Linkin Park in de Ziggo Dome

Linkin Park heeft wel vaker flinke kritiek gekregen – zowel van ‘trouwe fans’ als van vervelende muziekjournalisten – maar zo heavy als met de release van het nieuwste album One More Light kregen de mannen het tot nu toe niet te verduren. Van nu-metal via een rockopera over het einde van de wereld naar hippe popmuziek waar Justin Bieber z’n neus niet voor zou ophalen: het is nogal een gewaagde carrièreplanning, maar de (net als drie jaar geleden) propvolle Ziggo Dome geeft er geen ene moer om en gaat finaal uit z’n plaat.

De avond begint al lekker modern. Voorafgaand aan het concert wordt een filmpje vertoond waarin de band het publiek oproept om tijdens het eerste nummer massaal de telefoon ter hand te nemen om de zaak te filmen, die filmpjes op te sturen en dan wordt er van die beelden een videoclip gemaakt voor de nieuwe single Talking To Myself. Altijd leuk, publieksparticipatie. Bijkomend voordeel in dit geval: het zorgt er in elk geval voor dat het iets minder opvalt dat het nummer wel erg in de categorie flinterdunne huppelpop valt.

Want ik zal het maar vast toegeven, ik behoor ook tot die door frontman Chester Bennington zo gehate azijnzeikers die de nieuwe plaat volledig ruk vinden. Maar dat komt niet omdat ik een verstokte fan van het eerste uur ben die ervan baalt dat zijn bandje niet gewoon elke keer een nieuwe versie van zijn debuut maakt – integendeel zelfs. Als ik iets waardeer aan Linkin Park, is het die bijna dwangmatige neiging om elk album iets compleet anders te doen. Alleen gaan ze wat mij betreft met One More Light plat op hun bek. Geen ramp, kan een keer gebeuren en liever zoiets dan alleen maar saaie herhalingsoefeningen uitpoepen, toch? (Lees je mee, Korn?)

Moshpit
Zo, nu dat allemaal uit de weg is: over naar de show. En dat is heel simpel: die zit heel goed in elkaar. Logischerwijs wil de band het nieuwe album promoten en spelen ze liefst zeven nummers van dat kreng (oké, ik hou al op!), maar ze zijn wel zo slim om die subtiel over de hele set van 25 songs uit te smeren. Verder is de setlist een prima dwarsdoorsnede van het inmiddels zeven studioplaten tellende oeuvre, waarbij alleen het vorige album The Hunting Party (2014) er met slechts één song wat bekaaid vanaf komt. Na de al eerder genoemde slappe start volgen met Burn It Down en The Catalyst (van A Thousand Suns uit 2010, stiekem gewoon de beste Linkin Park-plaat) meteen een paar uitstekende nummers, maar het publiek gaat pas voor het eerst goed los tijdens doorbraakhit One Step Closer van succesplaat Hybrid Theory (2000). Sterker nog, er ontstaat zowaar iets dat enigszins lijkt op een moshpit voor m’n neus en de twee fanatieke meisjes achter me schreeuwen mijn trommelvliezen zowat doormidden met hun schelle stemmetjes.

Krakerdichtheid
Het is de opmaat voor een twee uur durende show waarin oud en (al dan niet relatief) nieuw bijzonder slim worden afgewisseld. Telkens wanneer het enigszins lijkt in te kakken, zoals tijdens het recente Battle Symphony, volgt er weer een kraker als New Devide om leven in de zaak te schoppen. En vooral het tweede deel van het optreden is die krakerdichtheid een stuk groter – als je From The Inside, What I’ve Done, ultieme nu metal-hit In The End en Faint achter elkaar speelt, dan krijg je de tent wel mee, ja. De eerlijkheid gebiedt me overigens te zeggen dat niet alle songs van One More Light live voor een gaapmoment zorgen. Zo blijkt het titelnummer eigenlijk een verrassend mooie pianoballad, die passend opgevolgd wordt met een eveneens door piano gedomineerde versie van het normaliter flink harde Crawling. Een leuke verrassing, die alternatieve uitvoering van een behoorlijk doodgedraaide hit, die bewijst dat de stem van Chester Bennington ook zonder muzikaal geweld met gemak overeind blijft.

Phil Collins
Over die stem gesproken… Vaak merk je dat de stembanden van zangers die flink uithalen er naar verloop van tijd redelijk genoeg van krijgen, maar Bennington zingt, schreeuwt, fluistert en brult misschien wel beter dan ooit – helder, toonvast en verstaanbaar. Opvallend trouwens hoeveel de inmiddels 41-jarige frontman anno 2017 lijkt op een afgetrainde, flink getatoeëerde versie van Phil Collins, maar dat terzijde. Wat ook een enorme pré is: het enorme enthousiasme van de band en het veelvuldig contact zoeken met het publiek. Vooral rapper/multi-instrumentalist/zanger Mike Shinoda komt bijzonder sympathiek over met z’n continue grote grijns, maar ook zijn bandmaatjes hebben het duidelijk naar hun zin.

Iets minder geslaagd is de aankleding van de show, want uuh… die is er eigenlijk niet. Een paar lampjes, 43 ballonnetjes die tijdens het afsluitende Bleed It Out naar beneden komen dwarrelen en dat was het eigenlijk wel. Een beetje karig voor een stadionshow, maar goed – niet iedere band is U2 of Muse, zullen we maar zeggen. En uiterlijk vertoon, daar gaat het uiteindelijk ook helemaal niet om. Zoals ik 2,5 jaar geleden al schreef in m’n verslag van de vorige show in Amsterdam: Linkin Park is de laatste overlevende van de nu metal-Mohikanen en dat heeft de band voor elkaar gekregen door zijn grenzen te blijven verleggen en sterke, geïnspireerde liveshows te geven waarbij zowel oude als nieuwe fans met een grijns op hun koppen de concertzaal verlaten. En daarom staan deze mannen zeventien jaar na het debuutalbum nog in een propvolle Ziggo Dome, terwijl generatiegenoten huilend in een afkickkliniek zitten of hun muzikale kunstjes mogen vertonen in een sneue dorpskroeg.

Linkin Park in de Ziggo Dome, Amsterdam
Gezien op dinsdag 20 juni 2017
Foto’s: Robin Looy

29 Reacties

 1. Artax 21 juni 2017 Reageer

  Vergeleken met de Hybrid Theory Tour of het Live In Texas concert was het gewoon zwaar bagger!! Nog even en ze zijn tot het niveau van ene Bieber gezonken… Wat een epic fail!!

 2. J.P. van Bommel 21 juni 2017 Reageer

  Zeker dat je naar hetzelfde concert geweest bent Martin?? De recensie van de Volkskrant ligt veel meer bij de waarheid van dit saaie, zwaar ondermaatse concert. Hier denkt niemand ooit nog aan terug!

  • Jeffrey 21 juni 2017 Reageer

   Ik weet niet naar welk concert jij gekeken hebt maar ik heb de hele avond pure energie gevoeld. Als je het nieuwe album niks vind ga dan niet naar het concert toe van die tour.

 3. Sandro 21 juni 2017 Reageer

  Ha, de eerste zuurpruimen zijn gearriveerd! was een super concert!

 4. LP 21 juni 2017 Reageer

  Goede review juist, ik kan me niet vinden in het gebrabbel van de Volkskrant recensie. Goed concert, goede playlist, Mooie afwisseling. Als het laatste album niets vind, waarom ga je dan naar de One More Light Tour?

  • Noah 21 juni 2017 Reageer

   Precies dit! De review van de Volkskrant is een en al zeiken en staat loodrecht op mijn mening.

 5. Roel 21 juni 2017 Reageer

  Jezus mensen, als je het nieuwe album klote vind ga dan niet naar de tour van het nieuwe album. De show was enorm slim in elkaar gezet, lekker de nieuwe platen afwisselen met hun knallers van vroeger. Het was een geweldig optreden en Chester is beter dan ooit, ben nu al aan het wachten op het volgende album!!

 6. Antoon de Ruiter 21 juni 2017 Reageer

  Helemaal eens met de recensie. Genoten van het oude werk en erg wennen aan het nieuwe! Maar het elan en de energie die de leden van Linkin Park uitstralen maakt het soms wat “saaie” nieuwe werk meer dan goed. Als je voortdurend vernieuwend bezig bent pakt het ook wel eens minder uit. So be it!

 7. Peter 21 juni 2017 Reageer

  Uitstekende review, precies zoals ik het concert ervoer.
  Ruk was het zeker niet, ik heb bij vlagen een Ziggo Dome gezien wat volledig uit zijn dak ging en het enthousiasme van de band was er zeker.
  En laten we wel zijn, we willen geen gelikte shows dus dat het geen geweldige lichtshow was who cares?
  alleen laat dan ook die ballonnetjes weg :-)

 8. LPchief 21 juni 2017 Reageer

  Mooie review Martin! Je bekijkt mooi beide kanten! Ik heb genoten van het concert, meer dan dat ik vooraf gedacht had! Mike en Chester zijn geweldige muzikale mensen en de show was heerlijk om met puristen vrienden bij te zijn!

 9. Joey 21 juni 2017 Reageer

  Ik durf m’n hand in het vuur te steken dat mensen die dit een goed concert vonden, Linkin Park nog nooit eerder live hebben meegemaakt!!

  • Johnny 21 juni 2017 Reageer

   Ik zou alvast het brandwondencentrum bellen als ik jou was dan….. Dit was de 4e keer dat ik ze live zag. Gewoon wederom een goeie show. Mooie balans tussen oude en nieuwe nummers. Had van mij nog iets meer interactie mogen zijn met het publiek maar dit was een prima avond. Niet de beste show die ik gezien heb maar niets kan tippen aan de ervaring die ik had in Amerika…..

 10. Ilse 21 juni 2017 Reageer

  Nou, de ‘azijnzeikers’ hebben in mijn ogen volkomen gelijk. 3e keer dat ik LP live zag en dit was gewoon slaapverwekkend (yawn)

 11. Jan 21 juni 2017 Reageer

  Lekker propageren als band dat iedereen z’n mobiel ter hand neemt voor een schokkerig filmpje dat 2 dagen later weer gedelete wordt. Maakt mij niet uit, ik zie het met m’n 1 meter 90 toch wel, maar rot toch eens op met die klotetelefoons!!!

 12. P.berkenbosch 21 juni 2017 Reageer

  Recensie van de volkskrant is bullshit. Het concert was super en de mensen waren super enthousiast. Voor mij en mijn dochter krijgen ze een tien.

 13. Lars 21 juni 2017 Reageer

  Was een top concert! Ben lekker losgegaan op de oudere nummers

 14. Ibr 21 juni 2017 Reageer

  Ik vond het echt een geweldig concert, al is het de eerste van Linkin Park waar ik heen geweest ben. Geweldige stem. Ik ben ook geen fan van de nieuwe nummers, maar ik vond ze live beter dan op CD. Er hadden in het begin van het concert misschien iets meer oude nummers gezongen mogen worden, want toen kwam het nog niet echt los. Maar vorige week naar een ander concert geweest waar ook net een nieuwe CD uit was en daar was dit precies hetzelfde probleem.

 15. T 21 juni 2017 Reageer

  Het concert was supergoed. De recensie van de volkskrant is doorgeslagen stemmingmakerij naar aanleiding van het laatste album dat zgn het hele concert moet hebben verpest. De rustigere nummers klonken zuiver en verbazingwekkend goed live. Er was voldoende ouder materiaal dat deze slomere nummers positief overschaduwde waardoor het concert veel energie kreeg. Chester schonk veel aandacht aan het publiek en deed het perfect. In vergelijking met oudere concerten zal het misschien iets minder ruig zijn, maar 2 sterren voor deze show is dus onzin. lflmagazine; een accurate recensie!

 16. Rob 21 juni 2017 Reageer

  Prima concert. Eerste helft van de show was een beetje saai, maar de tweede helft van het concert was puur genieten.

  Het is niet de LP van begin jaren 2000, maar dat had ik ook niet verwacht.

 17. Ronnie 21 juni 2017 Reageer

  Het was een geweldig optreden en ik geniet van alle albums!

 18. Harry 21 juni 2017 Reageer

  Goede recensie hoor meneer Cuppers! (Ik denk dat de Volkskrant nog niet over verkiezingsuitslag heen is;-)
  Was mijn eerste concert van LP, maar waanzinnig wat een energie er de zaal in kwam! En de inderdaad te softe nummers van het laatste album hadden live wat meer power dan op Spotify. Maar deze werden slim afgewisseld met de klassiekers, die luidkeels werden meegegalmd door alle fans. Ik heb geen mensen gezien die verveeld om zich heen stonden te kijken, integendeel!
  Paar verbeterpunten: te kleine schermen (ik zat achterin), inderdaad die 99 Luchtballonnen (ik heb ze echt geteld) en het volume. Zet het geluid 5dB zachter en je oren vervormen 20% minder!

 19. do0rnro0sje 21 juni 2017 Reageer

  Waar klagen al die mensen over? Het is een vrij nieuw album dus veel mensen kennen die nummers gewoon nog niet, dat gebeurt. Bij andere bands komt dat ook voor en moet men gewoon wennen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik hoopte dat ze niet alleen het nieuwe album zouden spelen (ook al is het daar de tour van), omdat ik het ook vrij rustig vind en natuurlijk anders dan vroegere albums. Maar het blijft LP, met experimenten en het mixen van muziekgenres. Maar ongelooflijk wat hebben ze het goed gedaan en goed gespeeld. Ik had van tevoren niet gedacht dat ik mij zo zou vermaken! Toen ze mijn all time favorite From The Inside speelden, maakte dat het helemaal af.

 20. Mike 21 juni 2017 Reageer

  Het gezeik van de volkskrant neem ik bij voorbaad al niet serieus en zeker niet als het gaat over het optreden van Linkin Park. Deze band haten is namelijk trendy dus de volkskrant gaat daar uiteraard keihard mee in.

  Wat het concert betreft was het geweldig! De band was geweldig en de stem van chester is nogsteeds zo goed als altijd, als het niet beter is. Er werd meegeschreeuwd/gezongen, gemosht, gedanst en zelfs werden er tranen weggepiekt bij bijv. Het nummer One more light. Als je linkin park kent weet je ook dat hun nummer variëren van hard naar zacht. om dus een concert te verwachten waar alleen maar harde muziek wordt gespeelt is dus behoorlijk dom. Zeker als de tour ‘one more light tour’ heet. Een album waar ze de popkant opgegaan zijn.

  Ondanks dat zijn ook de grote hits voorbij gekomen en bewijzen ze weer dat ze niet ‘soft’ geworden zijn maar alleen rustige nummers hebben toegevoegd aan hun repertoire.

  Het was een goed feest en dit is een concert wat ik zeker niet zal vergeten.

 21. Ingrid 22 juni 2017 Reageer

  Goede recensie van een geweldig concert kan er niet meer van maken.

  De nieuwe cd is van te voren helemaal grijs gedraaid aan de ene kant omdat ik had verwacht dat ze de nieuwe nummers zouden spelen en aan de andere kant omdat ik er zelf niet tegen kan als ik me niet voldoende heb verdiept in het nieuwr werk met als gevolg dat ik maar wat sta te staan en niet weet waar ze het over heben.
  Eenmaal gewend aan de nieuwe inslag (wat ik overigens enorm waardeer dat ze steeds nieuwe dingen doen want geen mens blijft zn hele leven hetzelfde) blijkt dat de nummers live gewoon beter zijn dan op cd. Mix dit met de oude nummers en viola genieten want Chester heeft een heerlijke stem die zeer goed was.

  Dat de show an sich misschien wat magertjes was qua verlichting enz daar heb ik (nagenoeg vooraan bij het podium) niks van meegekregen.

  Kan niet wachten op nieuw werk en een nieuwe tour.

  • Astrid de Vries 22 juni 2017 Reageer

   Je heb gelijk ik heb de cd ook veel gedraaid en vond het live nog beter uit komen vond het fantastisch had ook een fantastische plek.

 22. Astrid de Vries 22 juni 2017 Reageer

  Goed review 3e keer LP en voor de 3e keer uit mn dak gegaan het blijft LINKIN PARK steeds vernieuwend en idd de band had er lol in en Chester was fantastisch goed bij stem. Hoop snel op een 4e keer.

 23. Rob 22 juni 2017 Reageer

  Ik snap niet waar die onzin review van de volkskrant vandaan komt, het is simpelweg niet waar dat er geen sfeer was, die was er juist wel! Er waren talloze momenten waarop zovéél mensen los gingen en ik heb zelf ook enorm genoten.

 24. Sander 22 juni 2017 Reageer

  Was er ook, en ben niet eens echt fan van de band. Deze review is spot on. De Volkskrant slaat de plank weer eens finaal mis met een review die veel te veel een vooringenomen mening uitstraalt.

 25. Henk 25 juni 2017 Reageer

  Het was een superconcert en we hebben genoten. Robert Gijssel was volgens mij niet in de Ziggo Dome of bij een ander concert

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.