Jeff Wayne’s The War Of The Worlds in Heineken Music Hall

No one would have believed… Waarschijnlijk had eind jaren zeventig ook niemand geloofd dat Jeff Wayne’s muzikale interpretatie van The War Of The Worlds ruim 35 jaar later nog zo in trek zou zijn. Toch is het zo. In de Heineken Music Hall zijn we tijdens The Final Arena Tour nog één keer getuige van het visuele spektakel vol buitenaardse wezens, vuur en een hologram.

Iedereen kent wel de driebenige machine van de Marsbewoners, die met zijn dodelijke hittestraal prominent in alle uitingen van Jeff Wayne’s The War Of The Worlds voorkomt. Sinds de muzikant in 2006 voor het eerst met het album op tournee ging, bestaat het ding ook in het echt: een podiumbreed metalen monster dat grote vlammen spuwt boven het publiek. Het is en blijft zonder twijfel het meest indrukwekkende onderdeel van de ruim anderhalf uur durende show.

Visueel
Het draait bij The War Of The Worlds sowieso vooral om de visuals. Een gigantisch scherm met animaties geeft het verhaal van H.G. Wells weer zoals we het nog nooit eerder zagen en tijdens Forever Autumn wordt de zaal toepasselijk overladen met herfstbladeren. Toch mogen we de muziek niet vergeten. Het 36-koppige ULLAdubULLA strijkorkest doet zijn werk goed, terwijl Wayne ervoor staat en iets doet dat het midden houdt tussen dirigeren en doelloos dansen. En laten we de Black Smoke Band niet vergeten, waarin vooral de inmiddels 76-jarige baslegende Herbie Flowers (o.a. David Bowie en Lou Reed) opvalt. Wanneer je hem het podium ziet oplopen, vraag je je af of hij het einde van de avond wel gaat halen, maar zijn spel is nog altijd vlekkeloos.

Nieuwe gezichten
Ten opzichte van de originele studio-opnames en de eerste vier tournees (tussen 2007 en 2010) is er wel een groot verschil in de rolbezetting. Acteur Liam Neeson doet het verrassend goed als The Journalist, maar aangezien hij slechts op de schermen en als hologram aanwezig is, had ik in zijn plaats toch liever de originele opnames van Richard Burton gehoord. Die blijven nu eenmaal onovertroffen hét kenmerk van Jeff Wayne’s The War Of The Worlds. Over de vervanging van Justin Hayward en Chris Thompson door respectievelijk een Westlife-zanger en een X-Factor-deelnemer gaan we het maar helemaal niet hebben. Wel zeer overtuigend zijn Shayne Ward (óók een X-Factor-deelnemer) als The Artilleryman en musicalzangeres Carrie Hope Fletcher als Beth. Jason Donovan bewijst als Parson Nathaniel dat hij meer kan vertolken dan alleen de inhoudsloze deuntjes waarmee hij in de jaren tachtig bekend werd, en doet daarmee zowaar al zijn voorgangers in de rol van dominee vergeten.

Tijdloos
De show in Amsterdam was het slot van The Final Arena Tour. Hebben we daarmee als Nederlanders het laatste optreden van Jeff Wayne’s The War Of The Worlds meegemaakt? De tijd zal het leren. Eén ding staat echter vast: als Wayne het wil, kan hij met dit concept nog jaren vooruit. Het tijdloze verhaal en de indrukwekkende visuele presentatie maken The War Of The Worlds tot een show die ook jongere generaties nog mateloos weet te boeien. Dat blijkt alleen al uit de hoeveelheid twintigers die in de Heineken Music Hall aanwezig was.

Jeff Wayne’s The War Of The Worlds in Heineken Music Hall
Gezien op dinsdag 16 december 2014
Foto’s: Luuk Denekamp

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.