Lenny Kravitz in Ziggo Dome

Wie denkt dat een ster van het kaliber Lenny Kravitz met gemak een zaal met 17.000 man met zich mee krijgt, heeft het mis. Hij moest er hard voor werken in de volle Ziggo Dome. Het kostte hem een verhaal over zijn optreden in Paradiso in 1989 en een preek over liefde om de harten van het publiek te veroveren.

Het optreden van Lenny Kravitz was als een dieselmotor: hij komt langzaam op gang, maar als hij eenmaal loopt, loopt het goed. Dat nummers van de laatste plaat Strut niet direct een schokgolf teweeg zouden brengen, kan je incalculeren. Toch speelt Kravitz vier nummers van het album, waarvan alleen New York uiteindelijk wat los krijgt bij de zaal. De zanger maakt er een wedstrijdje van tussen zijn achtergrondzangeressen en het publiek. Wie het hardst kan zingen. Langzaam kruipt het aantal decibels van de ruim 15.000 fans omhoog, maar de achtergrondzangeressen trekken toch aan het langste eind.

Uiteraard komen de meeste mensen vooral voor de hits uit de jaren negentig. Toch is het opvallend dat klassiekers als American Woman en It Ain’t Over Til It’s Over, die vroeg in de set gespeeld worden, op weinig beroering kunnen rekenen. Aan het spel ligt het in ieder geval niet. Lenny doet wat hij altijd doet en zijn band is fantastisch. Pas bij de minutenlang uitgesponnen versies van onder andere Always On The Run komt er wat los in de menigte. De trompet- en saxofoonsolo’s krijgen een groot applaus en ook de gitaarsolo’s van gitarist en David Luiz-lookalike Craig Ross krijgen grote waardering. Het is mooi om te zien dat het Nederlandse publiek echte muzikanten nog kan waarderen, want ondergetekende kreeg een beetje de indruk dat met name de vrouwen in de zaal vooral op Lenny afkwamen omdat hij ‘zo sexy is’.

Cool als altijd
Sexy of niet, Lenny blijft cool als altijd. Het is alsof hij weet dat het goedkomt, langzaam komt er meer beweging in de Ziggo Dome. De zanger is zuinig op zijn woorden en spreekt weinig tegen het publiek. Hier en daar een ‘how y’all doin’?’ en een ‘Amsterdam’ en dat is het wel. Maar voor het nummer Let Love Rule pakt hij het anders aan. Hij vraagt het publiek wie bij zijn show in Paradiso was in 1989 en opeens zegt iedereen ‘ja’. Hij gelooft er niks van, en terecht.

In LFL 044 vertelt de zanger dat het niet aan hem is om het leed van de wereld te dragen. Toch heeft hij wel een boodschap over liefde aan zijn fans, om vervolgens het hiervoor genoemde nummer in te zetten. Hij lijkt zelfs even emotioneel te worden, maar tegenwoordig acteert Lenny ook, dus misschien is het gewoon goed gespeeld. Maar het werkt, eindelijk is de zaal echt wakker. Het publiek komt van de banken, de band rekt het nummer op naar meer dan tien minuten en 15.000 man zingt ‘Let Love Rule’. Als daarna Fly Away gespeeld wordt is het feest compleet. Op de valreep, zoals een echte Duitse voetbaloverwinning tot stand komt.

Als toegift volgen nog The Chamber en het onmisbare Are You Gonna Go My Way en dan is het tijd voor iedereen om te vertrekken. Eigenlijk net iets te vroeg, maar volgend jaar op Concert At Sea staat hij weer in Nederland. Misschien moet hij dan de setlist omdraaien, dan is het de hele show feest.

Lenny Kravitz in Ziggo Dome, Amsterdam
Gezien op woensdag 19 november 2014
Foto’s: Luuk Denekamp

4 Reacties

 1. Esther 20 november 2014 Reageer

  Zo zie je maar, zo veel mensen zo veel meningen. In het vak waar wij waren zong en danste iedereen vanaf het eerste moment alles mee, inclusief de nieuwe nummers. Met inderdaad momenten van rustig kijken en genieten van de muziek. Wij vonden het in ieder geval van voor naar achter fantastisch.

 2. danyal 21 november 2014 Reageer

  Tja,als ik de recensies lees,dan lijkt het als of het allemaal wat matig was.Ik had zicht op de hele zaal en iedereen leek uit zijn dak te gaan.de optreden was erg sterk en zelfs de nieuwe nummers kregen veel waardering.ik heb Lenny 3 keer live gezien nu en dit was zijn beste optreden.maar ja,meningen verschillen.

 3. JE 22 november 2014 Reageer

  Het lijkt wel alsof we niet het zelfde concert hebben gezien..
  Het was snerpend goed!

  Ontzettend genoten.

 4. MSP 29 juni 2018 Reageer

  Beetje jammer, maar hij begon het concert met “Fly Away”, die kwam niet na “Let love rule”. Als je een concert afkraakt zorg dan wel dat je feiten kloppen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.