocht.een paar jaar later kreeg ze een gitar wi voor haar verjaardag,binnen een paar weken kon ze het bij houden,en ieder jaar zeuren,wanneer we naar een concert gingen.helaas was ze steeds te jong.in februari dit jaar , heb ik twee kaartjes gekocht ipv sinterklaas vieren.ze was zo blij,eindelijk de earring live.we zijn geweest,haar eerste concert live in ziggo dome,ze heeft wel festivals meegemaakt,maar dit was zooo….speciaal.ze is nu 18 jaar,en stond vol overgave te luisteren.ze zei,als going to the run komt hou ik het niet droog hoor mam!en dat was ook zo,het mooie was ,dat er een hele grote man naast ons stond ,die zei er is een meissie helemaal emotioneel.ik zei dat is m,n dochter van 18,ze is al zoveel jaren fan.waarop die grote dikke man,met z,n harly davidson shirt,en grote lijf zegt,dat ontroerd mij weer!hij moest ook huilen,nou als dat geen saamhorigheid is?de jongens vd earring moesten eens weten.ze zei zelfs,ik wou als ik 40 jaar eeder geboren was , dan had ik zo met barry aan de rol gegaan,wat een lekker ding.ze had ook niet hel vveel clips vd mannen gezien,maar keek haar ogen uit.het mooiste wat ze ooit nog zou kunnen meemaken , is een meet en greet,maar dat zit er niet in denk ik.ik heb behoorlijk om mij heen gekeken,maarik denk dat zij 1 vd jongste,bevlogen bezoekers was.na afloop gingen we met de trein naar schagen,en de volgende morgen hoorde ik haar alleen maar zingen,en de gitaar van radar love nadoen,pieuw,pieuw,pieuw,pieuw,pieuw.ik ben zo blij dat ik haar dat heb laten meemaken,al zal ik er niet meer zijn ,dan kijkt ze er altijd op terug.en dat is wat de golden earring met je doet.ik was 16 ,dat ik de boys voor het eerst live zag,en ik ben blij dat ik dat gevoel aan mijn dochter heb mee kunnen geven.vh weekend gaat ze naar de rai ,een dance event,ook leuk,maar ze is verkocht het afgelopen weekend.haar vriendinnen snappen niet dat ze de ouwe sinterklaas op texel heeft laten lopen voor dit concert.ik vind het mooi,zo hou je de cutuur in stand.ze heeft vorig jaar kensington live gezien,helemaal te gek,maar ze snapt nu pas,dat de earring niet enthousiast is,want zegt ze,de muziek ligt lekker in het gehoor,maar de tekst is dertig keer het zelfde.de earring heeft zulke mooie teksten,het gaat ergens over.we kunnen niet wachten,dat de dvd uitkomt.wat moet ik er nog meer over zeggen, we zijn vijf dgn verder,en zijn er nog vol van,ik hoop dat we nog een keer heen kunnen,en anders wens ik de mannen een mooi pesioen,dat hebben ze verdiend !! groetjes Marion & dochter Sabeau.xxx

 15. Alfred en Onny 26 januari 2016 Reageer

  wij zijn benieuwd wanneer de dvd verschijnt. er is toch gefilmd?

 16. Louis 28 januari 2016 Reageer

  Door ziekte niet kunnen gaan,hoop dat er een dvd van gaat komen.

 17. Hart 12 april 2016 Reageer

  Where can I order the dvd of golden earring in ziggo dome 12 December 2015.?

 18. Tatjana 10 december 2017 Reageer

  Wat een waanzinnig goed concert bedankt jongens voor een heerlijke avond
  Oud collega Bojoura en vriendin tatjana

 19. cp barbe 12 december 2017 Reageer

  echt een heerlijke avond gehad.
  super zoals de mannen nog spelen ondanks de al respectabele leeftijd.
  nogmaals geen minpunten kunnen ontdekken.
  thanx voor een heerlijke avond.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.