Jeff Lynne’s ELO in de Ziggo Dome

Wie twee jaar geleden naast tickets voor het alom geprezen optreden van Jeff Lynne’s ELO in de Ziggo Dome in Amsterdam greep, kreeg dit jaar een herkansing. De Britse muzikant kwam naar Nederland met een vrijwel identieke show. Reden tot klagen gaf het allerminst, want opnieuw werden de hits gloedvol uitgevoerd. En in details bleek het optreden vergeleken met dat van 1 mei 2016 zelfs net iets beter.

Nadat de successen van zijn eigen ELO weggeëbd waren, leek Jeff Lynne zich moeiteloos te voegen in de rol van stille kracht achter albums van anderen. Tom Petty, George Harrison en Roy Orbison scoorden hits dankzij zijn productie en – soms – zijn songs. Hij had zelfs een bepalende hand in de postume Beatles-hit Free As A Bird. De Britse zanger, muzikant en componist leek niet meer de ambitie te hebben om zelf de spotlight op te zoeken. Tot een actie van de Britse Radio 2 hem in 2014 verleidde tot een comebackoptreden in het Hyde Park in Londen. De snelheid waarmee de tickets uitverkocht raakten, maakte Lynne duidelijk dat men hem nog niet vergeten was.

Hoeveel fans hij ook in Nederland nog had, bleek toen een optreden op 1 mei 2016 in de Ziggo Dome in Amsterdam ook moeiteloos uitverkocht raakte. Het dankbare publiek kreeg waarvoor het gekomen was: een reeks gloedvol uitgevoerde hits, omlijst door prachtige visuele effecten. Het tweede optreden van Jeff Lynne en zijn ELO in de Ziggo Dome draaide uit op een feest der herkenning. Liefst 15 van de 19 gespeelde songs stonden twee jaar geleden ook al op de setlist. Wederom was When I Was A Boy het enige nieuwe nummer dat gespeeld werd. Het podium oogde ook vrijwel identiek. De meester zelf deed tussen de nummers door opnieuw nauwelijks zijn mond open. Dus werd het zoeken naar de verschillen, hoe klein ook. En daarmee werd duidelijk dat deze tweede show het toch op punten won van de eerste.

Geen enkele schroom
Opvallend was hoe goed de 70-jarige zanger bij stem was. Tijdens de tournee van 2016 werd Jeff Lynne geplaagd door stemproblemen en in Amsterdam leek hij de hele avond te zingen met de rem erop. Nu was er geen enkele schroom. Opgewarmd door een onlangs afgesloten en buitengewoon succesvolle Amerikaanse tournee zong hij onbevangen. Zuiver en krachtig. Telephone Line was een van de nummers waarmee hij liet horen hoe weinig hij als zanger ingeleverd heeft. En de allerhoogste noten die inmiddels buiten zijn bereik liggen, werden behendig opgevangen door de achtergrondzanger- en zangeres.

Het enige andere oorspronkelijke ELO-bandlid Richard Tandy was ditmaal niet van de partij, zijn rol werd echter perfect ingevuld door Marcus Byrne. Een wissel die geen enkele muzikale invloed bleek te hebben. Vooral omdat vergeleken met het optreden uit 2016 ook de band meer ontspannen op het podium leek te staan. Er was beweging, meer onderling contact en de muzikanten leken iets minder slaafs de studioversies van de songs te spelen.

Speels gemak
Al was de setlist dus grotendeels identiek, toch was het tweede optreden ook op dit punt net wat interessanter. Werd er in 2016 afgetrapt met de rocker Tightrope, nu werd de toon gezet door het aangenaam slepende Standin’ In The Rain. Oneerbiedig gezegd: lood om oud ijzer. De in 2016 gespeelde songs Strange Magic en Secret Messages bleken opgeofferd te zijn ten faveure van Do Ya, een nummer van Jeff Lynne’s oude band The Move, Handle With Care van zijn supergroep The Traveling Wilburys en de majestueuze ELO-ballade Can’t Get It Out Of My Head. Vooral met dat laatste nummer herinnerde Lynne er zijn dankbare gehoor aan hoe hij ooit, met een bijna speels gemak, de ene na de andere prachtmelodie uit de mouw schudde. En die nummers daarna ook nog eens prachtig zong.

Het was verder vooral een avond die het publiek terugvoerde naar de tijd dat popmuziek van topkwaliteit nog heel gewoon was. De trip terug in de tijd voerde langs o.a. Evil Woman, All Over The World, Livin’ Thing, 10538 Overture, Shine A Little Love, Don’t Bring Me Down en Turn To Stone. Net als twee jaar geleden vormden Mr. Blue Sky en de als toegift gespeelde Chuck Berry-cover Roll Over Beethoven de slotakkoorden. Omdat het hele optreden geen moment inzakte, is het lastig om absolute hoogtepunten aan te wijzen. De gitaarakkoorden van 10538 Overture sneden lekker door de zaal. All Over The World is met z’n overrompelende optimisme nog altijd een nummer waar je heel blij van wordt. Een moment van grote schoonheid was ook het a capella deel halverwege Wild West Hero – ook weer zo’n onweerstaanbare Lynne-ballad. Even werd de dikke, behaaglijke deken van gitaren, toetsen en strijkers weggetrokken en klonken alleen de stemmen. Magisch!

Jeff Lynne’s ELO in de Ziggo Dome, Amsterdam
Gezien op zondag 27 september 2018
Foto’s: Bernard Bodt

25 Reacties

 1. Rik 28 september 2018 Reageer

  Een van de beste concerten ooit….
  En heb er al aardig wat gezien.
  Fantastisch, alles was tot in perfectie geregeld en afgestemd.

 2. Ton Goorbergh van den 28 september 2018 Reageer

  Honderden concerten van allerlei denkbare artiesten gezien….maar dit was het aller, allerbeste ooit!!

 3. Alex Bernadina 28 september 2018 Reageer

  Ik was 3 dagen geleden in Mannheim/Duitsland. Perfect gespeeld perfect gezongen.

 4. valentijn 28 september 2018 Reageer

  Jeff is een genius. Het grootste verschil tussen nu en 2 jaar geleden was het decor . Wat vorig jaar met allerlei schitterende achtergronden werd getoond was nu soms een enkele groene straal. Maar de muziek , fantastisch.

 5. Arnou le Fou 28 september 2018 Reageer

  Vroeger alles van ELO grijsgedraaid. Nu ben ik zelf grijs en werd het tijd om Jeff live te zien. Wat een heerlijk concert, wat een goeie nummers en dit is nog maar het topje van de ijsberg (die lusiter ik lekker thuis). En Jeff was zoals altijd heel bescheiden maar vooral zonder kapsones. De zaal ademde één groot brok nostalgie en warmte uit. Heel bijzonder gevoel. Echt top!!!

 6. Gerard 28 september 2018 Reageer

  We waren erbij,het was magistraal van begin tot eind.De grootste aller tijden maakte het volledig waar ondersteund door fantastische muzikanten

 7. A Verburg 28 september 2018 Reageer

  Zeker het beste concert wat ik ooit gezien heb. Wat een geweldige band in topvorm en ook een geweldige lichtshow erbij. Absolute topklasse!

 8. Ineke 28 september 2018 Reageer

  Het was in één woord geweldig. Super genoten van Jeff en orkest.

 9. Jos 28 september 2018 Reageer

  Je kunt het als Jeff niet iedereen naar de zin maken als je uit zoveel nummers kunt kiezen maar toch.

  Zou hij een hekel aan het “Time” album hebben? Staan toch aardige nummers op “Twilight” het geweldige “Yours Truly, 2095” en “Ticket to the Moon”.

  Verder miste ik “Last Train to London” en “Summer and Lightning” voor mij het mooiste ELO nummer.

  Geweldig concert natuurlijk, veel overeenkomsten met twee jaar geleden.

 10. Hans 28 september 2018 Reageer

  Ik heb heerlijk genoten. Jeff is serieus en nog steeds perfectionistisch. Volop genieten van deze man met zijn werkelijk perfect gecomponeerde muzikale stukken !!!!

 11. Jan de Vries 28 september 2018 Reageer

  Wat een geweldig concert, we hebben er van genoten. Echt genieten van een goede zanger, met zijn orkest..ra

 12. Anoniem 28 september 2018 Reageer

  Super gaaf geweest zeker beter dan vorige keer zou zo weer gaan

 13. Hilda 28 september 2018 Reageer

  Gisteravond genoten van begin tot het einde.Elke song was een feest der herkenning, perfect uitgevoerd in een prachtige lichtshow .

 14. RatZilla 29 september 2018 Reageer

  In 1 woord samegevat: Cheweldich!

 15. Lolsmurf 29 september 2018 Reageer

  2 jaar geleden geleden ook geweest in Ziggo, dit was gewoon een must om heen te gaan. Degenen die geen kaartjes hebben weten te bemachtigen, ik benijd u ;)

  Dit waren werkelijk dromen die uitkwamen, zo goed!

  Geen woorden voor.

 16. rob van der laan 29 september 2018 Reageer

  kippenvel. en zeer indrukwekkend. wat een feest is het als je bij deze top nostalgie live er bij mag zijn. we worden oud maar op deze manier blijven onze herinneringen uit onze jeugd nog even bewaard.heeeeeeerlijk.

 17. Wil Manshande 29 september 2018 Reageer

  Net als in 2016 was ik er met mijn zus, maar nu zat en we op ring 1 met een prima uitzicht op het podium.
  We hebben er heel erg van genoten, en natuurlijk ook van de Traveling wilburys.
  SUPER!

 18. Tineke 29 september 2018 Reageer

  Wij hebben ook genoten van begin tot het eind. Kon ons niet lang genoeg duren. Hoop echt dat Jeff and band ooit weer naar Nederland komen. In 1 woord Super.

 19. Eric 29 september 2018 Reageer

  Was een prachtig concert. Alles klopte. Vorig jaar in juni naar ELO concert in Wembley London geweest dat was ook kippenvel.

 20. Marjan De Groot 30 september 2018 Reageer

  Donderdagavond absoluut genoten. Als ik eraan terugdenk krijg ik nog steeds kippenvel. Van begin tot eind magistraal. Wat een man, wat een band

 21. Arend 31 december 2018 Reageer

  Legendarisch
  Jeff Lynne wordt nog steeds zwaar onderschat
  Can’t get it out of my head mijlpaal Out of the bleu 1977
  Top in ziggo dome
  Ik was erbij !

 22. Arend 31 december 2018 Reageer

  Legendarisch
  Jeff Lynne wordt nog steeds zwaar onderschat
  Can’t get it out of my head mijlpaal Out of the bleu 1977
  Top in ziggo dome
  Ik was erbij !

 23. Peter-Jan Bleijenberg 20 januari 2019 Reageer

  Geweldige vakmensen. Jeff laat een geweldige indruk achter onder anderen door zijn bescheidenhed. We hebben genoten. Peter-Jan Bleijenberg.

 24. Peer van Bokhoven 5 februari 2019 Reageer

  Het concert was geweldig en had van mij wel 3 uur mogen duren.
  Kippevel wat een band.
  Hoop dat ze in 2020 weer naar Nederland komen en zal er dan zeker weer bijzijn
  Iedereen liep te stralen

 25. Dick van Maanen 2 maart 2019 Reageer

  Mijn oudste zoon en ik waren erbij in 2016 en dus nu ook als diehard ELO-fan. De vorige keer was het al geweldig en ook nu weer fantastisch. In een tijd waar veel troep als rap en dj-herrie wordt gemaakt, is het een verademing om kwaliteitsmuziek te horen en topmusici te zien optreden. Jeff Lynne is een muzikaal genie en zeer ondergewaardeerd in Nederland, maar wij vinden hem fantastisch en gaan weer als hij voor een optreden komt, zeker weten!!!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.