Herbert Grönemeyer in de Heineken Music Hall

“Er is in Duitsland een enquête geweest met de vraag waarom mensen naar mijn shows komen,” vertelt Herbert Grönemeyer in de Heineken Music Hall. “Dat blijkt vanwege mijn danskunsten te zijn,” vervolgt hij met een knipoog. Lust For Life is daarentegen toch echt naar Amsterdam afgereisd om de legendarische Duitse artiest te horen zingen. En dat werd geenszins een teleurstelling.

Voor Herbert Grönemeyer moet een optreden in de HMH als een intiem avondje aanvoelen: bij onze oosterburen speelt hij vooral grote stadions plat. Eigenlijk is het nog best knap dat iemand met zijn relatief beperkte mainstream bekendheid in Nederland zo veel mensen op de been krijgt (een ober in zijn hotel wilde niet eens geloven dat hij een succesvol zanger is). Maar de aanwezige mensen in de bijna volle HMH, die weten dondersgoed waar ze voor komen. De hele avond blijkt dat we hier te maken hebben met echte liefhebbers: er wordt amper gepraat tijdens het concert en vooraf hoor je vooral gespreksonderwerpen als de kwaliteit van Grönemeyers nieuwste album Dauernd Jetzt, de betekenis van zijn immer met metaforen doorspekte teksten en de vraag of Guus Meeuwis’ cover van Der Weg kan tippen aan het origineel (natuurlijk niet!).

Herbert Grönemeyer heeft Guus Meeuwis bovendien helemaal niet nodig voor Nederlandstalige versies van zijn songs: doorbraakhit Männer komt vanavond tweetalig voorbij en ook in de praatjes tussendoor toont de zanger dat hij een heel aardig woordje Hollands spreekt. En ja, dat gaat een stuk verder dan het verplichte “goedenavond” en “tot ziens” dat zo’n beetje elke artiest tegenwoordig van tevoren instudeert. Grönemeyer houdt sowieso van contact met het publiek, blijkt wel uit de vele amusante anekdotes en momentjes die hij pakt. Zo serieus als de meeste van zijn nummers zijn, zo amicaal en humoristisch is de man die we hier op het podium zien staan.

‘Een beetje belegen’
Herbert Grönemeyer is dus een echte entertainer en dat is ook wel nodig. Voor iemand die normaal gesproken in grote stadions speelt, is zijn podiumaankleding opvallend beperkt: geen videoschermen of andere visuele luxe: enkel een mooie doch simpele lichtshow. Verder zijn het de man en zijn nummers die voor het vermaak moeten zorgen. En dat lukt gelukkig zeer overtuigend.

Het zijn vooral de singles uit de jaren ’80 die vanavond aanslaan: Bochum, Alkohol, Halt Mich… ook in Nederland zijn het legendarische nummers, ondanks dat het hier nooit hits waren. Het geliefde Flugzeuge Im Bauch komt ook voorbij, in een jazzy sausje gegoten. Dat was volgens Grönemeyer nodig omdat de track ‘een beetje belegen’ werd, ‘als Gouda zeg maar.’ Verder komen de songs van het album Mensch goed aan, alsmede het meezingfestijn Zeit Dass Sich Was Dreht. Dat laatste nummer is onderdeel van de immense toegift: maar liefst 11 van de 31 gespeelde nummers zijn daarin opgenomen. Jammer daarbij is dat Fang Mich An voor een tweede keer voorbijkomt: aan het begin van de avond hoorden we het origineel al en in de toegift zit ineens een of andere semi-hippe remix. Met het immense oeuvre van Grönemeyer was het toch een koud kunstje geweest om hier een ander nummer voor in te zetten?

Het publiek geniet er hoe dan ook van en baalt als het om 23:00 uur dan echt voorbij is. Grönemeyer sluit met het optreden in Amsterdam zijn huidige tournee af, maar op basis van de energie en overtuiging die we vanavond voorgeschoteld kregen, had hij best nog even door gekund.

Herbert Grönemeyer in de Heineken Music Hall
Gezien op dinsdag 23 juni 2015
Foto’s: Bernard Bodt

9 Reacties

 1. Frans 24 juni 2015 Reageer

  Het was Genieten met een grote G !

 2. Jasper 24 juni 2015 Reageer

  Grönemeyer kan via cd en radio op prachtige wijze zijn muziek aan de man brengen. Je wordt echt geraakt door zijn stem en teksten en zijn vaak mooie pianospel. Anders was het gisteravond, toen Grönemeyer zijn nummers het publiek in krijste, onverstaanbaar brulde en het kippenvel van de ballads snel van de armen wist te blazen. Ik vond het teleurstellend. En wat heeft het voor zin om 4 maal een toegift te geven en het prachtige Fang mich an kapot te spelen met een remix?? Jammer Herbert, maar ik zet in vervolg je plaat wel weer op.

 3. Gert-jan 24 juni 2015 Reageer

  Heerlijk concert, wat een stem, emotie, humor, zelfspot en energie zit er in die man.
  Volgende keer gaan we zeker weer.

 4. Bettina 25 juni 2015 Reageer

  Wir haben es so schön gehabt. Sensationel!

 5. Gert en Ida Libbers 25 juni 2015 Reageer

  Voor de 7e keer en nimmer teleurgesteld. Wat een inzet en enthousiasme. Erg overtuigend. Erg genoten! Bedankt “Herr Bert”. Tot de volgende keer.

 6. Menno 25 juni 2015 Reageer

  Dank Stefan: een goede weergave van een bijzondere artiest/band en een uitzonderlijke performance. Zelden heb ik een band met zo’n track record zich één zien worden met haar publiek.
  En dat zie ik terug in de recensie.
  Beide waren geweldig!

 7. Pim 25 juni 2015 Reageer

  Voor de allereerste keer bij Herbert Grönemeyer.
  Mijn vriendin is al jaren fan en dankzij haar leerde ik zijn muziek kennen. We waren er vroeg bij en daar kregen wij geen spijt van! Zelden heb ik iemand met zoveel ‘Freude’ en passie op het podium zien staan! Met veel humor en zelfspot bespeelt hij het publiek. Hij brengt zijn nummers met een totale overgave en legt zoveel gevoel in zijn stem, dat de rillingen je soms over de rug lopen. Een band, bestaande uit fantastische muzikanten, die volledig op elkaar is ingespeeld. Een bijna drie uur durend concert(waar zie je dit nog vandaag de dag?)…de tijd vloog voorbij…en ik ging weg met het gevoel:
  ‘Alles für mich’!

  Respect Herbie!

 8. Pieter 27 juni 2015 Reageer

  Klasse en als vanouds was der Meister weer. Aardig dat hij zijn (toch meerendeels) Nederlands publiek in het engels toesprak -hoewel het nog authentieker blijft als het Duits is. Super energiek, nog steeds genietend, en ausdauer tot het eind….hij wil liefst langer doorgaan….maar helaas zijn er contracten en boeteclausules. Begaan met de wereld en diversiteit van mensen, roerend tot het bot. Gaaf om te zien dat hij in die 30 jaar zo veel mensen geraakt heeft, en nog immer trouwe fans bijeenschaart….ook weer een paar jongeren :-). Ich trag dich bei mir bis der Vorhang faellt! Er hat HMH mit Sonne geflutet!

 9. Fred 27 juni 2015 Reageer

  “Wat vatsig” noemde mijn oude schoolvriendin hem, toen hij het podium betrad. Ook ik meende even wat kort-ademigheid bij hem te horen, om vervolgens “komplet begeisterd” te worden door zijn zang en performance. “Alles für uns”.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.