Keane in AFAS Live

Zes jaar moesten we Keane missen. Naar verluidt waren er ruzies, muzikale meningsverschillen en een algehele neiging om even niet Keane te zijn. Maar vorig jaar was het viertal daar plotseling weer. Na twee goed ontvangen Nederlandse festivaloptredens is inmiddels het sublieme nieuwe album Cause And Effect verschenen en stond de band gisteravond in de AFAS Live.

Keane begint het optreden vanavond met You’re Not Home, tevens de opener van het nieuwe album. Een ietwat gewaagde keuze, want met de langzame opbouw van de track mis je enigszins het ‘wauw-effect’ dat je eigenlijk wil hebben bij aanvang van een show. Het blijkt echter slechts de opmaat te zijn naar Day Will Come en Nothing In My Way, waarbij alsnog vol energie het optreden écht wordt geopend.

Meteen wordt dan ook duidelijk dat de jaartjes pauze de mannen goed hebben gedaan. Nog niet eerder zagen we de band met zo veel oprecht plezier en onderlinge interactie. Frontman Tom Chaplin is werkelijk geweldig bij stem en áls hij er dan een keertje naast zit, is dat meer uit puur enthousiasme, zoals later op de avond in de toegift Crystal Ball.

Hitmachine
“Wat hebben ze eigenlijk veel hits”, horen we naar afloop van het concert veelvuldig om ons heen. Geen woord aan gelogen. Want niet alleen de singles van Keane zijn bijna stuk voor stuk klassiekers; eigenlijk wordt elk nummer van de albums Hopes And Fears (2004) en Under The Iron Sea (2006) unaniem enthousiast ontvangen en (grotendeels) meegezongen. De nieuwe songs van Cause And Effect blijven – hoewel absoluut op hetzelfde kwaliteitsniveau – daarin wat achter, iets dat natuurlijk niet geheel verwonderlijk is. Maar echt inkakken doet de avond gelukkig nooit, omdat Keane precies weet hoe een uitgebalanceerde setlist eruit moet zien. Telkens wanneer de aandacht van het publiek even dreigt te verslappen, gooit de band er precies op tijd een enorme knaller in. Bend And Break is al vrij vroeg op de avond het eerste hoogtepunt, en zodra het erg lauw ontvangen Phases wordt opgevolgd door Everybody’s Changing is er qua hits geen houden meer aan.

Sober
Keane is nooit een band geweest van de grote gebaren. Dat blijkt ook vanavond weer. Geen flitsende opkomst met opzwepende muziek. Nee: de bandleden komen gewoon rustig het podium oplopen. Ook de aankleding is sober: geen videoscherm of andere tierlantijnen, maar een neutrale achtergrond met enkele plakkaten, waarbij de lichtshow voor de accentverschillen zorgt. Waarvoor overigens onze complimenten, want ondanks de beperkte middelen ziet het er prachtig uit. Zonder visuele poespas is het verder vooral Tom Chaplin die vanavond het echte werk moet doen. En dat gaat hem goed af. Ook ruim 15 jaar na de doorbraak van Keane heb je het gevoel dat hij nog steeds verder blijft groeien in zijn rol als frontman.

Chaplins praatjes over hoezeer de band van Nederland houdt lijken in eerste instantie wat obligaat, tot hij begint te vertellen over het eerste Hollandse optreden van Keane in 2004, nog voor de eerste hit. Een mooi en oprecht moment. En daar zit de avond vol mee. Want je kan niet om het feit heen dat de mannen oprecht plezier hebben in het feit dat ze weer samen spelen. In twee uur tijd brengt het viertal maar liefst 25 nummers, allemaal met overgave gespeeld. Een feest om te horen; een feest om te zien. Welkom terug Keane.

Keane in AFAS Live
Gezien op dinsdag 11 februari 2020
Foto: Jon Stone/ Universal Music

21 Reacties

 1. Nick Dijkstra 12 februari 2020 Reageer

  Helemaal mee eens, was een prima concert met een weergaloze Tom Chaplin wat heeft deze man een prachtige zuivere stem. Erg genoten van de band en niets aan kwaliteit ingeboet.

 2. Marcel 12 februari 2020 Reageer

  Ontzettend gaaf concert! Genoten niet normaal. Wat heeft die Tom een stem! Maar dat wisten we al natuurlijk. Band in topvorm. Hopen op snelle terugkeer.

 3. Anita 12 februari 2020 Reageer

  Een echt geweldig concert. Wat een stem heeft Tom Chaplin. Ik heb genoten! Genoten van alle 25 nummers. Het was inderdaad een feest om te zien.

 4. Mathilda Janssen 12 februari 2020 Reageer

  Marieja: heerlijke avond gehad. Volop genoten van de prachtige stem van Tom , het enthousiasme spatte ervan af. Ik blijf fan…

 5. Mike 12 februari 2020 Reageer

  Fantastisch concert maar wat is dat toch met die mensen die hun kop niet dicht kunnen houden tijdens een concert. Ga lekker in de kroeg zitten als je zo graag bij wil praten!

  • Gita 12 februari 2020 Reageer

   Inderdaad!! Tijdens het prachtig ingetogen Try again, dat kippenvel bezorgde, dachten sommigen dat ze er even doorheen moesten blèren!

  • Anoniem 13 februari 2020 Reageer

   Volkomen mee eens, als je wilt praten tijdens concert ga dan aan de bar hangen!

 6. JoyceG 12 februari 2020 Reageer

  Wat een fijn interview! Bedankt daarvoor. En helemaal mee eens. Ik heb enorm genoten. Zoveel mooie nummers op één avond lekker te horen en mee te kunnen zingen. Ook die van Cause and Effect.

 7. Peter 12 februari 2020 Reageer

  Het was in 1 woord; subliem!!

 8. Erwin 12 februari 2020 Reageer

  Ik zie heel veel concerten en als ik kippenvel krijg dan is het voor mij geslaagd. Tom zorgde zelfs voor natte ogen bij bv She has no time. Hij zong loepzuiver !

 9. Peter S 12 februari 2020 Reageer

  Super concert; helaas lang op moeten wachten om Keane weer te zien spelen. Nog wel het soloconcert van Tom Chaplin in Paradiso gezien. Wat geweldig om deze mannen weer samen te zien.
  Keane zou veel meer gewaardeerd moet worden en te horen op de radio. Wat een prachtige, uitzonderlijke en zuiver stem heeft Tom. Wat was ontzettend genieten van dit concert.

 10. Peter S 12 februari 2020 Reageer

  Super concert; helaas lang op moeten wachten om Keane weer te zien spelen. Nog wel het soloconcert van Tom Chaplin in Paradiso gezien. Wat geweldig om deze mannen weer samen te zien.
  Keane zou veel meer gewaardeerd moeten worden en te horen op de radio. Wat een prachtige, uitzonderlijke en zuivere stem heeft Tom. Wat was ontzettend genieten van dit concert.

 11. Rick 12 februari 2020 Reageer

  Heb ze dit jaar in Emmen, Scheveningen en gisteren dus in Afas gezien. Alle drie de optredens waren geweldig. Topband.

 12. Wim Crooijmans 12 februari 2020 Reageer

  Topavond gehad. Supergoed. Nu al zin in het optreden op Pinkpop. Gaat volgens mij een groot succes worden voor Keane.

 13. Frank 12 februari 2020 Reageer

  Top recentie. Slaat de spijker op zijn kop. Ook mij viel het enthousiasme van de band op. Gelukkiger dan ooit en een leuke posotivieve vibe brachten ze mee. We hebben genoten. Hopelijk komen ze snel nog eens terug

 14. Paul1 12 februari 2020 Reageer

  Fantastisch concert. Keane is live ontzettend goed en Tom heeft een prachtige stem. Jammer dat hun nieuwste single The way I feel niet gedraaid wordt op de radio. Een nummer wat in deze tijd zeker wel wat meer gewaardeerd zou mogen worden. Keane zou in het algemeen wel wat vaker gedraaid mogen worden.

 15. J. Blok 13 februari 2020 Reageer

  Wát een geweldige avond, met af en toe een traantje. Feest der herkenning!

 16. Ramiro 13 februari 2020 Reageer

  wat een grandioos concert was dit!

 17. Anoniem 13 februari 2020 Reageer

  Dit was de 3e keer binnen1 jaar dat ik Keane heb gezien: maar dit was de klap op de vuurpijl! Fantastische avond gehad! Als je met zo veel plezier op het podium staat dan ben je een gelukkig mens.
  Bedankt Tom, Tim, Jesse en Richard voor de mooie muziek!
  Hopelijk tot gauw!
  Litania Jansen, Wezep.

 18. MVG 14 februari 2020 Reageer

  Idd! Geweldige avond en heerlijk meegezongen!!

 19. Journey 14 februari 2020 Reageer

  Onvergetelijke avond gehad! Wat zijn ze goed! Zó blij dat ze weer terug zijn.
  Nummers zoals The Way I feel, Love Too Much en Chase the Night Away zijn hitwaardig. Zó jammer dat ze niet gedraaid worden op de radio. Waarom niet? Dj’s kom op, draaien die nummers. De jongens verdienen het.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.